2012.01.19. 11:05

közlekedjünk! vol.4

Korábban a közlekedési főfelügyeletek megyei honlapjain ingyenes szolgáltatásként napi 3 rendszámot le lehetett kérdezni, ha meg szerettük volna tudni, hogy ki a tulaj. Nem minden megyében működött ez a rendszer, de legalább ingyen.

Ezentúl ez a szolgáltatás az eautoindex.ch oldalon érhető el, megszűnt a napi limit, viszont cserébe természetesen fizetőssé vált a nyomozás: darabonként 1 frankért lehet kinyomozni, hogy melyik rendszám kihez tartozik. Alul, a kantonok címerénél lehet megyét választani. Gondolom, ezt is széthasználta az egyszeri ember és bizonyára nem is csak játszadozásból, hanem minden szarért feljelentgették egymást az autótulajok.

Másik érdekesség, amit a héten tudtam meg, tehát friss az infó: ha valaki idejön Svájcba dolgozni, de még megtartja a magyarországi lakcímét is, akkor nem kötelező a bizonyos idő elteltével svájci rendszámra cserélnie a magyart és vámkezeltetni az autót, elég, ha a határon kér egy lepecsételt papírt a vámosoktól, aminek az a neve, hogy Bewilligung ein unverzolltes Fahrzeug zu verwenden azaz "Engedély nem vámkezelt autó használatára". Kell hozzá útlevél, tartózkodási engedély és az autó papírjai, valamint 25 frank.

Ez az engedély két évre szól, a két év letelte után vámkezeltetni kell az autót és hivatalosan "behozni", vagy el kell dönteni, hogy mit akarunk, megvan-e még az autó egyátalán, stb.

A másik régi hír, ami újfent megerősítést nyert: maximum 12 hónapig vezethet autót Svájcban egy külföldi, mielőtt lejár a 12 hónap, ideje elintézni a svájci jogsit.

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr183589370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosal 2012.01.19. 22:56:51

wow, na ez is hasznos info volt. köszi.
Az előző posztnál pedig elgondolkoztam a bankelnök(CH) vs köztársasági(H) párhuzamon. hogy itt egyesek milyen apróságokért is képesek lemondani...
süti beállítások módosítása