2010.08.20. 15:03

A Vörös Kereszt

Halálának 100. évfordulója alkalmából Svájc egy szép akcióval emlékezik a Vöröskereszt megálmodójára: egyrészt a 2010-es év Henry Dunant (törekvéseiért 1901-ben ő kapta az első Nobel-Békedíjat) emlékének lett ajánlva, másrészt kb. 60 világhírességet kért  fel a svájci Vöröskereszt, hogy ragadjanak ecsetet és fessenek egy-egy vörös keresztet. A festményekre a svájci ricardo.ch internetes árverési oldalon lehet licitálni, a bevételt teljes egészében a szervezet kapja.

Egyébként nem véletlen, hogy annyira hasonlít a svájci nemzeti lobogó és a Vöröskereszt jele.

(A Svájci Vöröskeresztet végül Dunant papírra vetett elképzelései alapján 1866. június 17-én Dufour Generális és Jacob Dubs miniszter alapította meg.)

Néhány név a prominens, alkalmi festők közül: a Dalai Láma, a svájci miniszterek, Hans Erni, aki 101 éves festő, Carl Lewis, Miss Schweiz 2008...

1 komment

Címkék: humán

2010.08.20. 13:52

bírkozás

Idén augusztus 20-22-én rendezik meg Frauenfeldben az "Eidgenössisches Schwing- und Aelplerfestival"-t, ami kb. Szövetségi Birkozó- és Alpesi Gazda Fesztivál. Itt található a nemzeti szövetség honlapja.

A "schwingen" egy speciális, svájci birkózás-szerű nemzeti sport, távol-keleti megfelelője lehetne a szumó-bírkózás. Hagyományos öltözékben, kör alapú homokos pályán folyik a verseny. Az utóbbi időben, az egyenjogúság nyomán női és lány versenyeket is rendeznek. A győztes nem kap(hat) pénzjutalmat, de egy adományokból álló, értékes nyeremény-gyűjteményből válogathatnak a helyezettek, pl. található a nyeremények között 12'000 frankot érő tenyészbika is, mivel ez a sportág alapvetően egy "Bauersport", vagyis a gazdálkodó parasztok csatája (volt).
A győztes a Schwinger-König (a "Bírkózás Királya") címet nyeri el és nemzeti hős lesz.

Később ezzel a címmel majd tejet, sajtot fog reklámozni a közszolgálati tévében.
 

2010.08.20. 13:41

Választások

2010. októberében két miniszter is visszavonul, helyükre már keresgélik a jelölteket. Leuenberger kb. közlekedési és vízügyi témákban ügyetlenkedett, Merz pedig pénzügyi dolgokba ütötte az orrát.
Merz egyébként az ezelőtti ciklusban miniszterelnök volt, így volt joga beleavatkozni (=lásd hátráltat; Révai Nagylexikon 4. kötet, 538. old.) az úgynevezett Kaddhaffi-incidensbe. Keresztbe-titokba megkerülte a fogságba került két svájci kiszabadításán fáradozó külügyminiszter-asszonyt, hősködni akart, de nem számolt azzal, hogy Kaddhaffinak esze ágában sem volt betartani az ígéreteit. Jól bepalizta Merz-t, ő meg röhögött a sivatagi sátortáborában.

Most pedig már tologatják jelöltjeiket a pártok, minden hírek a lehetséges utódokról szólnak. Igazából eléggé édesmindegy, ki ül a székben, mivel a dolgok nem a héttagú "kormány"-ban dőlnek el, hanem a nemzetgyűlésben (=Nationalrat, országgyűlés).
 

2010.08.20. 10:12

Kezdetnek nem rossz

Szerettem volna -én is- egy svájc-blogot készíteni és több blogszolgáltatónál is próbáltam beregisztrálni az egyszerű "svajc" vagy "swiss". url-t.
Sehol sem sikerült.
A freeblogon egy jó és sokáig aktív blog maradt árván, mivel írója továbbállt Svájcból, a többi szolgáltatónál pedig csak be vannak regisztrálva a blogok, tartalom nélkül.

Az egyik ilyen blogon fülszövegként találtam az alábbi szösszenetet, gondoltam, kezdetnek legyen ez. Én aztán majd úgyis másképp folytatom.

"Sokan hiszik, hogy Svájc demokratikus, neutrális, békés hely. Tévednek! A demokrácia különbözö definiciói mind elbuknak Svájc estében. Itt csak egy példát mondok: a kormány már hosszú évtizedek óta nem leválasztható Svájcban. Neutralitás? A II. világháborúban Hitlert szolgálták és pénzelték. Még kocentrációs táborokat is építettek, "bérmunkában" Svájc területén, ahol német hadifogságba esett francia katonákat tartottak fogva, pl. Büren an der Aare mellett. A hidegháború éveiben, aki turistaként megfordult keleten (pl. Szuvjetúnióban), állandó megfigyelés, lehallgatás alatt állott, évtizedeken keresztül. Ezrek vesztették el az állásukat ilyen okok miatt, miközben sejtelmük sem volt az okokról. Emberi jogok? A sárba tiporják a minden hivatalt átszövö maffiaszerü korrupciós rendszerükkel. A gyermekkereskedelem és gyermekkényszermunka úgy virágzik, mint sehol európában. Több mint 25´000 gyermeket tartanak fogságban törvénytelenül, vagy olyan törvények alapján amiket 1907-ben írtak, amikor szegény családból származó gyrekeket még nyíltan, piacokon árulták, gazdáknak és kézmüveseknek rabszolgaként. Ez mind csak morzsája annak a gyalázatnak ami Svájcban ma, mindenfelé történik. Ami ott a normalitás. Az életszínvonal a fölszinen magas és ez megtéveszt. De honnan jött a sok pénz? Egy példa: Ha Svájc nem olvasztotta volna át hitler minden lerohant ország nemzeti bankjából elrabolt aranyát, "Svájci arannyá" a nácik már 1943 elött nem birták volna a hadiiparukat tovább finanszírozni és véget ért volna a II. világháború. Hálával tartozunk eme erkölcstelen érdekközösségnek, mely nemzet s nemzeti nyelv híján, nem más mint rablók és útonállók érdekközössége. Svájc - Európa félreismert szégyene. Állítom és tudom bizonyítani."
 

süti beállítások módosítása