2010.09.03. 08:27

munkakereső

Munkakereséshez az első címek:

jobs.ch
monster.ch
adecco.ch
jobandjobs.ch
jobrapido.ch
jobpilot.ch
jobmonitor.ch
jobscout24.ch
topjobs.ch
job-links.ch
logjob.ch (logisztika)
jobsuchmaschine.ch
gigajob.com
randstad.ch
kellyservices.ch
stellentreff.ch
fachkraft.ch (elsősorban szakmunkások, fizikai munkák)
experteer.ch (vezetői, manageri állások)
 

Ezen kívül a cégek meg szokták hirdetni az üres állásokat a saját honlapjukon is, érdemes ott is körülnézni. (post.ch; ikea.ch; nestle.ch; coop.ch; migros.ch; aldi.ch; lidl.ch; satöbbi.ch ...)

2010.08.31. 11:13

a svájci frank

A jelenleg forgalomban lévő bankjegyekről és érmékről.

Így néznek ki. A baloldali menüben az egyes címletekre kattintva megtudhatunk többet is róluk egyenként. A címletek alatt látható szürke körbeforduló nyíllal a bankjegyet megfordíthatjuk és hátoldalát láthatjuk.

Biztonsági elemek a bankjegyeken

Franktörténelem, azaz a régi bankjegy szériák

Frankjövő, azaz a tervezői pályázat eredményei - eredetileg 2010 őszére tervezte a jegybank egy új bankjegysorozat kibocsátását és bevezetését, de elhalasztották, kb. 2012 -ig. A linken láthatók a nyertes illetve a legjobb helyezett grafikák. A cél az volt, hogy a bankjegyek jellemző és megszokott színvilága megtartása mellett friss, modern megjelenésű pénzt alkossanak a tervezők. Az új bankjegyek egyébként valamivel kisebbek lesznek a tervek szerint. Én személy szerint sajnálom, mert nekem nagyon tetszik a mostani sorozat. Az újak pedig egyátalán nem.

Végül pedig az érmék. Sajnos nem írták ide, legalábbis én nem találom: az 5 frankos érmén Tell Vilmos portréja látható, a többin Helvécia egészalakosa vagy portréja. A svájci frank "fillérjét" úgy hívják, hogy "rappen". Sajnos én a 10 és 20 rappent még mindig nem tudom megkülönböztetni, "el kell olvasnom", hogy mi van ráírva...

És ha már pénzről beszélünk, nézzük, mennyit ér nagyjából. Az egy dolog, hogy tudjuk: a valutaárfolyam jelen idő szerint kb. 1 CHF = kb. 220,-Ft.

  • 5 rappenért valószínűleg még nem kapunk semelyik boltban semmit, de létezik olyan mobilhálózat, ahol a hálózaton belül ennyi a percdíj.
  • 10 rappenért lásd fentebb...két percet beszélhetünk.
  • 20 rappenért kapsz a pénztárnál valami kis édességet, rágót
  • 50 rappenért már lehet venni egy pohár olcsó joghurtot
  • 1 frankba kerül országon belül bárhonnan bárhová egy szabvány méretű levél expressz kézbesítése (A-Post). Másnapra, vagy legeslegkésőbb harmadnapra meg is érkezik. Akkor is, ha zárás előtt 5 perccel adod fel.
  • 2 frank jó például a bevásárlókocsikba. Ezen kívül ki tudsz vele fizetni egy doboz száraz Barilla tésztát, vagy majdnem 1,2 liter dízelt.
  • 5 frankossal tudok 5 percet szoláriumozni
  • 10 frankba kerül egy csomag 3,5 kg-os mélyhűtött hasábburgonya vagy 1 kg virsli. Vagy egy bafis póló a C&A-ban. Vagy 10 perc szolárium.
  • 20 frankért már tudok venni egy szülinapi tortát. Esetleg leárazáson egy bakfis farmert. Vagy egy kisbevásárlást el lehet intézni: kenyér, tej, felvágott, kis gyümölcs és csoki.
  • 50 frankba (pontosabban 49) kerül 1 hónap korlátlan internet. Vagy egy pár bakfis cipő. Vagy vehetünk rajta 1 évre, egész Svájcra érvényes autópálya-matricát (40,-Fr) és még marad 10 frankunk, ami még jól jöhet 10 perc szoláriumozásra.
  • 100 frankossal ki tudjuk fizetni a drótköteles felvonó árát, ami felvisz Zermattból a hegyek közé, pl. a Schwarzsee-Paradies-ig, ahonnan csodás kilátás nyílik a völgyre, a Gornergrat-ra, a Matterhornra és gleccserekre. És még kapunk is vissza 10 frankot, ami szintén jó lesz még valamikor 10 perc szoláriumra...
  • 200 frankért vettünk pl. egy TomTom GPS-t. Vagy pl. 278 frank az autónk havi lízingje.
  • 1000 frank hivatalosan ennyi a havi létminimum. Akinek a jövedelméből ennél kevesebb marad a számlák kifizetése után (lakbér, villany, TB, ilyesmik), az elvileg, illetve statisztikailag létminimum alatt él.

