2010.08.31. 11:13

a svájci frank

A jelenleg forgalomban lévő bankjegyekről és érmékről.

Így néznek ki. A baloldali menüben az egyes címletekre kattintva megtudhatunk többet is róluk egyenként. A címletek alatt látható szürke körbeforduló nyíllal a bankjegyet megfordíthatjuk és hátoldalát láthatjuk.

Biztonsági elemek a bankjegyeken

Franktörténelem, azaz a régi bankjegy szériák

Frankjövő, azaz a tervezői pályázat eredményei - eredetileg 2010 őszére tervezte a jegybank egy új bankjegysorozat kibocsátását és bevezetését, de elhalasztották, kb. 2012 -ig. A linken láthatók a nyertes illetve a legjobb helyezett grafikák. A cél az volt, hogy a bankjegyek jellemző és megszokott színvilága megtartása mellett friss, modern megjelenésű pénzt alkossanak a tervezők. Az új bankjegyek egyébként valamivel kisebbek lesznek a tervek szerint. Én személy szerint sajnálom, mert nekem nagyon tetszik a mostani sorozat. Az újak pedig egyátalán nem.

Végül pedig az érmék. Sajnos nem írták ide, legalábbis én nem találom: az 5 frankos érmén Tell Vilmos portréja látható, a többin Helvécia egészalakosa vagy portréja. A svájci frank "fillérjét" úgy hívják, hogy "rappen". Sajnos én a 10 és 20 rappent még mindig nem tudom megkülönböztetni, "el kell olvasnom", hogy mi van ráírva...

És ha már pénzről beszélünk, nézzük, mennyit ér nagyjából. Az egy dolog, hogy tudjuk: a valutaárfolyam jelen idő szerint kb. 1 CHF = kb. 220,-Ft.

  • 5 rappenért valószínűleg még nem kapunk semelyik boltban semmit, de létezik olyan mobilhálózat, ahol a hálózaton belül ennyi a percdíj.
  • 10 rappenért lásd fentebb...két percet beszélhetünk.
  • 20 rappenért kapsz a pénztárnál valami kis édességet, rágót
  • 50 rappenért már lehet venni egy pohár olcsó joghurtot
  • 1 frankba kerül országon belül bárhonnan bárhová egy szabvány méretű levél expressz kézbesítése (A-Post). Másnapra, vagy legeslegkésőbb harmadnapra meg is érkezik. Akkor is, ha zárás előtt 5 perccel adod fel.
  • 2 frank jó például a bevásárlókocsikba. Ezen kívül ki tudsz vele fizetni egy doboz száraz Barilla tésztát, vagy majdnem 1,2 liter dízelt.
  • 5 frankossal tudok 5 percet szoláriumozni
  • 10 frankba kerül egy csomag 3,5 kg-os mélyhűtött hasábburgonya vagy 1 kg virsli. Vagy egy bafis póló a C&A-ban. Vagy 10 perc szolárium.
  • 20 frankért már tudok venni egy szülinapi tortát. Esetleg leárazáson egy bakfis farmert. Vagy egy kisbevásárlást el lehet intézni: kenyér, tej, felvágott, kis gyümölcs és csoki.
  • 50 frankba (pontosabban 49) kerül 1 hónap korlátlan internet. Vagy egy pár bakfis cipő. Vagy vehetünk rajta 1 évre, egész Svájcra érvényes autópálya-matricát (40,-Fr) és még marad 10 frankunk, ami még jól jöhet 10 perc szoláriumozásra.
  • 100 frankossal ki tudjuk fizetni a drótköteles felvonó árát, ami felvisz Zermattból a hegyek közé, pl. a Schwarzsee-Paradies-ig, ahonnan csodás kilátás nyílik a völgyre, a Gornergrat-ra, a Matterhornra és gleccserekre. És még kapunk is vissza 10 frankot, ami szintén jó lesz még valamikor 10 perc szoláriumra...
  • 200 frankért vettünk pl. egy TomTom GPS-t. Vagy pl. 278 frank az autónk havi lízingje.
  • 1000 frank hivatalosan ennyi a havi létminimum. Akinek a jövedelméből ennél kevesebb marad a számlák kifizetése után (lakbér, villany, TB, ilyesmik), az elvileg, illetve statisztikailag létminimum alatt él.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr472261097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shelley · http://little-lili-rose.blogspot.com 2010.09.11. 16:57:19

Szuper! Nagyon hasznos kis lista! Te akkor már nagyon barna lehetsz egyébként...;)

gretagarbo) 2010.09.12. 10:52:52

Ááá, nagyon ritkán járok. Amúgy is vacak bőröm van: nem barnulok, még solitól sem, barnítókrémtől sem... De tényleg ennyibe kerül és poénnak szántam. :-)
süti beállítások módosítása