2013.05.07. 12:50

Mobility CarSharing

Tulajdonképpen autókölcsönző, de mégsem az, mégsem úgy hívják. Talán mert az ügyfél szívét mindig valami újdonsággal lehet csak megdobogtatni és az autókölcsönző az olyan lefutott, 80-as évekbeli kifejezés vagy másokban rossz emlékeket ébreszt vagy drágának és flancosnak (=eladhatatlannak) hangzik, nem pedig modern, környezettudatos ébrenlétnek, mint az, hogy egy autó megosztott, közös használata.

Röviden a cégről annyit, hogy elődje 1987-ben alakult, majd a jelenlegi felállás 1997-ben jött létre az előd és még egy cég fúziójából, Luzern városban volt és van a székhely. A honlap szerint jelenleg 102'000 regisztrált felhasználó használja a 2'650 db, különböző kategóriás járműveket és 1'380 kontaktponttal rendelkeznek országszerte.

A lényeg: egy autókölcsönző-előfizetés. Akinek rendszeresen, de csak alkalmanként van szüksége autóra, regisztrálja magát, kap egy piros kártyát, amivel a kocsik nyílnak, interneten vagy telefonon lefoglalja magának a kívánt dátumra a kívánt kocsitípust, odamegy, kiveszi a kesztyűtartóból és elfordítja a slusszkulcsot és már kocsikázhat is.

Nem kell hitelt felvenni, venni, eladni, szervizeltetni, téligumit venni, súlyadót, biztosítást, garázst fizetni, nincs rettegés, hogy ellopják, feltörik a miénket, stb. Nem a mi dolgunk. Itt található egy alkalmazás, minek segítségével kiszámolhatjuk, hogy nekünk személy szerint megéri-e.

Európa több nagyvárosában is már régóta kiválóan működik a rendszer. A jövő a fejlődésé: nemsokára egyszerűen szanaszét parkoltatnak majd kocsikat az országban, hogy még csak el se kelljen menni a Mobility kontaktpontig, hanem megkeresheted a hozzád legközelebb parkoló autót, akár a mobiltelefonod segítségével, bárhol, bármikor.

Jól felismerhetőek a kocsik, mert mind piros és fehérrel van rájuk pingálva a cég reklámja. A járműpaletta elég széles: a Citroen C1-től kezdve a Mercedes Vito-ig van minden.

2013.05.07. 12:10

Reka

Először is: nem tévesztendő össze a REGA-val. Ez utóbbi ugyanis a helikopteres mentő alakulat. Ha ők jönnek, akkor neked már régen rossz...

A REKA olyan, mint az üdülési csekk, csak annál egy kicsit több (és profibb - néha meg nem).

Alapjáraton bárki megvásárolhatja, ésszerű kereteken belül korlátlan mennyiségben: ha pl. rendelkezünk Coop Supercarddal, akkor a Coop árusító helyein 3% engedménnyel vehetjük meg; vagy a Manor, Fly, stb. áruházakban. Értelemszerűen: kérünk 100 fr REKA-csekket és fizetünk érte 97 frankot.

Másik variáció: sok munkáltatónál van lehetőség arra, hogy a dolgozók egy meghatározott keretösszegig 10-20%-os engedménnyel vásárolhatnak REKA-csekket, 100 fr csekkért csak 90 vagy 80 frankot kell fizetni, attól függően, hogy mennyi kedvezményt ad a munkáltató.

A REKA-pénz létezik több formában is: legelterjedtebb a csekk-formátum, 10-50-100-as címletekben. Vagy igényelhetünk REKA-Card-ot és a kártyára írják jóvá a megvásárolt mennyiséget, amit azután bankkártyaszerűen használhatunk fel az elfogadóhelyeken. Létezik még a REKA-Rail, ami hasonló, mint a csekk, de csak utazásra (menetjegyre) használható fel.

A weben található keresőfelület, illetve létezik kis zsebkönyv formában is az elfogadóhelyek listája. Az állami vasutak (SBB - a jegyautomaták is elfogadják!), a kirándulóhelyeken a különféle libegők, hegyivasutak, drótköteles felvonók, sétahajók a tavakon megannyi helyen elfogadják fizetőeszközül, de ezen kívül számos termálfürdőben, hotelben, panzióban, uszodában, fitnesszben, cirkuszban, múzeumban, sportcentrumban, étteremben, rendezvénybelépőt, stb. fizethetünk REKA-csekkel vagy -kártyával, ezzel minden alkalommal pénzt spórolva. Újdonságként a weboldalról letölthető a keresőalkalmazás mobilkészülékünkre.

Továbbá országszerte találhatók úgynevezett REKA-üdülőfalvak, ahol nyaralót, apartmant bérelhetünk REKA-csekkel vagy -kártyával fizetve. Én azért zárójelben megjegyzem, hogy ezek az üdülőfalvak elsősorban a családosokra -értsd: rohangászó, sívító kölkökre- specializálódtak, tarstuk ezt szemelőtt, mielőtt foglalunk és csalódunk. (=idegösszeroppanást kapunk)

Ma ajánlották a figyelmembe a MySkinCheck című weboldalt, és az oldal felhívását: május hónapban ingyenes anyajegy-vizsgálattal állnak rendelkezésre.

