2012.08.23. 14:43

utazzunk!

Mint sok bejegyzés, ez is az a kategória, hogy "hátha valakinek jól jön". Nézzük.

Létezik 3 hasznos dolog, melyeket már csak azért is érdemes megemlíteni, mert általában rövidítésként használják a nyelvben és van, aki azt se tudja, hogy mi az.

1. GA
Ez az úgynevezett General Abo(nement). Ez egy általános éves bérlet. Egy évre csak egyszer kell kiváltani és az összes Svájcban található tömegközlekedési eszköz kb. 99,9999999999999%-án többletköltség nélkül utazhatunk. Tehát legyen az vonat, hajó, PostAuto (ez a Volánbusz megfelelője), hegyi vasútak, városi tömegközlekedés, drótkötélen függö hintapalinta, bármi. Jelen idő szerint egy felnőtt jegy 2. osztályra 3'350,- CHF. Nagyon ritkán előfordul, hogy valahol nem fogadják el 100%-ban, azaz valamiféle kiegészítő jegyet kell váltani hozzá, esetleg magán-hegyivasúton, de elvétve találkozni ilyennel. Viszont alkalmanként lehet váltani 1. osztályra kiegészítőt hozzá.
Érdekesség még, hogy nem muszáj az egész évre egyszerre megvásárolni, mert van, aki nem tud kiperkálni 3'350,- frankot egyösszegben...(itt is akad ilyen). Lehetőség van havonta megvásárolni, de legalább 4 hónapra. A 4. hónap lejárta után eldönthetjük, hogy hozzávásároljuk-e a következő hónapot, vagy sem. Jó megoldás lehet ez ha valakinek csak szezonra, 4 hónapra van szüksége.

Létezik pár-változata is, tehát pl. egy házaspár egyik tagja rendelkezik már GA-val, a partner kedvezményesen vásárolhatja meg saját részre, 2'350,-Sfr-ért. Vagy gyermek, családi kedvezmények. Satöbbi, sok változata létezik, bővebb info itt.

2. HA vagy Halbtax Abo(nement)
Ez az első varians, a GA félárú változata. Szintén egyszer kell kiváltani egy évre, és arra jogosít, hogy félárú jegyet vásárolhassunk a már említett, szinte összes közlekedési eszközre. Számos kedvezményt vehetünk igénybe, jól jön, ha valaki kiismeri magát a kombinatórika útvesztőjében és vág az esze...

3. Junior- és Enkelkarte (gyermek- vagy unoka-bérlet)
Ez azt tudja, hogy a gyereknek (6-16 éves korig) veszünk egy ilyet 30,- frankért és a szülő(k) vagy a nagyszülő(k) kíséretében (tehát ha egyedül utazik, akkor nem érvényes) egy éven át ingyen utazhat. (dehogy ingyen, hanem 30,- frankért...) Szóval érted. Egyszer megveszed és nem kell jegyet váltani a gyereknek, szintén gyakorlatilag az összes tömegközlekedési eszközön. Fényképes igazolványokat kérhetnek jegyellenőrzéskor! Ennek valójában semmi köze az első kettőhöz, tehát vehetünk egy ilyet a gyereknek anélkül, hogy mi, a szülők GA-val vagy HA-val rendelkeznénk. Azaz pl. elmegy a család hétvégén hajókázni, a felnőttek vesznek jegyet, a gyereknek meg van ez a bérlete. Slussz.
A nagycsaládosokra is gondoltak: a 3. gyermek után ingyenes a kártya.

Léteznek még variánsok, pl. a 25 év alattiak részére este 19 óra után érvényes bérlet, vagy a reggel 9 után érvényes bérlet, regionális bérletek ingázóknak, stb. Fontos viszont, hogy ha megvásároljuk egyiket vagy másikat, akkor az érvényes a többi tömegközlekedésre is, tehát buszra is, nem csak vonatra, stb.
Olvassuk el alaposan a tájékoztatókat és az apróbetűket, mert nem ismernek pardont.

2012.08.23. 14:12

ez + az

Ma este az SF2 adón követhetjük nyomon, amint az atlétika világklasszisai a Diamond League keretében Lausanne-ban pályára lépnek. Jövő héten Zürichben ugyanez.

Roger Federer megnyert egy újabb ATP Masters-1000 tornát, újabb csúcsokat megdöntve ezzel. Bár az olimpián "csak" ezüstöt tudott szerezni, remek formában van, ismét hegymenetben, és ugye egy ideje újra ő a világelső.

Ha esetleg valaki még nem ismerné: létezik egy weboldal, ahol millió-egy tévécsatornát lehet nézni online, és az ingyenes szolgáltatás része, hogy 2 órányi műsort fel is vehetünk. (ha megnéztük és töröljük a felvételt, a 2 órányi kapacitás mindig újra és újra rendelkezésünkre áll, satöbbi) Nagyon klasszul lehet keresni a tévéműsorok között, összeállíthatunk saját kedvencek-listát, és és és
Külön érdekesség, hogy tesztként ajándékba kapunk egy ingyenes letöltést is, értsd: felvettem magamnak egy Kate Winslet filmet és letöltöttem hivatalosan a számítógépre. A szolgáltatásnak van fizetős változata is: havidíj ellenében több tárhellyel, több letöltési lehetőséggel illetve Replay funkcióval, azaz már elmúlt műsorokat is meg lehet nézni korlátozott ideig (30 nap?). Sajnos a weboldal funkciói csak Svájcból érhetők el.

Tervbe van véve egy az állampolgársági kérelmeket érintő szabály változása: az eddigi 12 év helyett már 8 év hivatalos Svájcban tartózkodás után kérelmezni lehet az állampolgárságot, viszont annyiban szigorodik a helyzet, hogy csak C igazolvánnyal rendelkezők kérvényezhetik a jövőben.

Politikai fronton még mindig ugyanaz: adócsalók névsorát tartalmazó cd-k adás-vétele, most éppen Németországgal, repülőgép-zaj miatti panaszok szintén Németországgal, egy diák belefulladt az Aare folyóba, szankciók a menekült-státuszért folyamodókkal szemben, stb...

süti beállítások módosítása