2011.01.05. 13:39

közlekedjünk! vol.2

Láttam a statisztikában, hogy valaki a "mennyibe kerül a svájci autópálya-matrica" keresőkifejezéssel jutott el a blogomra.
Nos, a matrica ára 40,- CHF. Egyetlen egy fajta matrica létezik, ez a 40 frankos; nincs heti, havi, négynapos, 39 napos...
Ez a matrica ennyiért azt tudja, hogy az 1790 km-nyi autópálya-hálózaton, beleértve az összes közúti alagutat, valamint az összes további közúti-úthálózaton egy évig autózhat az ember.
Ez a matrica már kb. 20 éve ugyanennyibe kerül. Kis összehasonlítás: például Ausztriában 7,90 euró azaz kb. 10 CHF a 10 napos matrica. De külön kb. 7-8 eurót kell fizetni, ha útközben az Arlberg alagúton kell áthajtanod, vagy a Grazot elkerülő (pontosabban a város alatt húzódó) alagúton. A zalai határtól lejutni a horvát tengerpartra egyszer, csak oda, vagy szintén egy út mondjuk Dijonból Marseilles-ig még talán a svájci éves matrica áránál is több...

A matrica meglétét a határon beutazáskor szemrevételezéssel gyakran ellenőrzik. Ha nincsen, a határon meg lehet vásárolni, vagy már a határ előtt bármely szomszédos országban. Illetve én is szívesen küldök elővételben, ha valakinek szüksége van rá.
További érdekességek a közlekedésről később...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr292562431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása