2010.10.22. 22:51

lábjegyzet a hágókról

Igen, szóval a legtöbb hágót lezárják télire. Pl. Gotthard, Nufenen, Flüela, Julier, Furka, Grimsel...stb.

Ez azt jelenti, hogy csak addig takarítják el a hegyre vezető úton a havat, ameddig szükséges: pl. a Gotthard esetében Andermatt településig, satöbbi. Fel lehet menni az úton  kocsival, el van lapátolva, aztán valahol útközben az ember útját egy sorompó állja, hogy innen ne tovább. A "hágó" ugye azt jelenti, hogy átmegyünk a hegyen, a hegytetőn, nagyjából (Passhöhe). Ha ez le van zárva, akkor marad vagy a völgyben lent a hegyen át vezető alagút, vagy meg kell kerülni a hegyet.

Tehát se ki, se be, azaz se fel. Télire leköltöznek a hegyekből az Alpwirtschaftokból, hegyi tanyákról a gazdák, lehajtják a teheneket a völgybe. Majdnem úgy, ahogy általános iskolában tanultuk, akár százévekkel ezelőtti időkről.

Fent igazából nem marad senki.

Ez csak olyan utakra, hágókra érvényes, ahol "nem éri meg" eltakarítani a havat: mert pl. nem síelős hely, hanem inkább eldugott, nem nagyon jár arra senki és egész télen mindennap lapátolhatnának... Természetesen a síparadicsomok megközelíthetők, mindenhol tolják el a havat, ahol van téli szezon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr482392036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igor1974 2010.10.23. 09:53:01

Köszi, így már érthető:-)
süti beállítások módosítása