2010.12.03. 09:07

futball játszmák

 

Tegnap szavazott zürichi székhelyén a FIFA, mégpedig a 2018-as és 2022-es futball-világbajnokság helyszíneiről. Előbbit Vladimir Putyin (öööö...vagyis akarommondani Oroszország), utóbbit Katar (miazhogy katar?) nyerte el.

A kampányolás keretén belül sok ismert személyiség látogatott Svájcba: William herceg, Bill Clinton, Elle MacPherson, David Cameron, Morgan Freeman és sok más közt David Beckham is, aki a szavazás előtti napon azzal akart bevágódni a FIFÁ-nál, hogy spontán megjelent egy svájci általános iskolában és fényképezkedett meg focizgatott lazán a gyerekekkel. Akik el se tudták hinni, hogy most mi van?
Ami a választás kimenetelét illeti, az van, hogy a FIFA valószínűleg berágott az angolokra, mivel épp e hét elején hozott nyilvánosságra a BBC bizonyos, a FIFA némely vezetőiről szóló korrupciós híreket, bizonyítékokat, találgatásokat, vagy igen.... Ezek után angol humor lett volna, ha a FIFA a szavazáson berajong Angliáért és odaítéli a rendezés jogát. Anglia már az első körben kiesett. Most sírnak az angolok, hogy már 1966 óta nem rendezhetett a szigetország vb-t, holott ők a futball hazájának, mekkájának tekintik magukat, és oda a 15 millió eurós kiadás a pályázatra, melyet ínséges gazdasági időkben kapartak össze a Nagy Reménységre.

Mit mondhatnék Katarról?
Annyira jelentéktelen, hogy meg se buksz föciből, ha nem tudod, hogy Katar egy ország és hogy hol van. Annyira, de annyira, hogy nehézségi foka alapján  beillik másfél milliós kérdésnek Vágó Istvánnál, és buktautca, ha nem tudod, hogy a fővárosa Doha.
A FIFA indoklása szerint hatalmas szimbolikával bír Katar megszavazása. Nemzetközibbé teszi a futballt, hidat ver kontinensek, kultúrák, világok közé. (ezt már csak én fűztem hozzá)
Mint az internetről hamar megtudtuk: Katar kicsi és forró, hely alig van, pénz annál inkább. Talán jutott a FIFA döntéshozók zsebébe is. (vö.: Anglia folytathatja a korrupciós gyanúsítgatásokat, immáron egy újabb okkal megtámogatva és már tét nélkül...) A fiúk majd 50 fokban fognak focizni, vagy klimatizált futball-templomokban.

Oroszországot illetve V. (nem "ötödik"...) Putyint a keleti blokkban nem kell különösebben bemutatni, ő valójában nem megpályázta, hanem bejelentette igényét a rendezési jogra és Putyin mindig megkapja, amit akar. (különben leállítja a gáz vagy az orosz kurvák exportját) Míg az angolok William herceggel és Cameron miniszterelnökkel kampányoltak, Putyin meg sem jelent Zürichben ("nem akartam befolyásolni a döntést..." hehe), csak mikor már kihirdették a végeredményt, akkor szakított meg mindenféle megbeszéléseket Moszkvában és ült azonnal repülőre, hogy Zürichben egy Grüezzi beszólással kezdetű felszólalással megköszönje a döntést. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy 4 éven belül 2 sport-világesemény házigazdája lesz Oroszország, mivel 2014-ben Szocsiban rendezik a téli-olimpiát.
Putyin azt hangoztatta beszédében, ezen események segítségével leomlik a Berlini Fal utolsó tégálja is, Európa és a Világ megismerheti az új, fejlett Oroszországot. Mindkét sportrendezvény idejére feloldják a vízumkényszert - állítólag.

 

2010.12.01. 09:11

top tipp

Néhány tipp advent és karácsonyi bevásárlás idejére.

- a Denner élelmiszer boltokban minden 100,-frank bevásárlás után jogosult az ember 1 db 2011. évi autópályamatricát 40 helyett 35 frankért vásárolni.

- játék és nyereménylehetőség a coop honlapján.
- szintén a coopnál a weboldalon illetve TV-reklámokban teszik közzé, hogy a következő napon melyik termékre van kedvezmény. Ezek az adventi akciók csak aznap érvényesek!