 

 

2010.08.31. 09:16

házasságkötés Svájcban

Tárgyaljuk az alapesetet, azaz egy Magyarországon élő magyar állampolgár szeretne házasságot kötni egy Svájcban élő svájci állampolgárral.
Vegyenek elő papírt, ceruzát és az Ország-Világ e heti számát...

 

  • Bemész a lakóhelyed szerint illetékes önkormányzathoz, ott is a népesség-nyilvántartó irodához. Kérsz egy Rád vonatkozó kivonatot házasságkötéshez arról, hogy név, cím, apja-anyja neve és hogy nem vagy házas.

  • Ezt hivatalosan lefordíttatod Svájc valamelyik hivatalos nyelvére (német, francia, olasz, végső esetben rétóromán) az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Intézetben. Általában pár nap-egy hét alatt elkészül, 7-10ezer forintba kerül. Tudtommal személyesen lehet csak intézni.

  • Bemész a születési helyed szerint illetékes önkormányzathoz, ott is az anyakönyvi hivatalhoz. Kérsz egy friss, ropogós születési anyakönyvi kivonatot. (Gyakorlott, fifikás versenyzők rögtön kettőt vesznek...) Könnyen előfordulhat, hogy ez 2.500,-Ft-os okmánybélyegbe kerül; erre készülj fel, idegileg és gyakorlatilag is. Ezt nem kell lefordíttatni, mert 3 nyelvű: magyar-angol-francia. A házasságkötési szándék benyújtásakor nem lehet 6 hónapnál régebbi!

  • Az 1. pont hivatalos fordítását és a születési akvi kivonatot kézenfogod és elmész vele a Külügyminisztériumba. Itt beadod őket és kérsz rájuk egy úgynevezett "apostille"-t, ami egy újabb hitelesítés, külföldön felhasználni kívánt magyar hivatalos dokumentumokra kötelező és újabb 5.500,-Ft darabja.
    Itt olvasható a részletes tájékoztató.

  • Ha kész, akkor mindkét házasulandó fél együtt elballag Svájc budapesti nagykövetségére a Stefánia útra (linket találsz jobbra az egyik hasábban) mivel a Pesti konzuli hivatal megszűnt, szerintem a Bécsben található regionális konzuli hivatalhoz kell fordulni vagy Svájcban a lakhely szerinti anyakönyvi hivatalba (Zivilstandesamt) és benyújtjátok a papírokat. Az előkészületekre mi Pesten kb. 9.000,-Ft-ot, Svájcban még kb. 300 frankot fizettünk.

  • Ha mindent leellenőriztek és rendben találtak, akkor kapsz egy levelet az anyakönyvvezetőtől, hogy menjetek be időpontot egyeztetni, stb.

  • Házasságkötéssel egyidejűleg a külföldi (magyar) házastárs B típusú, 5 évre szóló tartózkodási és munkavállalási-engedélyt kap. A lakhely szerinti önkormányzat amint értesül az akvi hivataltól a házasságkötésről, küld egy levelet, hogy megkezdődhet hivatalosan a Családegyesítés. Ehhez ki kell tölteni és beadni egy nyomtatványt (Familiennachzugsgesuch), azaz ezzel igényled a B igazolványodat. Az igazolványhoz kell 2 igazolványkép és 65 frank, valamint bizonyíték arról, hogy kötöttél TB-t valamelyik társadalom-biztosító egészség-pénztárnál. Ha még nem kaptad meg a TB-kártyádat, általában el szokták fogadni, ha a szerződést vagy a befizetésről egy bizonylatot bemutatsz és később mutatod be a TB kártyádat. (Ezt a külföldi igazolványt mindig az útlevéllel azonos névre állítják ki. Ez azt jelenti, hogy először még a leánykori névre...utána cseréltetni kell, újabb 65 frank.)

Házasságkötés (és nászéjszaka) után.

