Folytatnám akkor a Házasságkötés Svájcban rovatot.

Tehát miután az előkészületek rendben lefolytak és mindketten sikeresen igent mondtatok a megfelelő helyen és időben feltett kérdésre, sőt, már a nászút porát is levertétek magatokról, van még tennivaló.

Miután a svájci házasságkötést követően megkapja az ember az értesítést, hogy fáradjon be az önkormányzathoz elindítani a családegyesítést és kérvényezni a B típusú tartózkodási engedélyt, egy darabig lehet húzni az időt, de nem nagyon érdemes. A dolog lényeges pontja, hogy attól a pillanattól fogva, hogy be vagyunk jelentve a svájci lakcímre, fizetni kell az itteni, nagyon drága TB-t (Krankenkasse - erről majd írok külön). Lehet még kitolni egy-két hónapig (nem fizetni), mondván, hogy á, még nem lakom itt igazából, még csak költözködünk...stb. Viszont addig nem is kapjuk kézhez az igazolványunkat.
Igyekszem érthetően elmesélni...
Amikor elkezdünk életvitelszerűen Svájcban élni, fentiek miatt feleslegessé válik a magyarországi TB fizetése. Ezt talán le lehet mondani egyszerű indokkal*, amit vagy elfogadnak, vagy nem; vagy piszkálódnak vagy nem...Mivel Magyarországon is az a gyakorlat, hogy akinek lakcíme van, általában, normális alapesetben TB köteles.
Ezen kívül tudtommal -ha nem jól tudom, javítsatok ki- az APEH a népesség-nyilvántartótól kapja minden évben a név- és címlistát, hogy kinek kell adóbevallás-nyomtatványt küldeni.
Mindez röviden azt vonzza maga után, hogy ki kell jelentkeznünk szép hazánkból, Magyarországból. (bizonyára léteznek kiskapuk, vagy az ember mégis vállalja a hatóságok esetleges kérdéseit...vagy a dupla TB-fizetést itt is, ott is...akkor nem kell. De ha rendesen akarjuk csinálni a külföldre telepedést, akkor így célszerű eljárni.)
Nem elég a lakcímről kijelentkezni, tévedés ne essék; én is rossz ügyiztézőre vártam kb. 3 óra hosszat.

Be kell menni újra a lakóhely szerint illetékes népesség-nyilvántartóba, és ott bejelenteni, hogy elhagyjuk az országot. Nem fogják kérdezni, hogy miért vagy hogy meddig. Itt könnyes búcsút (tényleg könnyes, bár én az épületből kijőve bőgtem, nem a helyszínen) kell vennünk a magyar személyi igazolványunktól, bevonják és kapunk egy igazolást minderről. Tehát hogy visszaszolgáltattuk az igazolványt és bejelentettük, hogy külföldre távozunk.
Ezáltal tehát mentesültünk a további TB-járulék fizetése alól elvileg**.

Regisztráltathatjuk magunkat külföldön élő magyar állampolgárként a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában.Lehet, de nem kötelező. Ha szeretnénk, akkor külföldön házasságot kötött és névváltoztatásban részesült hölgyeknek célszerű az új útlevél kézhezvétele után. Ennek mindössze annyi a végeredménye, hogy kiállítanak részünkre egy szabványos lakcímkártyát, amin lakcímként a "külföld" megnevezés található. Lehet kérni külföldi címünk nyilvántartásba vételét, de nem kötelező megadni.

* Élethelyzettől függően eltérő lehet, hogy az ember mihez kezd a magyar TB-vel. Ha  pl.  eddig is vállalkozó voltál és magad után fizetted a járulékot, akkor  ez mindaddig így is marad, mig ki nem jelentkezel az országból. De ha pl. van  -volt- bejelentett munkahelyed Magyarországon, aki fizette utánad a TB-t, akkor ők a felmondásodat követően ugye nem fognak tovább fizetni. Célszerű bemenni az APEH-hoz és bejelenteni, hogy  az első, átmeneti időben (míg elkezdünk Svájcban TB-t fizetni) önmagunk után szeretnénk TB-t fizetni, ki kell tölteni egy nyomtatványt, amivel bejelentkezünk az eü hozzájárulást fizetők körébe és havonta fizetni kell egy kb. 5.000,-Ft körüli összeget.

** Hasonlóképpen kell kijelentkezni is a magyar TB-körből: kijelentkező nyomtatvány az APEH-nál, és kérni kell egy végelszámolást, hogy zárják le ezt a mi kis járulékfizetési viszonyunkat.
Ne felejtsünk el azonban majd adóbevallást benyújtani a még otthon ledolgozott előző illetve aktuális évi személyi jövedelmünkről. Mert ez alól nem mentesülünk automatikusan.

Ha valaki nem házasság révén, de szándékai szerint szintén örökre (több 10 évre) elhagyja az országot, talán az is talál hasznosat fentiekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr952302517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gepsonka 2010.09.20. 01:15:03

A meregdraga relativ.. en pl tobbet fizettem otthon, mint itt, Zurichben..

gretagarbo) 2010.09.20. 07:53:12

@gepsonka: Szia "gépsonka". A méregdrága itt leginkább abban az összefüggésben szerepel, ha otthon a kötelező TB-t fizette valaki maga után, nem vállalkozóként például, hanem magánszemélyként, ami kb. 5'000,-Ft volt 2007-2008-ban. Itt meg rögtön fizetünk utánam havi kb. 250,- frankot. Erről szól. Nyilván akinek megéri itt fizetni az első hónaptól, az itt fog fizetni.

muzsika 2010.12.01. 09:10:38

Gréta, nem tudod, hogy van az adófizetés abban az évben, amikor itt is, ott is dolgoztál? A férjem június óta van kint, vagyis több, mint fél év esik Svájcra, Magyarországon vonták az adóelőleget, amíg ott volt... Rémes ez a sok ügyintézés...

gretagarbo) 2010.12.01. 09:14:19

Sajnos nem tudom, de megpróbálom megkérdezni. Itt ezt a forrásadót kell fizetnie? Vagy ezt nem tudod? Önálló vagy alkalmazott? Milyen engedéllyel (L, B?)?

gretagarbo) 2010.12.01. 09:16:07

Ja, meg melyik kantonban...? egyébként a legjobb, ha bemész a lakóhely szerinti illetékes elvtárshoz. Általában nagyon szívesen segítenek, sőt, akár e-mailben is.

muzsika 2010.12.01. 11:59:14

forrásadót fizet, alkalmazott és B-je van.
melyik elvtársra gondolsz? a migrációs hivatalban? einwohnerkotrollera gondolok.írok nekik akkor emilt. a magyar apehnál telefonon próbálkoztam, nem tudták. oda meg akkor írhatsz emailt, ha minden adatot megadod, htá kinek van kedve annyit kitölteni, így itt elakadtunk :)
ja és zürich

gretagarbo) 2010.12.01. 12:03:30

Hát a forrásadót a munkáltatója levonja havonta a fizetéséből, tehát ezt igazából Svájcban csak utólag bevallani kell majd szerintem. A magyart meg úgy, mint eddig.
nézz körül a www.steueramt.ch oldalon. A steueramtra gondoltam, az Einwohnerkontrollénak semmi köze ehhez szerintem.
süti beállítások módosítása