2011.05.13. 08:38

rövid hírek 3.0

(Már megint csak erre van időm.)

  • Szlovákiában a rendőrség letartóztatott egy szlovák férfit, aki meg akart enni egy svájci pasit. Az úgy volt, hogy a szlovák "kannibál" interneten, szándékát egyátalán nem titkolva keresett önként jelentkezőt, aki beleegyezik, hogy a szlovák elkábítja, megöli és megeszi őt. A svájci jelentkezővel meg is beszélték az időpontot, aki az utolsó pillantban mégis bepánikolt és értesítette a svájci rendőrséget, ők pedig a szlovák kollégákat. Így a svájci áldozatjelölt helyett egy rendőr ment el a megbeszélt találkára, mesterlövészekkel és egyéb bevetésre kész csapattal és letartóztatták a szlovák férfit. A svájci azt hitte, csak valami perverz játékról van szó, ám a rendőrök valóban találtak a szlovák férfinél narkózisra alkalmas szert, csontfűrészt és nagy mennyiségű feketeborsot. A terv az volt, hogy a tetemet egy már előre ki is ásott gödörbe rejti az erdőbe, és "borsot akart törni a vadállatok orra alá", azaz a borssal akarta távol tartani őket a sajátos, beteges éléskamrájától. A rendőrség most átkutatja azt az erdőrészt, hátha korábbi áldozatokra bukkannak. A kannibál férfi az elfogatásakor tűzharcba keveredett a rendőrökkel, később belehalt a lövöldözéskor szerzett sérüléseibe.
  • Mikor e sorokat írom, reggel fél kilenckor, épp tolják ki a hangárból a kizárólag napenergiával hajtott Solar Impulse repülőgépet, mely ma első ízben hagyja el a svájci légteret és repül a dél-svájci Payernben (VS) található katonai reptérről Brüsszelbe, a tervek szerint. Még 2-3 perc és a levegőbe emelkedik a szuperkönnyű szitakötő, a napsugarak szárnyán; a pilóta André Boschberg.
    A repülő a különleges karbonszerkezetnek köszönhetően csak 1'600kg-ot nyom, 63,4 méter a szárnyfesztávolsága, melyeken összesen 12'000 szilícium napelem kapott helyet. Az út Franciaországon keresztül Brüsszelig kb. 12 órát vesz igénybe. Út közben élő videokapcsolat lesz a pilótával.
  • Pár nappal ezelőtt, május 7-én véget vetett életének az utolsó igazi playboy, Gunther Sachs. Gstaadban álló házában találtak rá a 78 éves életművészre, aki sokmindent csinált életében, sokmindenről híres, de leginkább arról, hogy néhány évig Brigitte Bardot férje volt. Ezen kívül fotóművész, milliomos, műgyűjtő és dokumentumfilmeket is forgatott.
  • Thaiföldön a Phuket-i reptéren a hatóságok letartóztattak egy svájci férfit, akinél 4 kg kokaint találtak. Valószínűsíthető, hogy halálos ítélet vár a pasira, aki egyébként évek óta Thaiföldön él.
  • Roger Federer megint veszített, most éppen Rómában. Mágikus, lábközti elütések ide vagy oda, sajnos 3 szettben elporolták.

2011.05.11. 09:54

ESC

(Ez egy kötelező kűr.)

Tegnap este zajlott az Eurovíziós Dalfesztivál első összecsapása, ahol Magyarországot Wolf Kati, Svájcot Anna Rossinelli képviselte.

Ilyenkor egyébként aktuálisan felerősödnek azok a hangok, melyek a részvétel ellen szólnak. Sokba kerül, nevetséges, fölösleges és a többi...az egész verseny. Szar énekesek szar dalokkal reprezentálják hazájukat, mint pl. Norvégia egy afrikai zulu harcos dédunokájával.

Tényleg csak egyetlen kérdésem van:
MINEK?
 

2011.05.09. 14:26

A svájci csokoládé - 1.

Beszámoztam, mivel szándékom szerint születik még több bejegyzés az egyik legfontosabb exporttermékről. Bár már szinte mindent elmondtak róluk...

"Az édes sikerhez vezető keserű út" (Der bittere Weg zum süssen Erfolg) címmel május 5-én volt látható az SF1 tévécsatornán Christa Ulli filmje a svájci csokoládégyárak történetéről. A filmben elhangzik, hogy a világ csokoládétermelésének 3%-át adja Svájc.

A Greyzerlandban, azaz a Gruyère régióban, Broc-ban található Cailler gyárba kalauzol elsőként a film. A Cailler volt Svájc első csokimárkája, 1819-ben alapította François Louis Cailler. A legenda szerint egy olaszországi útján találkozott a csokoládéval, amit akkoriban patikában árultak és egészségmegőrző, -erősítő hatására esküdtek. Ám akkoriban még annyiba került, hogy csak a nemesek és gazdagok engedhették meg maguknak. Cailler (Svájcba) visszatértekor a Vevey melletti Corsier-ben nyitott boltot és azon munkálkodott, hogyan lehetne mindenki számára elérhetővé tenni a finomságot.

A márka jellegzetessége, hogy a legtöbb csokirecepttel ellentétben a Cailler tejpor helyett valódi, sűrített tejet használ a gyártáshoz, melyet a régió lankáin legelő tehenek adnak.
A márka sztárjai: Ambassador, Femina (ezek dobozos pralinék) vagy a Branche (túrórudi méretű csokiszelet) több, mint 100 éves múltra tekintenek vissza.

1929-ben jött létre a fúzió a Cailler és a Nestlé gyárak között, ám a Cailler a mai napig a hagyományos receptjei alapján készíti a lágy, krémes édességeit.

Folyt. köv.
 

süti beállítások módosítása