2013.02.18. 09:05

Basler Fasnacht

Ma hajnali 4-kor a Morgestraich-hel elkezdődött az idei farsang Baselben. A múlt héten farsangoltak már Luzernben, meg országszerte több településen is, de az igazi, a hagyományos, az a baseli, "az év három legszebb napja", ahogyan ők hívják.

Farsang előestéjén, a koraesti órákban furcsa, izgalmas hangulatban van már a város, jóformán kihaltak az utcák, de itt-ott találkozni kerekeskocsit toló csoportokkal: ők  épp a festőművésztől hozzák el a hatalmas, 2-3 méter magas, egyedi, művészien megfestett "lámpást", lepellel letakarva, halkan, olyan "pssszzzzt-meglepetés" hangulatban.

Hajnalban is hasonló, izgalmas, várakozó hangulat lengi be a Rajna-parti belvárost, mint egy visszafojtott lélegzettel várja az utcákon összegyűlt tömeg, hogy pontban 4 órakor lekapcsolják a közvilágítást, hogy csak a szépen kivilágított lámpások látszódjanak (a közvetítésben 14:45 percnél) elhangozzon a parancsszó: "Morgestraich! Fertig! Marsch!" (amolyan felkészülni, vigyázz, kész rajt...vagyis mars!)

A lámpásokat ezen a felvonuláson csak a "furulyások" és az ütős hangszerek kísérik, kb. 12-15 tradicionális dallamot, indulót játszanak. A lámpásokon a kiválasztott témához kapcsolódó amolyan karikatúra-félék láthatók. A filmen kb. 15:25-nél mutatnak egy nagy fekete-fehér lámpást is, nagyon szép: Basel város címere látható rajta, azaz az püspöki pásztorbot kunkori vége, méghozzá feketén és balra hajló. Hasonló, de piros és jobbra kunkorodik Basel-Land címere. (ez olyan viszonylat, mint Budapest és Pest-megye)

A 3 nap programja tartalmaz kosztümös gyerekfelvonulást, traktoros-kocsis felvonulást, a kocsikról virágot, gyümölcsöt, édességet dobálnak a tömegnek, satöbbi...

A tévéközvetítésben a látható élményen kívül élvezhetjük még a baseli dialektust, ami nekem a legjobban tetszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr825086356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igor1974 2013.02.24. 11:24:58

De jó lenne ezt 1x élőben...

gretagarbo) 2013.02.25. 07:27:53

Képzeld, Amore vagy 6 évig volt Tamburmajor egy klikkben (csoportban), ő lengette a nagy botot a klikket vezetve :-)

igor1974 2013.03.05. 09:04:14

Lengette a nagy botját - na ezt most elképzeltem:-)))
süti beállítások módosítása