Névhasználat

A névhasználatról, a házasság utáni polgári jogállásról változott a törvény 2012. végén, íme az új változat. Tulajdonképpen a legfontosabb, hogy házasságkötéskor mind a férj, mind a feleség megtartja a saját Heimatortját (honosságát) és hogy megszüntetik a bonyolult és hosszú dupla családneveket.
http://www.admin.ch/opc/de/official-compilation/2012/2569.pdf

Ha bármely formában felveszi a férje nevét és névváltoz(tat)ás a végeredmény, akkor bizony kellenek új igazolványok, például új magyar útlevél. Ennek menete:

  • A svájci házassági akvi kivonatot le kell fordíttatni magyarra. Lehet Svájcban, lehet esetleg megint az OFFI-nál, ha valaki épp Magyarországon jár...

  • Ezzel, a születési akvi kivonatoddal, -régi, meglévő- útleveleddel valamint az új férjeddel elmész a berni konzulátusra (link szintén jobboldalt), leülsz és vársz.

  • Itt kapsz kb. 5-6 nyomtatványt, amit ki kell tölteni. Ez két dolgot szolgál: egyrészt Magyarországon honosíttatod a külföldön kötött házasságodat, másrészt egyúttal igényelsz új útlevelet az új nevedre.

  • Minden apró szarért felszámolnak költséget, itt 10 frank, ott 50 frank; a végösszeg kb. 220 frank, amit rögtön ott kell fizetni. Kb. 4-6 hónap, mire elkészül és értesítenek. Én októberben adtam be a kérelmet és márciusban kaptam értesítést, hogy átvehetem.

És még egy talán fontos adalék a házasságkötéshez és gyermekvállaláshoz: mikor milyen tartózkodási engedélyt kap a házasságkötés után a magyar fél illetve születendő gyermekük, ha a Svájcban élő házasulandó fél nem állampolgár, hanem szintén "csak" tartózkodási engedéllyel él Svájcban.

  • ha a férj B-vel rendelkezik: a feleség és a gyermek is B-t kap.
  • ha a férj C-vel rendelkezik: a feleség B-t, a gyermek C-t kap.
  • ha a férj L-lel rendelkezik: a feleség és a gyermek is L-t kap.
  • ha a férj svájci állampolgár: a feleség B-t kap; a gyermek általában svájci állampolgárságot kap.

 

Meg hasonlók.

Jelen idő szerint ha valaki hivatalosan munkát vállal Svájcban és teljesen hivatalosan működnek a levonások-befizetések, akkor a következő százalékokkal kell számolni.

Munkavállaló bérét terhelő szociális levonások

AHV/IV/EO (nyugdíj és rokkantnyugdíj-járulék) 5,15%
ALV (munkanélküli járulék) 1,1%
PK (Pensionskasse, ez a 2. fajta nyugdíjjárulék) 6-8% (ennek számítási
alapja nem a brutto bér, hanem egy a brutto bérből számított bázisösszeg)
UV (Balesetbiztosítás) ennek egy része az NBU=NichtBetriebsUnfall,
azaz nemüzemi-baleset 0,68-4,87%, szakma-rizikó szerint meghatározott.

Munkáltató által ezen felül megfizetendő járulékok:

AHV/IV/EO 5,15%
Kezelési költség AHV  0,6-3% (ennek számítási alapja nem a brutto bér,
hanem a közösen befizetett AHV/IV/EO, azaz a brutto bér 10,1%-a)
ALV (munkanélküli járulék) 1,1%
PK 7-11%
BU (üzemibaleset-biztosítás) 0,17-13,5% szakmafüggő
FAK (sajnos ezt nem tudom pontosan most, minek a rövidítése) 0,1-4%
ezt a százalékot a kanton határozza meg.

Svájcban családi összevont önadózás működik. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató semmiféle SZJA-előleget nem von le és nem utal át az "APEH"-nek. Mindenki saját maga tölti ki és adja postára az adóbevallását valamint fizeti meg az éves jövedelemadóját. Lehet egyösszegben és lehet 3 részletben.Lehet előleget befizetni és lehet utólag megfizetni.

A SZJA mértéke a lakhelytől és néhány személyes élethelyzettől függ. Minden településnek megvan a maga adókulcsa; ez egy jellemző szám, kb. 92-135% között mozog. Tehát a gyakorlatban mondjuk egyik faluban ugyanannyi jövedelem után mondjuk fizettem 5.000,-frank adót, aztán elköltöztem a szomszéd faluba, itt meg most fizetek 4.500,-frankot. És még jó, hogy nem két faluval arrébb költöztem, mert ott ugyanennyi jövedelem után lehet, hogy 6.200,- frankot kellene fizetnem. Így működik.
Ez a százalék az úgynevezett Steuerfuss (adókulcs), ami minden település és kanton honlapján megtalálható. Ritka esetekben évente változhat, minimálisan, de nagyjából állandó. Jellemzően azokon a településeken alacsonyabb az a SZJA, ahol több az ipar és a településnek több bevétele van a cégek által befizetett adókból. És mondjuk nem kell olyan nagyvárost működtetniük, finanszírozniuk, mint Bern (Parlament...) vagy Zürich.