- Svájcban -is- nagy hagyománya van az adventi sütögetésnek. Aki olyan kétbalkezes, hogy a habverőt, illetve az elkészült süteményeket legfeljebb önvédelmi eszközként tudja bevetni, mint én, annak nagyon jól jönnek a kapható kész tészták: csak ki kell nyújtani, kiszúrni a formákat és betolni a sütőbe.

- sokat spórolhatunk, ha coop vagy migros helyett először szétnézünk vagy az OTTO's diszkontáruházakban, vagy a Migros Outlet lerakataiban. Az adventi árengedményekről a migros egyébként egy naptár-féle szórólapon értesíti a nagyérdeműt.

-nem csak most, hanem gyakorlatilag egész évben kinyomtatható és használható a Coop Pronto (a coop benzinkút hálózata) honlapján egy e-kupon, 3 rp. (=rappen, azaz fillér) engedményt ad literenként az üzemanyag árából. Természetesen csak hálózaton belül érvényes.

- ha valaki megrögzött Shell tankoló, számára is van kupon, de ezt privát nyertem, szívesen átadom; előzőekből következik, hogy nem tehetem itt közzé...jelentkezzen, aki szeretné. (csak Svájcban érvényes!)
 

Ha még valami eszembe jut, kiegészítem.
 

A már beharangozott népszavazást ezen a hétvégén ejtették meg: aki eddig nem juttatta el a szavazócéduláját postán vagy személyesen a választási irodához, az ezen a vasárnapon szavazhatott hivatalosan a két nagy létkérdésről: kitoloncolják-e a bűnelkövető külföldieket és egységesebbek legyenek-e a különböző megyék nagyon különböző adósávjai.

Ez utóbbi beadványt egyértelműen elutasította a nép (gyakorlatilag a gazdagokat súlytotta volna nagyobb adókulcs, de nem fogja), a kitoloncolási beadvány ellen megfogalmazott, enyhébb ellenjavaslat is elbukott, az eredeti beadványt viszont egyértelműen elfogadta a választásra jogosultak nagy többsége.
És vajon hol nem?
Természetesen Nyugat-Svájcban, a francia oldalon nem. Szinte biztosra lehet menni, hogy az igazán fontos kérdésekben ez a régió mindig pont ellenkezőleg szavaz, mint a többségi Német-Svájc. Pedig azt gondolhatnók, hogy a bűnelkövetőkkel senki nem szívesen szimpatizál...Kivéve ugye más bűnelkövetők.
Tehát a francia oldalnak vagy tökmindegy, csak ellenkezni akarnak (talán); vagy olyan gazdag kantonok, melyek képesek pénzelni a dagadó börtönöket (nem); vagy olyan sok a már állampolgársággal rendelkező anno-bevándorló*, hogy minden családnak akad egy-két (tíz) bevándorló ismerőse, barátja, rokona akik még nem állampolgárok és ezek nem a törvénytiszteletről híresek, vagyis kitoloncolhatók lennének (nagyon talán).

* -leginkább régi francia kolóniákról származó feketék.

Francia oldalon még az enyhébb ellenjavaslat is elbukott, tehát ők egyátalán nem akarnak kitoloncolni senkit, még a külföldi elkövető gyilkosokat sem. Az ellenzők egyébként olyan érvekkel hozakodnak elő, hogy a svájci szociális szellemmel nem összeegyeztethető, hogy például ha egy svájcit elkapnak akár már csak mert marihuanát szívott, kap mondjuk pénzbüntetést vagy némi felfüggesztettet, egy külföldit ezzel szemben kitoloncolhatnak ezentúl -vagyis diszkriminatív lett a törvény.

Egyébként máris megjelentek az EU-ban (=Németország és Franciaország) a szalagcímek, hogy Svájc keményebben bánik ezentúl a külföldiekkel. Meg megjelentek az aggodalmak is: jaj, mit fog szólni az EU...jaj, hát ezt így nem lehet... az új igazságügy-miniszter máris kinyilatkozta, hogy reméli, azért nem drasztikusan, hanem jó aranyérzékkel lesz majd végrehajtva a népakarat. Persze...a parlamentben ugyanis többségben ülnek a kitoloncolást ellenzők (a beszarik), hát hogy lesz akkor itt egyátalán végrehajtva?
Hello demokrácia!

