2013.03.05. 07:55

rövid hírek v4.7

  • Lezajlott az idei első népszavazás, a már korábban említett 3 fő témában:
    - támogassa-e központilag az állam és a megye a jobb, szélesebb körű gyermekfelügyeletet célzó megoldásokat, azaz a család és munka jobb összeegyeztethetőségét?
    Eredmény: nem lett elfogadva.
    Kis magyarázat: talán elterjedtebb a hagyományos családmodell, azaz hogy apa dolgozik, anya meg otthon van a gyerekekkel. Vagy később elmegy heti 1-2 napot dolgozni és/vagy fizetnek Tagesmuttert. Nos, ez a többség nem is lát tovább ennél, s a saját orránál: hogy mi van a sok, ún. "egyszülős családdal", ahol anya vagy apa egyedül neveli a gyereke(ke)t. Nekik nagyon jól jött volna, ha elfogadják a beadványt és az állam pénzzel meg rendeletekkel elősegítette volna a gyerekfelügyelet kérdését.
    Előbbi rövidlátók oly mértékben makacsok és maradiak, hogy a fő ellenérv mindösze annyi, hogy: aki nem tud gondoskodni a saját gyerekéről, az ne szüljön. Nem azért kell szülni, hogy utána meg leadjuk a gyereket a ruhatárba. Na, hát ők -még- itt tartanak agyilag.


    - kapjanak-e a tőzsdén bejegyzett cégek részvényesei nagyobb jogokat annak érdekében, hogy több beleszólásuk legyen a menedzserek csillagászati fizetéseik, juttatásaik, jutalmaik ellen?
    Eredmény: el lett fogadva.
    Méghozzá annyira, hogy egyrészt a népszavazások történetében ez rekord, ennyire egyértelműen és többséggel még soha semmi nem lett megszavazva; másrészt a német sajtó is ettől az eredménytől hangos, jelzésértékűnek és történelmi jelentőségűnek valamint követendő példának nevezi, vagyis megint a "kis szomszéd" volt a merészebb (akárcsak a minarettek építése elleni kezdeményezés), törjük a helyes utat, mint az úttörők...
    Az ellenzők szerint ez elriasztja a multikat, akik nem akarnak több beleszólást a dolgaikba. De mégegyszer mondom: a részvényesek jogait erősíti ez a döntés, nem pedig kvázi államosításról van szó.

    - változtassunk-e a közelmúltban elfogadott terület (telek-) rendezési törvényen?
    Eredmény: el lett fogadva.
    Ez a beadvány szeretné korlátozni a túl sok építési övezet kijelölését, a házak, építési telkek szétszórtságát; a cél, hogy a házak a már meglévő házakhoz és az úthálózathoz közelebb épüljenek, ne szanaszét illetve érinti a települések %-ban meghatározott építési- vs. mezőgazdasági hasznosítású területeinek mennyiségét, arányát.
    Nyilván egyetlen kantonban nem kértek ebből: Vallisban, ami gyönyörű hegyvidék és legnagyobb hányadban a turizmusból élnek, azaz kiadó házakat szeretnének építgetni.
    Elsőre mondjuk az egész államszövetség egy kicsit hibbant dolognak tűnik, hogy kantonról kantonra változhatnak a szabályok, törvények, de ha jobban belegondolunk, nem is megalapozatlan: szinte minden kantonban másak az adottságok, a jellegek, a fő szempontok, más a földrajz, más az ipar, a lakosság összetétele, stb. így aztán tényleg van létjogosultsága szerintem a kantonok bizonyos autonómiájának és nem lehet mindig mindent a vízfejből központilag eldönteni.

    Itt vannak az eredmények, ha az egérkurzorral a térképre mutatunk, előtűnnek a kantonok nevei, érdekességként...

  • Már hosszú ideje folyó huzavona után tegnap este a parlament mégis meg bírt egyezni az autópálya-matrica áremeléséről: mostmár hivatalos, hogy 2015. január 1-től a mostani 40,- helyett 100,- frank lesz az éves matrica. Az egyik oldal háborog, hogy ez 150%-os emelés egyszerre, szemétség, anyagilag lehúz az állam, mire fizetünk akkor adót, legyenek inkább csak a nagy alagutak fizetősök. stb.
    A másik oldal azt mondja, hogy ez egy béka, amit le kell nyelni, több, mint 10 éve változatlan a matrica ára, miközben a karbantartás egyre csak drágul, de nézzük meg, milyen jó állapotban vannak az utak és sok helyen felújítanak, bővítenek, hát ez sajnos pénzbe kerül, meg hogy külföldön egy nyaralás alkalmával fizet az ember legalább ennyit, pl. Olaszországban, Franciaországban, stb.
    Egyben azonban mindenki egyetért a két oldalról: a bevétel a közúti úthálózatnál maradjon, ne ebből adogassanak a tömegközlekedésnek, vasútnak...

  • Múlt héten egy ámokfutó lövöldözött a munkahelyén, egy fafeldolgozó cégnél Luzern kantonban. Egy 42 éves pasi az üzemi étkezdében nyitott tüzet a munkatársaira, négy áldozat és ő maga is meghalt végül. A lövöldöző egy büntetett előélető, ex-koszovói férfi, aki a testvérétől szerzett marokfegyvert.
    Sajnálom kimondani, de legtöbbször mégis így van: a kék hírekben sokkal többször szerepelnek bevándorlók, mint echte svájciak.
    Hol féltékeny török lövi le a volt feleségét, hol lengyel suhanc lop Porschét és száguldozik, hogy aztán a mezőn nekimenjen valami fának, a sor végestelen...

  • Eldőlt az is, hogy a jövőben a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő homoszexuálisok örökbe fogadhatják élettársuk gyermekét.

    Nagyjából ennyi történt mostanában a hegyek közt.


süti beállítások módosítása