A nép szava úgy döntött, hogy

- marad a sorkötelesség,

- az állam bizonyos extrém járványok idején elrendelhet kötelező oltásokat a lakosságra

- a munka törvénykönyvében eszközölnek némi változtatásokat annak érdekében, hogy az éjjel amúgy is nyitvatartó benzinkúton ne csak kávét, szendvicset meg tampont szolgálhassanak ki, hanem minden árut, ami amúgy is ott hever és nappal árusítható.

A következő népszavazás már izgatottan vár a sorára: november 24-én ismét az urnák elé járulhat a lakosság a következő kérdésekben:

- az ún. 1:12 beadvány, mely azt szeretné elérni, hogy a Svájcban működő cégeknél a legnagyobb fizetés a legkisebbnek legfeljebb a 12-szerese lehessen.
- az autópálya-matrica áráról (a mostani 40 helyett.... mennyi?)
- és hogy azok a szülők is eszközölhessenek adókedvezményt, akik maguk "vigyáznak a gyerekükre", mivel eddig csak azok vonhatták le az adóból a bébiszitter árát, akik ilyet igénybe vetek, fizettek nekik és volt róla számlájuk. Így viszont a bébiszittert nem alkalmazók természetesen hátrányos megkülönböztetést szenvedtek el eddig.

Mire hazatérünk a télies kempingből, hozza is a postás a szavazócédulákat...

Lapzárta után: Nos, a szavazócédulákat még nem kaptuk meg, viszont találtam szép képes statisztikát a szeptember 22-i népszavazásról. (a térkép fölé véve a kurzort, láthatóvá válik, hogy melyik kantonról van szó és az eredmények. A térkép alatt a "Heutige Abstimmungen"-re kattintva előjön egy menü, lehet váltogatni a 3 szavazásra bocsájtott téma között)

A szavazás egyébként úgy zajlik, hogy a központi kérdések minden kanton szavazócéduláin szerepelnek, ezen kívül kantononként eltérő, regionális kérdésekről is kell/lehet néha szavazni. Ily módon például szeptember 22-én Tessin (Ticino) kanton megszavazta, hogy a jövőben tilos a köztereken, nyilvános helyeken a test- és arc eltakarása. Ez leginkább a muszlim nők testleplét célozza meg, de hogy ne legyen diszrkiminatív, azt is jelenti, hogy motoros sisakban nem lehet bemenni bankba... le kell venni.

(Bocs a hosszú szünetért, de a hálózat csapdájában vagyok...amint tudok, jövök új dolgokkal)

2013.10.11. 12:47

OLMA

Nekem erről mindig az Oma, azaz egy kötögető, kontyos nagymama jut eszembe, pedig dehogy.

Az OLMA egy hatalmas, minden októberben megrendezésre kerülő mezőgazdasági expo Svájc keleti csücskében, St. Gallen város határában. (a másik ilyen Bernben van, tavasszal és BEA-nak hívják)

A kiállítók között szerepelnek a nagy takarmány-gyártók, feldolgozók, terelőkutya-kiképzők, Feldschlösschen-lovak, egy nagy csarnok teli van tehenekkel, meg lehet őket simogatni, megnézni, hogyan vándorolnak maguktól a fejőgéphez, a másik sarokban vannak kocák kismalacokkal, lovak, egyéb kisállatok, kirakodóvásár, Fondue és Raclette, egyszerűen minden, ami svájci agrár.

Október 10-20-ig tart a kiállítás, lehet on-line is jegyet venni, van vasúti kedvezmény és minden egyéb szokásos.

Kedden este a megnyitóhoz készülődve az esti híradóban mutatták, hogy a vásárra érkezett tehenek közül az egyik épp ott és akkor ellett kisborjút.

2013.10.11. 12:28

És akkor szembe jött a tél

Itt ülünk a kempingben, Graubünden és Sankt Gallen határán.
És esik a hó.
Egész éjjel esett hol hó, hol havas eső.

A svájci autóklub, a tcs honlapjáról leolvashatók az aktuális közlekedési információk, jelesül, hogy melyik hegyi út, hágó (Pass) van már hó alatt, a múlt éjjel időjárásának köszönhetően. Például a Gotthard-, Flüela-, Furka-, Grimsel-, San Bernadino, Albula-Pass és még sokan mások, a fentebb fekvő nagy átjárók közül.

Mi most 502 méterrel vagyunk a tengerszint felett és tökfehér reggelre ébredtünk. A délelőtt folyamán persze emelkedik a hőmérséklet és jelenleg brutálisan olvad a napsütésben a massza, minden csuromvíz és szikrázik a napsütésben.

süti beállítások módosítása