2010.12.17. 10:28

börze

Csak kicsit, lábjegyzetnek.
Ma reggelre újabb történelmi mélységbe zuhant az euró a svájci frankkal szemben. Egy évvel ezelőttig nagyjából 1,5 körül mozgott az árfolyam (1 euróért kb. 1,50 frankot kellett fizetni, vagy ennyit ért, kinek melyik megfogalmazás tetszik), és hetek-hónapok alatt fokozatosan ejtett ámulatba, vagy inkább szédületbe mindenkit, hogy mi lesz itt, kezicsókolom? Először az 1,40 frankos lélektani határon zuhant át az árfolyam, majd újabb hetek múlva az 1,35-ön. Úgy tűnt, ezt a határvonalat fogja súrolni hol alulról, hol felülről.
Az újabb rekord úgy hangzik, hogy 1,2732.

Ez azért nem annyira egyértelműen jó, Svájcnak sem, mint amennyire elsőre jól hangzik. Nyilván az export (a cég euróban kapja meg a külföldre eladott áru ellenértékét és itthon beváltva kevesebb frankot kap az euróért vagy dollárért, mint 1 éve.) és a turizmus (az utazó hazai valutájáért kevesebb, Svájcban elkölthető frankot kap, ráadásul elájul, hogy itt mi mennyibe kerül...) megsínyli a helyzetet.
Továbbá a Svájci Nemzeti Bank  mentő szándékkal, alaposan bevásárolt rettentő mennyiségeket euróból, egészen 70%-ig tolta fel a valutatartalék euróhányadát, így próbálván megtámogatni a páneurópai valutát. Jó, nyilván nem lesz ettől még szegényrokon Svájcból, de a papíron elkönyvelt, -de még nem realizált-  veszteség ezen az orosz ruletten. (időközben redukálta nagyjából 65%-ra)

Azt sem gondolta volna soha senki, hogy a paritás meg fordulhat valaha is a dollárral szemben: most azonban már hetek óta ez a helyzet, azaz 1 dollárért kevesebb, mint 1 frankot (0,9575 CHF) kell fizetni.

Fentiek miatt egyelőre továbbra is szintén történelmi mélyponton tartja a jegybank az alapkamatot, 0,25%-on, "olcsó" pénzt bocsájtva ezzel a piac rendelkezésére: a bankoknál is például olcsó(bba)k/alacsonya(bba)k a hitelkamatok, többen igényelnek hitelt,  (mint pl. mi is...) ami úgye visszaáramlik a gazdaságba, lendületben tartva azt.
Példa: kommersz személyi kölcsön 2005-ben 8,9% kamattal vagy 2010-ben 5,9% kamattal ugye nem mindegy.
Várjuk a fejleményeket.
És persze szitkozódunk, mert a hitelünket mi is rögtön átváltottuk euróba, mivel ki kellett fizetni a megvásárolt lakókocsit. Mi kb. két hete még 1,34-es árfolyamon tudtunk eurót váltani. (mondjuk a fent említett 1,2732 nyilván nem a valutaváltóbódé eladási árfolyama, hanem a tőzsdei középárfolyam, vagymi, de akkor is...)

2010.12.16. 13:54

csúszka

Már mióta itt van a hó és még nem is esett - szó róla.

Íme néhány a legkedveltebb téli úticélok és síelő helyek közül:

Saas-Fee
Adelboden
Engelberg, ahol egyébként most zajlik a síugró vb
Zermatt
Melchsee-Frutt
Gstaad (ez egy ilyen újfajta St.Moritz, Paris Hilton is idejár)
Berner Oberland (Adelboden, Grindelwald, Brienz, Hasliberg, Jungfraujoch, Lenk, Lauterbrunnen stb.)
Wallis (Zermatt, Bettmeralp, Crans-Montana, Leukerbad, Riederalp, Ovronnaz, stb.)
Közép-Svájc (Andermatt-Gotthard, Engelberg, Melchsee-Frutt, Hoch-Ybrig, Beckenried, Morschach, Rigi, Sörenberg, Stoos, stb.)
Graubünden (Kelet-Svájc) (Arosa, Davos, St.Moritz, Celerina, Klosters, Lenzerheide, Pontresina, San Bernadino, Scuol, Savognin, Silvaplana, Vals, Zernez)

Mindehhez Bed & Brekfast Svájcban.

2010.12.14. 08:47

Jeder Rappen zählt

Azaz idén adventkor is: Minden fillér számít!

Mint emlékezetes, tavaly debütált, idén tehát második alkalommal kerül megrendezésre egy újfajta adomány-gyűjtő mega-maraton-akció. Tavaly a malária elleni küzdelemhez gyűjtöttek pénzt, idén a háború súlytotta övezetek gyermekeinek megsegítésére.

Ismét a berni Bundesplatzon (a parlament előtti tér) felállított üvegfalú stúdióból sugározzák a DRS 3, azaz az állami 3-as számú rádiócsatorna adását, december 13-18-ig bé van oda zárva a 3 műsorvezető: Nik Hartman, Anic Lautenschlager és Tom Gisler. Az akciót a még miniszterelnök Doris Leuthard nyitotta meg egy gongszóval-ütéssel, és máris özönlöttek az adományok, mivel a gyűjtésről szóló reklámok már több, mint egy hete beharangozták az eseményt.
Adakozni lehet minden formában: a COOP pl. minden megvásárolt Grittibänz (ez egy speciális péksüti, egy majdnem-ember-figurát formáz és ilyenkor van szezonja) árából valamennyit eljuttat az adomány-gyűjtésbe; lehet SMS-ezni, utalni, személyesen bedobni a pénzt Bernben...szóval minden lehetőség adott.

