2011.09.08. 15:31

rövid hírek v3.5

Hát nagyon le vagyok maradva, mindennel...

  • Legfrissebb hír, hogy lemondott az egyik miniszter, azaz a külpolitikáért, bevándorlásért felelős szövetségi főosztály vezetője, a jelenleg regnáló miniszterelnöknő, Micheline Calmy-Rey. Év végén távozik majd posztjáról, de ősszel egyébként is választások lennének. Sokaknak mindegy, még többen üdvözlik, hogy végre letűnik a színről. A politikai tevékenysége úgy jellemezhető, hogy álomvilágban élő, lényeget és eszközt tévesztő, pózoló szakbarbár. Mivel genfi születésű, "frankofon", nekem mindig inkább A Francia Nő, Mireille Mathieu, Edit Piaf, sanzonok, az a harisnya, melyen hátul hosszában egy izgató díszvarrás fut végig, meg a régi Személyzeti Igazgatónk a volt munkahelyemen jut eszembe. Mindent lehet mondani rá, de ő legalább megpróbált nőnek kinézni, ami úgy tűnik, Svájcban nem szokás valamint az emancipáció kigúnyolásával egyenlő, szóval kerülendő.
  • Tegnap előtt érdemes volt Lothar Nagyarcú Mattheus arcára koncentrálni, mikor is az EB-selejtező Bulgária elleni fordulójában Svájc mesterhármassal égette a neoprimitív futballsztárok örök kapitányát. Xherdan Shaquiri lőtte mindhárom gól a bulgároknak, a végeredmény 3:1 ide.
  • US Open, Flushing Meadows. Eső eső hátán, már másodszorra halasztották el Federer Tsonga elleni meccsét. A legutóbbi hivatalos időpont péntek hajnal.
  • Egyék iránt történtek furcsa dolgok, a teljesség igénye nélkül: az autópályán Basel környékén egy halott férfi feküdt az úttesten. Sajnos többen is áthajtottak rajta vagy mellette, mire egy kamionsofőr végre megállt, elzárta a helyszínt a mögötte jövő forgalom elől és értesítette a rendőröket. Meg voltek megint lövöldözések, féltékeny férj lőtt meg ilyenek; zajlik itt is az élet. És közelegnek a választások, október 23.
  • A nemzeti bank hosszú halogatás, impotencia után tett egy olyan kijelentést, miszerint nem engedi a jövőben, hogy az euró frankkal szembeni árfolyama 1,20 alá essen. Ha kell, intervenálnak. Ez a tőzsdén rekordgyorsaságú és mértékű euró árfolyamnövekedést váltott ki. Hogy ez hosszútávon is marad-e és használ-e, majd kiderül. Tetszik egyébként, mikor a cikkek a frank jelen árfolyam eséseit tragikus hangnemben kommentálják....Idióták. "Zuhant a frank"...vagy "Megtépázták a frankot..." Ez eléggé megtévesztő, negatívnak tálalnak egy pozitív hatású hírt. Mivelhogy igen, azt szeretné a svájci gazdaság, ha "zuhanna" egy kicsit a frank árfolyama és visszaállna a használható, viszonylag normális és reális 1,50 körüli értékre. (azaz legyen újra kb. 1,50 CHF = 1 EUR)

Egyébként a következő bejegyzés Freddie Mercuryról szólna, ha lenne időm....

 

2011.09.06. 11:03

TB-Saga

Újabb hasznos tapasztalattal bővült tudástáram (bővült ezen kívül még a nem-akadémiai, non-figuratív szókincsem is), képzelőerőm tovább edződött a magyar bürokrácia nyerőautomatáin kínpadján erőgépein.

A kiinduló pont, ami a gépezetet mozgásba hozta, egy levél volt a NAV-tól (új nevén Nemzeti Adó- és Vámhivatal), mely felhívta a figyelmemet arra, hogy sem náluk, sem az OEP-nál nincs adat arról, hogy hogy s mint milyen jogcímen nem fizetek TB-t. (semmilyenen egyébként) Amit egyébként már 3 éve nem fizetek!

Próbálkozásaim a helyzet tisztázására:

1. Felhívtam a NAV-nál a levél értelmi szerzőjét. Kiderült, hogy hát nála igencsak. Közös erőfeszítéssel kompromisszumot kötöttünk, és a hölgy elfogadta lexikális tudásom fitogtatátának köszönhető álláspontomat, miszerint Svájc mégse nem az EU tagja. Közölte velem, hogy a 3 éve hivatalosan tett be- (azaz ki-)jelentkezésem ellenére ő még mindig úgy látja hogy az én állandó lakcímem a Bp. Harap utca 3. alatt van. Kérdezem, hogy ha tényleg, akkor hogyhogy nem kaptam borítékot adóbevallásra az utóbbi 3 évben? Azt mondja, örüljek neki. Mondom örülök is, de nem ez a lényeg: hanem ez semmilyen természeti vagy afeletti törvényekkel nem összeegyeztethető. Vagy van ugyanis lakcímem vagy nincs. Ha adózás szempontjából nincs a NAV birtokában a lakcímem, akkor TB szempontjából sincs, ugyanabban a központi nyilvántartásban, igen? Azt javasolja a hölgy, hogy akkor hívjam fel az OEP-et a TB miatt, meg a népességnyilvántartót a lakcímem miatt. Egyébként ő fírtatta először, hogy "Hát miért, mit csinál Maga ott? Fizet ott TB-t? Hát milyen címen, ha egy  szer nem dolgozik? Miért, mit csinál Maga ott?" Kértem, hogy hagyjuk ezt, különben én is utánanézek az ő szennyesének a WikiLeaksen...
De haladjunk.

