2012.01.06. 15:09

rövid hírek v3.7

  • Ma van "Három királyok" napja, január 6. 1-2-3 napig hagyományos, erre a napra készülő kalácsot lehet kapni a boltokban és a péknél. Az egyik részében el van rejtve egy apró király-forma: aki január 6-án ezt megtalálja, az lesz a király vagy királynő egy napra. A kalácshoz jár aranyszín papírkorona is, ezt hordhatja a kiválasztott és teljesíteni kell minden kívánságát.
  • Egy kis botrányba keveredett a svájci nemzeti bank elnöke; pechére épp Svájcban, ahol tényleg annyira nem történik szinte semmi, hogy ha néha mégis, azt felfújják és hetekig nyammog rajta a média. Az történt, hogy megszellőztetve a banktitkot (!) kiderült: a jegybank elnökének felesége, hogy úgy mondjam, értő kezekkel és jól időzítve vett kb. félmillió frankért dollárt, majd haszonnal adott túl rajta. Egyrészt: a jelenleg aktuális szabályzat ezt nem tiltja szó szerint. Másrészt: 2004-ig nem is létezett semmiféle ilyen szabályzat; pusztán íratlan etikai miheztartás. (addig mindenki azt csinált, amit nem szégyellt vagy ami nem derült ki?) Persze, persze, gyanús ez a tranzakció, hiszen éppenhogy a jegybank befolyásolja az árfolyamokat, dönt az intervenciókról, stb. Másrészt viszont: diszkrimináció lenne, hiszen mindenki ügyeskedik, pont neki nem szabad?
    Az én magánvéleményem az, hogy az a félmillió, pontosabban a realizált árfolyamnyereség valószínűleg nem nagy összeg a Hildebrandt család kasszájában, nyertek pár ezer frankot, na és. Nem most és nem ebből gazdagodtak meg. Másrészt: Hildebrandt -állítólag- azért a jegybank elnöke, mert jó szakember. És mit csinál egy jó szakember? Azt, amit tud, azaz üzletet köt, nyereséggel. Aztán az is eszembe jut, hogy mamám, ez a kis csekélység sem megy le itt a makulátlan politikusok gigáján, hát ezek naponta fuldokolnának a magyar politikai közéletben!
  • Több szakaszban, decemberre és január első napjaira elosztva annyi hó esett a hegyekben, hogy folyamatosan lavinaveszélyekről, elzárt síparadicsomokról szólnak a hírek. Eddig azért panaszkodott a turizmus, mert nem volt hó, nem jött a vendég, most meg annyi jön, hogy nem tudják hová tenni őket, teli vannak a pályák. Egyébként a decemberi "Joachim" után tegnap-tegnap előtt az "Andrea" nevű orkán is végigsöpört az országon: kidőlt fák, kisiklott vonatokat hagyott maga után.
    A sok hó miatt néha akadozott a vasúti forgalom is, aztán meg megrohamozták az autósok az autó-vonatokat, szóval totál káosz sok helyen.
  • Ezen a hétvégén Zürichben, a következő hétvégén pedig St.Gallenben rendeznek hatalmas esküvői kiállítást és vásárt. Számos kiállító csalogat ingyenes belépővel, akit érdekel, érdemes végig kattintgatni a cégek saját honlapján.
  • Federer most épp Dohában hasít, jól ment neki a pingpong, már a negyeddöntőbe jutott, ám sajnos hátfájás miatt kiszállt a címvédésért folyó tornából. Reméljük, január 16-ra jobban lesz, akkor kezdődik ugyanis az Australian Open.
  • Karácsony táján egyébként hirtelen megsokasodtak a mindenféle bűnügyek: sok bank- és ékszerboltrablás történt, a franciás országrészben egy portugál származású apa lelőtte a két kisgyerekét majd magával is végzett, az anya végignézte... És megint sikerült nagy fogást produkálni: egy albán pasit kapcsoltak le gyorshajtásért, mire ő: "szerintem csak 180-nal mentem..."
süti beállítások módosítása