UPDATE
Mondjuk Svájc kapcsolata az EU-val mindig is egy ilyen húzd meg-ereszd meg volt és lesz és marad. Nem értek a diplomáciához, az azonban tényleg nevetséges, hogy bármilyen, az EU-nak nem tetsző döntés vagy népszavazási eredmény után az ügyeletes miniszternek rögtön loholnia kell Brüsszelbe (a minarett-ellenes döntés esetében E. Widmer-Schlumpf gombolta kabátját sietősen és repült, most S. Sommaruga - szegény, aki nem is akarta a jogi bársonyszéket, nem is jogász, most mehet magyarázkodni) és referálnia kell, mint egy alsótagozatosnak a szőnyeg szélén az igazgatói irodában.
Az EU szereti úgy feltüntetni a két fél viszonyát, mintha Svájc gazdasága az EU nélkül összeroppanna, nem lenne mit enni, csak sajtot meg csokit. Lehet, hogy így van. De egyelőre épphogy Svájc fizet frankmilliárdokat az EU-nak, holott nem is tag.
Még.
A beígért milliárdok az EU bővítéssel együtt nőttek, az új tagországok is kaptak mindig is súlyos pénzeket a hegyek közül. Igazából mit akarnak még?
Megmondom. Svájc diplomáciai baszogatásával bűnbakot keresni és elterelni a figyelmet a görög- meg írországokról, portugáliákról, többmilliárd eurós mentőcsomagokról. A fekáliáról, amiben ül az EU, és süllyed. Ráadásul már olyan régen, hogy már a szar is kihűlt.

Mellesleg amit félre lehet érteni, azt félre is értik: az EU az EU-állampolgárok jogairól fecseg, össze-vissza, holott a népszavazás döntése kizárólag a külföldi bűnözőket érinti. De ezt persze az EU nem akarja megérteni.
Mivel az EU sem akarja megkapni a bűnöző szar alakokat, gondolja, maradjanak azok csak távol, éljenek a svájci adófizetők pénzén, nem kell nekünk se a csürhe.

Félreértik, félre akarják érteni, mint annak idején a minaret építési tilalmat sem. Megjelentek a nagy szalagcímek, hogy Svájc iszlámellenes.
Frászkarikát.
Nem arról van szó, hogy le lesz rombolva az összes minaret, hanem mindössze arról, hogy újakat ne építsenek.
De a diplomaták+média kombó a legtehetségesebb, ha arról van szó, hogyan lehet csűrni-csavarni a szavakat, tényeket, és a végén már senki nem is emlékszik, hogy is szólt a szavazólapon a kérdés eredetiben...?

Ez teljesen tipikus egyébként: mint mikor az óvónéni elkiáltja magát, hogy Na, vége a gyereknapnak!, minden kisgyerek bevágja a durcát. Azt hitték, hogy az óvónéni végleg elvesztette a józan eszét, azért enged minden kérésnek, aztán mikor újra bekeményít a nő, fel vannak háborodva az agresszív kis törpék.

Az UPDATE Updatje:
Felmérések szerint körülbelül 750'000 második vagy harmadik generációs bevándorló, illetve egyéb itt élő külföldi jogosult a dolgok mai állása szerint, hogy megigényelje a svájci állampolgárságot akár már ma. (bevándorló család itt felcseperedő gyermeke, ha nem állampolgár, pl. nem katonaköteles....)
Egy civil szervezet a népszavazás eredményének nyilvánosságra hozatala után szinte rögtön kampányolni kezdett és felhívást intézett ezekhez az emberekhez, hogy rögtön rohanjanak az őket jogosan megillető állampolgárságért, nehogy ki legyenek toloncolva. Pánikkeltés és propaganda a köbön.
A jobbos SVP (aki a népszavazást kezdeményezte és győztesként ünnepel) felhívta a civil szervezet jugó származású elnökasszonyának figyelmét, hogy amennyiben a rikácsolása tömeges állampolgárságért folyamodáshoz vezet, egy újabb népszavazás keretében "megszavaztatják" a néppel, hogy
1. a svájci állampolgárságot próbaidőhöz kössék és visszavonható legyen néhány évig
2. ha valaki svájci állampolgárságot akar, le kell mondania a másik, többi állampolgárságáról.

Hozzáteszem, nagyonnagy valószínűséggel meg is szavazná a nép.
 

süti beállítások módosítása