2. Népesség-nyilvántartó
Naívan felhívtam a személyigazolványom leadásánál kapott jegyzőkönyven szereplő telefonszámot. Az teljesen természetes, szemem se rebben, hogy faxhang jelentkezik. Az interneten utánanézek a hivatali telefonszáőmoknak, s az sem lep meg, hogy az ott található telszámok és az enyém teljesen rendszeridegenek, köszönőviszonyban sincsenek egymással, a neten egy teljesen másik számintervallumbéli számok találhatók. Felhívom azt, akinek a neve és száma mellett a népesség-nyilvántartó illetékességi kör áll. Beszélünk vagy 5 percet és csak mikor kezdek kiakadni, akkor árulja el, hogy nagyjából mit pattogok én itt vele, mikor ő anyakönyvvezető, kezitcsókolom. Kérdezem, hogy akkor mégis, mit tart fel ő engem.
Tessék hívni a népesség-nyilvántartót, mondja végül.
Számot megadni csak valami világfájdalomnak tűnő, hősies mártíromsággal kísérve volt hajlandó, átkapcsolni pedig... nos, ezt a szót nem is akarta megérteni.
Hívtam a megadott számot. Hogy klasszikusokat idézzek "Ugyanaz hátulról". Itt azonban megkérem az atyaúristen földi helytartóját, ugyan nézzen már bele a központi nyilvántartásukba. Közli, hogy szerinte minden rendben, nincs magyar lakcímem, és külföldön élő magyar állampolgárként vagyok nyilvántartva. Valamint hogy "hát akkor az adóhivatal vegye már a fáradságot és nézzen bele a rendszerbe, mert ők is ebből dolgoznak". Részéről tehát közölte, hogy minden rendben és üdvözöl.

3. OEP
Központi telefonszám.
Második próbálkozásra fel is veszi az automata.
Harmadik próbálkozásra sikerült nem bealudnom az automata végletekig unott, unalmas, untató, karriereket, jellemeket és emberi sorsokat kettébe törő, idegölő hangján. Kértem valami menüpontot, aminek olyasmi munkaneve van, mint piroslámpások, vagy mi. Tehát azok ügyei, akik nem fizetnek. Kiderült, hogy ugyan az APEH-nál kijelentkeztem hivatalosan a TB-körből, elszámolást is kértem, stb, ám erről az OEP semmit nem tud, nem passziváltattam a TAJ-kártyámat például.
A kedvencem, amikor azt mondja a hivatalnok, bárhol, hogy "hát Magának van bejelentési kötelezettsége, Magának kell utánajárni, elintézni..."
Mégis hogyan baszki, amikor tájékoztatás NINCS, vagy ha van, akkor csak félig, félre. Csak lebaszás van. Egyszerű blogokban, mint amilyen talán az enyém (szeretne lenni), több infót talál az ember BÁRMIRŐL, születéstől a halálig, lúgosítástól kezdve az öröklésjogig, mint bármelyik hivatalos portálon. És a felét még annak sem érteni.

Aztán megint eljutottunk oda az OEP-nél is, hogy "Hát miért, mit csinál Maga ott? Fizet ott TB-t? Hát milyen címen, ha egy  szer nem dolgozik? Miért, mit csinál Maga ott?"
Megkértem, hogy hagyjuk már ezt a témát úgy mégis.
Még azt is fírtatta, hogy ha én a NAV-tól kaptam levelet, akkor miért őt hívtam. (őszintén: ez bennem is lappangó gyanúból megalapozott, félelemmel vegyes kétellyé nőtte ki magát) Mondom, hogy azért, mert a levélben az OEP is meg van említve, meg mert az adóhivatalos hölgy azt mondta.  Meg mert végtére is TB-ről van szó. Meg mert az adóhivatalnál kezdtem. Azt mondja, hogy tisztázzam az adóhivatalban. Megkérdeztem, hogy ő próbált-e már valaha is az adóhivatallal -telefonon- bármit is tisztázni, hogy ilyen tanácsokat ad nekem.
Súlyos hallgatás volt a válasz.

Tanulság: a TB kártya nem egy nyerő lap.

Úgyhogy írok egy-egy levelet ide meg oda, lefénymásolom az összes rendelkezésemre álló kijelentkezéseimet, jegyzőkönyveimet és fulladjon bele a magyar bürokrácia a saját szarába.
 

süti beállítások módosítása