2011.05.19. 10:41

Rega

Nem egyeneságon rokonok, de azért gondolatilag összeegyeztethető az előző bejegyzés "tetőről mentéses" akciója és a helikopteres mentőalakulat.

A REGA a legnagyobb és elsőszámú légimentő csapat Svájcban. 1952-ben alapították, hivatalos formája alapítványi közhasznú szervezet. Kb. 2,2 millió támogatója van, ami azt jelenti, hogy bárki, aki befizeti az éves tagsági/támogatói díjat, hozzájárul a Rega fenntartásához. Cserébe bárhol, bármikor, bárhonnan megmentik, hazahozzák őt, ahonnan mentőhelikopterrel vagy a Rega repülőgépeivel ez lehetséges.

Országszerte 13 bázisállomással, 17 helikopterrel és 3 repülőgéppel rendelkezik a szervezet, java részük értelemszerűen a ostoba balesetet szenvedett síelőket szállítja, ezért legtöbb bázis az Alpok mentén található (egy átló bal lentről jobb felfelé, 15-7 pontig, valamint ettől délre). A többi helikopter ösztől tavaszig a téli viszonyokhoz nem szokott autóvezetőket szállítja a balesetek helyszínéről, tavasztól őszig pedig a hegyi szerpentineken vadul kanyarba dőlő motorosokat. A többi fuvar az elenyésző 2-3%.

Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha valaki pl. autóbalesetet szenved, a kiérkező mentős orvos dönti el, hogy kell-e helikopter vagy elég a közúti szállítás. Ha a sérült nem támogatója a Regá-nak, elindul a vacillálás: biztosan szükséges-e a helikopter...? Elszállítani mondjuk mindenképp elszállítanak, ha az orvos jobbnak látja úgy, csak gyógyulás után megindul esetleg a vita, körlevelek, hogy ki fizeti a révészt? A TB? A sérült? Vagy? Milyen hányadban?
Ha viszont nálunk van a kis kártyaformájú, támogatói igazolványunk, akkor jöhet a helikopter, mert fedezve vannak a költségek, azaz a Rega állja.

A honlap sok érdekességgel szolgál, mint például egy virtuális betekintés a mindennapokba, vagyis két repülőegységbe valamint az irányító központba.

Az éves tagdíj 30-70,-frank között változik, attól függően, hogy 1 fő egyénileg vagy egy család teljes védelmét, mentését szeretnénk biztosítani. Érdekesség, hogy ugyancsak 70,-frank a "gazda" kategória, családdal vagy anélkül, de szarvasmarhákkal. Ugyanis ha veszélyes vidékre kóborolna a gazda egy tehénkéje, vagy csak úgy lecsúszik a hegyoldalról a Rega a tehenet is megmenti. Sajnos erről nem találtam kisfilmet, de tévében már láttam. További szolgáltatásokról (pl. pilótaképzés) szintén a honlap tájékoztat.

Remélem, senkinek nem lesz szüksége rá, de ha mégis: a Rega segélyhívószáma 1414. Külföldről +41 333 333 333.

Mindenképpen érdemes megnézni a weboldalukat a gyönyörű fotókért is.

2011.05.18. 10:14

Basel fentről

Ilyen se volt még.

Csaknem 48 órája egyensúlyozik Basel egyik lakónegyedében egy elvileg pszichiátriai kezelés alatt álló (gyakorlatilag az elől szökő) középkorú férfi. Leginkább azzal múlatja az időt, hogy lehántja a tetőt borító cserepeket és lefelé dobálja őket. Igen, az emberekre is.

Ezért a rendőrség és a tűzoltók lezárták az utcát, az ott lakók rendőri védelemmel mehetnek csak haza, két villamosjáratot is ki kellett terelni az utcából, más útvonalon közlekednek, meg villamospótló jár. Van a helyszínen már pszichológus, pszichiáter, buddhista, bio-kertész, óvónéni, jódlikórus, barát, barátnő, testvér meg soksok járókelő, akik néha kántálják, hogy "Ugorj le! Ugorj már!" -amit a baseli rendőrség sajtószóvivője ízléstelennek tart.

A rendfenntartó erők attól félve, hogy az őrült éjjel esetleg elalszik és a tetőről lecsúszva szörnyet halhat, múlt éjjel is néha szirénázva tettek egy kört a lakónegyedben. Szóval azért, mert egy valaki, aki rettegésben tartja azokat, akik aludni szeretnének, azért senki se aludhasson. A pasi nem evett-nem ivott már két napja (vajon hol pisil? én alig bírom ki 3-4 óránál tovább...).
A közvélemény itt is, most is megoszlik (akárcsak a Turulra vagy Lánchídra mászók esetében). A kínai horoszkóp Bivaly és Disznó szülöttei például térden lőnék az őrültet, a Nyúl félti, sajnálja és együttérez, a Majom szülöttek jót röhögnek rajta, a Patkány és a Kakas cimborává fogadnák őt. A Tigris-típusok lesből ráugranának és a mélybe rántanák. De egyre hangosabban hallatják hangukat a Nyilas jegyűek is, akik kábítólövedékkel lelőnék.

Na de komolyan: például ki fizeti meg a rendőrség, tűzoltóság stb. kivonulását, költségeit? A tető újrafedését? Azok, akiket nem hagyott aludni? Azok, akikre cserepet dobált több méteres magasságból?

Miért nem merte még senki az ilyen mászós kedvű embereket egyszerűen békén hagyni???

*Lapzárta után: tegnap délelőtt vér nélkül, békésen véget ért a cseréptúszdráma. A rendőrség innivalóval karnyújtásnyi távolságba édesgette a férfit és végül "kézben hozták le".

süti beállítások módosítása