Bizonyára sokan vannak, akik nem szívesen mennek orvoshoz (általában) vagy különösen nem az anyajegyekkel, illetve alulbecsülik a fontosságát, vagy bármi más okból nem nézetik meg az anyajegyeiket. Nekik - és mindenkinek- itt a remek alkalom, méghozzá ingyen: le kell fényképezni az anyajegyet és be lehet küldeni on-line vizsgálatra. Pár nap múlva jön egy válasz. Nyilván nem 10000%-os a vizsgálat, de kezdetnek mindenképpen jó, annyit tudnak mondani, hogy teljesen veszélytelen típusú vagy hogy azt ajánlják, hogy további pontos vizsgálat érdekében forduljál orvoshoz.

Mivel nem kérnek semmiféle regisztrációt, sem hasonlót, egyszerűen csak e-mail címet, ezért szerintem bárhonnan beküldhető fotó, akár Magyarországról is, ha valakit érdekel és érint. Jobb felső sarokban lehet nyelvet választani.
Szívesen segítek is eligazodni, ha valaki egyik nyelvet sem érti, de érdekli a dolog, írjon bátran.

A weboldalon további haszos tippeket és tanácsokat is találunk az önvizsgálat, bőrtípus, napozás témakörökben.

Szólj hozzá!

Címkék:

2013.05.07. 11:17

rövid hírek 4.9

Némi szünet után most visszatértem, elég sűrű 1 hét áll mögöttem, többek között ilyen dolgok "jöttek közbe":

  • Április utolsó hétvégéjén Grenchen kis repterén (Solothurn kanton) rendezték meg az évi rendes helikopter találkozót. A kiállított helikopterek többek között: a katonaság szeme fénye, a Super Puma; vasárnap hajmeresztő mutatványokat mutatatott be a fejünk fölött, volt még Eurokopter, stb.
    A képeken nem látom, pedig ő is ott volt: Sigi Schwarz és a Red Bull helikoptere. A hivatalos képeken azt a gépet sem látom, amivel mi repültünk (valami újféle Eurocopter), ugyanis a repülős napokon általában szokott lenni "reptetés", azaz be lehet fizetni egy kis sétarepülésre és hát igen. Ha már ott vagyunk. Akkor repültünk egyet.

  • Szóval ez volt vasárnap, aztán pár nap múlva, a hét közepén végre sikerült szerezni tiszteletjegyet a Baselworld Óra- és ékszerkiállításra. A Baselworld a maga nemében és méreteit tekintve is teljesen egyedülálló: a legnevesebb óra- és ékszergyártók találkozója, a luxustól a divatékszerig - a Rolextől a Hublot-on át az Esprit vagy Puma modellekig. A kiállítás hivatalos kiadványa elektronikus változatban is elérhető, szó esik benne Roger Federer és a Rolex együttműködéséről, valamint megszólalnak a leghíresebb márkák képviselői. Idén Johann Schneider-Amman, gazdasági-iparminiszter nyitotta meg a kiállítást. Jellemző adat, hogy a kiállítás ideje alatt játszott Basel (FCB) itthon a Chelsea ellen és alig találtak valahol hotelt az angoloknak, mert legalább 50 km-es körzetben már jó előre az összes hotelszoba foglalt ilyenkor.
    A kiállítás elnevezése egyébként tökéletes: Basel amúgy is elvarázsol, imádom, és a "kis ékszerdoboz" - a gyémántok, rubinok világa város a városban - egy külön világ a világban. A vásárváros amúgy is hatalmas csarnoképületeiben vannak felépítve a "standok", melyek valójában finomstílusú luxusszalonok; többnyire kétszintesek, süppedő szőnyeggel, neobarokk, álomszép ülőbútorokkal. A hivatalos honlap kisflmjén egy pillanatra látszik a Breitling standja a szemben lévő kiállító 1. emeletéről, fentről: a Breitling a látogatók feje fölé emelt egy kb. 10x2 méteres tengeri akváriumot, kisméretű macskacápákkal, óceáni halakkal...szóval hihetetlen az egész, egyszer az életben látni kell.

  • Ugyancsak pár napra rá egy másik kiállítás: a hagyományos tavaszi BNV. BEA (csak óvatosan a linkkel, mert hangos) a rövidítése (az autópályáról a városba vezető úton is így van kiírva, orientálódjunk ennek megfelelően) és nemzeti iparcikk és mezőgazdagási vásár. A felvezető kisfilmben látható Bern néhány nevezetessége: az Óratorony (Zytglogge) és a Bundeshaus (Parlament) valamint további impressziók a belváros utcáiról.
    A BEÁ-n van kirakodóvásár mindenféle fittyfenével, a nagyépület szintjein bent vannak az iparcikk-standok (bútortól a gőzvasalóig, levesportól a lúdtalpbetétig minden), a kinti sátrakban pedig lovasbemutató, tehenek, kisállatsimogató, svájci kutyafajták bemutatója (appenzeller, berni pásztor, bernáthegyi), lehet nézni tojásból épp kikelő kismadarakat, egyszóval minden van.
    Belépődíjat lehet fizetni REKA-csekkel.(erről majd külön)

  • Tervbe van véve még Baselben a Picasso kiállítás, de ez még a jövő zenéje...
süti beállítások módosítása