Az adományszámláló állása a második nap reggelén 323'150,-frankot mutat.

Tavaly 5 nap alatt, a hivatalos akció idején több, mint 7 millió svájci frank gyűlt össze, az utózöngékkel, becsatlakozó helyi akciókkal, aukciókkal együtt több, mint 9 millió. És egy fergeteges party sikerült alezárásból, a "kiköltözésből": ugyanis a három műsorvezető tényleg be van oda zárva az üvegfalak mögé! A stúdió mögötti szobában alszanak és csak 5 nap múlva jönnek ki.
Az adakozók egy ablaknál személyesen is beadhatják adományaikat, és aki szeretné, készítenek róla pillanatfelvételt, ami a hivatalos honlapon meg is jelenik.

Támogatók többek között a Swisscom, a ricardo.ch, a COOP és még nagyon-nagyon sokan mások. A ricardo.ch internetes aukciós oldalon például a mai fő attrakció: 1 napos vendégeskedés Marc Foster filmrendező filmforgatásán. Ő rendezte a legutóbbi James Bond-filmet.

A rádióműsor egyébként elég gyenge, néhány közismert slágertől eltekintve általában olyan számok szólna a rádióból, amiket halandó, mint én se nem ismer, se nem bír elviselni (lásd eggyel ezelőtti bejegyzés), viszont a speciális, adakozó műsorban a hallgatók is szerkesztik a műsort: pénzfelajánlással lehet számot kérni, mint például Justin Bieber Baby című slágere több, mint 20ezer frankot ért... Egyébként pedig nagyon sok prominens látogató is érkezik majd az üvegkalitkába, s ha épp énekes az illető, mint Zuccero vagy Stress, akkor élőben zenél, vagy ha nem énekes a tanult szakmája, akkor is...
 

2010.12.14. 08:05

TV- és rádiódíjak

Svájcban a tévézés nem ingyenes, fizetni kell érte, mint ahogy Magyarországon is kellett pár évig. A díjakat a BILLAG AG szedi be, mégpedig negyedévente küld egy számlát befizetési csekkel. A díjfizetés eddig tehát negyedévenként történt, ám 2011-től, spórolási szempontokkal indokolva, szeretnének áttérni az évi egyszeri díjfizetésre.
Privát használatban háztartásonként (tehát se nem személyenként, se nem készülékenként) kell megfizetni az évi 462,40* frank díjat, amit eddig az ember 4 részletben, kb. 115 frankonként fizetett. Könnyítés (ha jól értettem), hogy az eddigi, hivatalosan 14, gyakorlatban 30 napos fizetési határidőt az éves számla esetében felemelik 90 napra.(de lehet, hogy ez csak az átállás idejére érvényes, az első nagyszámlára.)
Az átállás nagyjából úgy történik majd, hogy az előfizetőket (kb. 3 millió háztartás, illetve közületek, cégek) elosztják 12 egyenlő halmazba és lesz, aki minden májusban fog fizetni, lesz, aki minden októberben.
Ha valaki ragaszkodik a negyedévente fizetéshez, felár ellenében ragaszkodhat. (+2,- frank költség kiszámlázása minden negyedéves számlán, illetve nem kerül pótdíj felszámolásra sor, ha valaki átutalási megbízással vagy e-számlán teljesíti a fizetési kötelezettséget.)

A svájciul "kérdések" (magyarul panaszok és anyázás) rohamára állítólag a behajtócég 70 alkalmazottat állított csatasorba, akiknek az a dolga, hogy állják a valószínűleg nem egy-két napig tartó fogyasztói ostromot.
A cég egyébként a kiszámlázási költségek (kinyomtatás, kézbesítés, bank stb. költségek) optimalizálásától nagyjából 10 millió frank megtakarítását reméli. A parlament rábólintott (kibicnek Bernnek ugye semmi se drága...), cserébe a behajtócég meghatározott ideig nem emel(het)i a TV- és rádiódíjakat.

A honlapon lehet olvasni a bejelentési kötelezettségről, illetve hogy például ki és hogyan mentesülhet a díjfizetési kötelezettség alól. Ha nincs TV-d, de van tv- vagy rádióadás vételére alkalmas számítógéped, mobiltelefonod, píszmékered vagy lábmelegítőd, akkor is kell fizetni. Akkor is, ha nem nézed a műsort, vagy ha nem tetszik.

Van persze magánvéleményem is, ami nyomokban fellelhető a témával kapcsolatos hírek kommentárjaiban is: egyrészt a svájci tv és rádióműsor szar. De nagyon szar. Másrészt valahol igazságtalan, hogy saccolás alapján éppen azok a külföldi adók nem részesülnek a befizetett díjakból, melyeket sokan, ha nem a legtöbben néznek.
Ébredezik az igény egy újabb kezdeményezésre, beadványra (Initiative), hogy szüntessék meg a Billag céget, mert leginkább úgy lehetne spórolni, hiszen lehetne itt is az adóval együtt fizetni a tv-ért, és nem lenne ekkora bürokratikus költségvonzata a díjfizetésnek.
És azért...ezért a szar műsorért a 97 ezer forint iszonyúsok.
 

*kb. 97ezer forint évente

2010.12.13. 10:48

adventipp

Érdemes figyelni még pl. a heine.ch katalógusáruház adventi naptárát is a honlapjukon, csak ma például az egész leadott rendelésre, értékhatártól függetlenül 10% kedvezményt adnak. Más napokon esetleg egy-egy terméket kínálnak féláron, vagy ilyesmi. (A heine egyébként elég drága...de ha egy egyébként is akciós termékre még kapunk 10%-ot, akkor talán már nem annyira...)

süti beállítások módosítása