2011.01.05. 12:44

közlekedjünk!

Már érintettem a téma egyik részét, azaz hogy mi a teendőnk a jogosítványunkkal, ha ki-bevándorlunk Svájcba. További információ jogosítvánnyal kapcsolatosan: führerausweise.ch
Most essék néhány szó az autórólkörül.

Egy svájci autórendszám betűjele nem tetszőleges, nem véletlenszerű, hanem annak a kantonnak a kétbetűs rövidítése, ahol a járművet üzemeltető lakik; ahol a jármű be van jegyezve. (lásd jobboldali lista a kantonokról) Svájcban a forgalmi rendszám a tulajdonoshoz tartozik, nem az autóhoz. Ha tehát eladjuk az autónkat, a rendszámot megtartjuk és az új autónkat ezzel a régi rendszámmal jelentjük be, illetve ha nem veszünk a régi helyett másik autót, akkor leadjuk. Létezik néhány kivételes eset, amikor a rendszám gazdát cserélhet, de ezek tényleg kivételek. (válás, cég megszűnése, stb.)

Néhány példa: ez a 3 rendszám hátsó rendszám: egyrészt, mert csak hátsó rendszám lehet "magas" , tehát nem egy csík, hanem többsoros, valamint a hátsó rendszámokon szerepel Svájc és az illető kanton címere: előbbi baloldalt, utóbbi jobboldalt.

És szintén egy hátsó rendszám, de egysoros: ezen is látszik, hogy a címerek miatt hátsó rendszám.

 

A következő viszont egy frontoldali rendszám Fribourg kantonból, látható, hogy elöl egyszerűen csak a betű- és számjel szerepel, címerek nélkül. További részletezés a wikipedián is található.

Ha a gépjármű gazdája másik kantonba költözik, az eddigi rendszámot le kell adnia és az új lakhelye szerinti kantonban új rendszámot kell igényelnie autójához. Kantonon belüli költözésre bejelentési kötelezettség vonatkozik, meg kell adnunk az új lakcímünket és új forgalmit állítanak ki az autóra, mivel a forgalmin (Fahrzeugausweis) szerepel a tulajdonos lakcíme is.

A rendszám szorosan összefügg a kötelező-biztosítással: amikor autót  (vagy motort) vásárolunk, először meg kell kötnünk a kötelezőt, a biztosító lejelenti ezt a hivatalnak (illetve mi is kapunk persze írást a biztosítás megkötéséről) és csak ezután mehetünk az autót a nevünkre íratni, illetve ha először vásárolunk autót, akkor egyátalán egy rendszámot igényelni.

Az interneten elérhető egy központi adattár, melyhez néhány kanton csatlakozott: itt beírhatunk egy rendszámot és a rendszer kiköpi, hogy ki a rendszám tulajdonosa. (ha jól tudom, napi 3 rendszám lekérdezése engedélyezett) BAsel-Land rendszámairól itt lehet felvilágosulni.

Érdekesség, hogy előfordulhat, hogy pl. ugyanaz a rendszáma egy autónak és egy motornak. De ezesetben központilag nyilván van tartva, hogy az egyik motor, a másik autó. A hivatal honlapján megtalálhatjuk azt is, hogy egyátalán milyen rendszámtáblák használatosak Svájcban és melyik mennyibe kerül igényléskor.

További érdekesség, hogy ha egy tulajdonos több autóval rendelkezik, két autóra (azaz két autónként) kérhet úgynevezett Wechselnummer-t, vagyis cserélhető rendszámot. Ez azt jelenti, hogy egyszerre csak az egyik autóval furikázhat, a másik autóján ez idő alatt nincsen rendszám és nem vehet részt a közlekedésben.
Figyelem! Rendszám nélkül közterületen tilos parkolni! Rendszám nélkül csak saját vagy bérelt garázsban, mélygarázsban illetve a saját kertünkben (vagy a szomszéd kertjében, ha megengedi...) parkolhatunk.
A cserélhető rendszám praktikus, mert nem kell két autó után adót fizetni, csak a nagyobb köbcentis után plusz 50,- frankot. Kötelező biztosítást természetesen mindkettő után fizetni kell.
Rendszámunkat szüneteltethetjük is, azaz beadhatjuk, mint a kabátot a ruhatárba. Ha pl. valaki fél vezetni télen akkor leadja a rendszámot és spórolhat is így, hiszen addig nem kell fizetni a kocsi után. Aztán tavasszal újra ki lehet kérni a rendszámunkat.
Lehetőség van Svájcban is kívánság-rendszám vásárlására, horribilis összegekért.

És a hivatalként emlegetett intézményről: MFK, azaz Motorfahrzeugkontrolle, nevezik Strassenverkehrsamt-nak is, érthetően tehát ez a Közlekedési Főfelügyelet. Kantononként működik és az összes hivatalok egy szövetségbe tömörülnek, ez az asa. Itt lehet intézni minden közlekedéssel kapcsolatos ügyet, nem a rendőrségen. Jogsi, rendszám, ellopták, elveszett, újat kérek, stb.
Jogosítványhoz nem kell orvosi, csak szemorvosi vizsgálat és nem kell 5-10 évente megújítani, csak valamikor 60 vagy 65 éves kor felett szükséges újabb eü vizsgálat.

(ha még eszembe jut valami, vagy van kérdésetek, kiegészítem)

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr362562319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása