2012.10.11. 15:30

a mindentudó posta

Lassan már én is beleszédülök, hogy mi mindennel foglalkozik a svájci posta, mennyi szolgáltatása van és még a leveleket is kézbesítik 2-3 napon belül.

Legújabb felfedezéseimből (régóta elérhető, csak nekem új) szemezgetek:

  • Ha valamely mobil készülékünkre letöltjük a megfelelő HP ePrint elnevezésű alkalmazást (létezik iPhonra és Androidra is), ennek segítségével nyomtathatunk az ország közel 1800 postahivatalába!
    Az alkalmazásban ki tudjuk jelölni, hogy melyik postahivatalba szeretnénk ezt megtenni, elküldjük arra a nyomtatóra a nyomtatandó dokumentumot, kapunk egy azonosító PIN-kódot és a postáskisasszonytól megkapjuk a kinyomtatott oldalt a kód fejében. Talán túlzás... de jól jöhet bárkinek útközben vagy ha mondjuk egyátalán nincs otthon nyomtatója.
    Támogatott formátumok: email általában, .pdf, képformátumok, html
    Az első 1-2 oldal 2,- frank, a továbbiak 0.50-0.30 frankba kerülnek.
  • Elküldhetjük postán a nyomtatónk kiürült tintapatronját és feltöltve hazapostázzák. Jó, ezt nem a posta csinálja, hanem ők.
  • Ez egy kicsit bonyolultabb, remélem, jól magyarázom.
    Tehát: regisztrálhatunk egy havidíjas szolgáltatásra, ami azt tudja, azt fogja csinálni, hogy a címünkre érkező leveleket, pontosabban a bontatlan borítékokat beszkennelik és elküldik nekünk e-mailben. Ha úgy ítéljük meg, hogy egyik vagy másik levél sürgős-fontos, akkor visszaírhatunk a központba és kérhetjük, hogy bontsák ki a levelet és az egészet szkenneljék be, s küldjék el az email címünkre.
    Ez elsősorban azoknak hasznos, akik vagy üzletileg vagy magán sokat utaznak és nem pontosan tudják előre, hogy mikor hol lesznek, hol tudná utólérni őket a posta.
    Másfelől arra is jó, hogy az ember fontosabb dokumentumokat "magával vihessen" on-line, bár erre már vannak on-line doksi-raktárak, mint pl. a DropBox, a Google Drive és hasonlók.
    Külön csemege ebben a szolgáltatásban, hogy kérhetünk alternatív postacímet hozzá (listából lehet választani), úgy kell elképzelni, hogy mondjuk egy zugügyvéd irodája a Harap utca 3. alatt van, de eme szolgátatásnak köszönhetően azt írhatja a névjegyére, hogy mondjuk a postacíme a Váci utca 10.
    A posta tudni fogja, mi a dolga...
  • Mára az utolsó ínyencség: használaton kívüli, régi, megunt mobilunkat megvásárolja tőlünk a posta, természetesen állapot és márka függvényében. Leadjuk a fiókban heverő kiszolgált készüléket és kapunk helyette utalványt, amit levásárolhatunk a postán vagy a posta-shop-ban.
  • Tévedtem, van még valami: akinek szüksége van rá, bemehet személyesen bármelyik postahivatalba és miután igazolta magát, megrendelheti a saját erkölcsi bizonyítványát. 20,- frankba kerül és kipostázzák.
    Csak megjegyzem, hogy én itt még sosem hallottam olyat, hogy okmánybélyeg. Érted...

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr824833068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igor1974 2012.10.12. 08:43:05

Erre egyszerűen nem tudok mit mondani - fényévekre vagyunk ettől és a különbség nem, hogy csökkenne...

gretagarbo) 2012.10.12. 09:00:20

Ja... azért van, ami itt is szar. De a legnagyobb csodálatom azé, hogy pl. ez nem csak a vízfej-Zürichben működik, hanem az 1-3ezres településeken is. Vagy mindegy, hogy hol mész be egy Coop-boltba, tökugyanazt lehet kapni az egész országban. Ami gáz ezzel szemben, hogy a híres Hortobágyon 1 kis csemege bolt van és félig üres, épp hogy ásványvizet kapni....

DieNanny CH 2012.10.18. 20:28:41

Azért nem mindenben elsőosztályúak. A Tanácsházától 25 percnyire lakom gyalog, egy levelem, amit hétfőn adtak fel, péntekre ért hozzám...
De, ugyebár, ez legyen a legnagyobb problémám!

gretagarbo) 2012.10.19. 11:07:29

Legalább odaért! Mint írtam, itt sem működik mindig minden jól, meg van, ami nem jó vagy magyarnak nehéz hozzá alkalmazkodni vagy elviselni. :-( A normál sebességű, B-post egyébként elég lassú lehet néha, mivel többnyire mindenki A-post-ként küldi már az átlag leveleket is és a szortírozás a prioritás alapján történik a levélfeldolgozóban: először az expressz és ajánlott küldeményeket szortírozzák, utána az a-postát és csak utána a b-prioritású küldeményeket. Nem tudom, a Te leveled milyen küldemény volt, releváns-e az előbbi információ vagy nem magyarázza meg, hogy miért kellett annyit várnod.
süti beállítások módosítása