A külföldi munkavállalók úgynevezett Quellensteuert fizetnek, ezt levonja a munkáltató a bérből és nem településenként, hanem kantononként változik, másképp szólva egy kantonon belül egységes. Mértékéről a kantonok honlapjain tájékozódhatunk.


 

2010.08.30. 11:12

körkérdés

2011-ben lesznek parlamenti választások Svájcban. A jobbos SVP (Schweizerische Volkspartei) már elkezdett gyúrni a meccsre, mégpedig egy a népnek feltett kérdéssel. Ez amolyan népmesei "egyet mondok, kettő lesz belőle": egy kérdésből (azaz inkább problémából) csináltak tizet.
Mind a külföldiek bevándorlásának ilyen-olyan megszorításával foglalkozik.

A helyzet az, hogy szerintem Svájc túl régóta túl bőkezű és jóhiszemű volt a bevándorlókkal, a menedékjogért könyörgőkkel és egyszerűen betelt a pohár. Mára azonban sajnos annyira, de annyira tele ez a pohár, hogy az ostor -mint mindig hasonló esetelben- azokon is fog csattanni, akik tényleg nem úgy és nem is azért jöttek vagy jönnének az országba.
A helyzet az, hogy a nép nagy részének elege van a mindenféle színű és szagú külföldiekből, a kormány viszont még mindig szépítgeti a statisztikákat: "jaj, hát nem is annyian, hanem csak ennyien vándorolnak be...nem is annyi, csak ennyi a menekültstátuszért folyamodók száma és lám, évente 3-at el is utasítunk...jaj, hát mi mindig is egy gondoskodó és szociálisan érzékeny állam voltunk...jaj, hát ezt nem tehetjük meg...."
Ugyan. Néhány kérdésre még én is, külföldiként is ugyanúgy szavaznék, ahogyan a feldühödött svájciak. Ami sok az sok.
Íme az ötletek, amikről el lehet dönteni, hogy a polgár támogatja-e vagy sem.:

    • Az EU-val kötött szabad költözködési jogok azonnali újratárgyalása.

    • Az EU-val kötött szabad költözködési jogok azonnali felmondása, újratárgyalás nélkül.

    • A fellebbezési jog eltörlése elutasított állampolgári kérelem esetén.

    • "Próba-állampolgárság": a megadott állampolgárság meghatározott évig visszavonható legyen, hogy ha pl. az új állampolgár bűnelkövetővé válik, kitoloncolhassák, elvehesség az új állampolgárságát.

    • Letelepedési engedély visszavonása, ha az ember több éve folyamatosan szociális segélyen él, munkanélküli.

    • A családegyesítés legyen nyelvtudáshoz kötött. Azaz egy tartózkodási vagy letelepedési engedélyt kapott, (esetleg már állampolgárságot is) külföldi ember rokonsága csak abban az esetben telepedhet vele együtt Svájcba, ha legalább minimális nyelvtudásal rendelkezik, vagy azonnal elkezdi tanulni, illetve a gyerekek az iskolában kötelezően tanulják valamelyik hivatalos nyelvet.

    • Bűnöző külföldiek azonnali és konzekvens kiutasítása az országból, tartózkodási, esetleg beutazási engedély megvonása.

    • A bevándorlók írjanak alá egy nyilatkozatot, hogy jóhiszeműen jönnek az országba és az itteni törvényekhez híven akarnak élni. Betartják az itteni szabályokat, stb...

    • Illegális bevándorlók, itt tartózkodók kiutasítása.

    • Egy nemzeti Hot-line létrehozása, ahol jelenteni lehet a visszaéléseket.


Na, hát némelyikkel kapásból lehet vitatkozni, vica és versa...Vitatkoznak is a fórumokon.
Például miért csak a bevándorlóknak kell írásban nyilatkozni arról, hogy tisztalni fogják a svájci törvényeket, mikor nyilván vannak svájciak is, akik nem tisztelik a törvényt...?
Vagy a legszarabb ez az utolsó: tiszta rendőrállam...amúgy is minden szarért feljelentgetik egymást, hát még ha hot-line lesz erre... Aztán majd az éjszaka közepén megáll a ház előtt egy fekete Volga...
 

süti beállítások módosítása