A korábbi erről szóló posztban említettem, hogy az eljárás során egyszercsak behívnak majd egy elbeszélgetésre.

Na, ezen estem át a múlt héten. A kérvény beadásától számítva kb. 5 hónap telt el, mire most behívtak.

Rendszerint a lakóhely szerint illetékes Oberamt küld egy levelet, meghívót az interjúra, ők tartják a megbeszélést, aminek célja, hogy egy személyes jelentést készítsenek a leendő állampolgárról a kérvény további elbírálásának elősegítésére.

1. rész: a személyes adatok egyeztetése.

2. rész: Meséljen magáról és a közös életükről pár mondatban. Hol ismerkedtek meg svájci házastársával, hogy alakult az életük, mit csinált eddig Svájcban? Családi háttér, elfoglaltságok, stb. környezettanulmány jelleggel. Miért szeretne svájci állampolgár lenni?

3. rész: Mennyire ismeri Svájcot? Mi jut eszébe Svájcról? Mondjon pár dolgot. Mond magának valamit a .... ? (= egy földrajzi név az országból vagy egy szokás, vagy hasonló) Mennyire vesz részt a lakóhelye életében? Rendezvényeken? Szervezetekben? Követi a napi híreket? Mondjon néhány aktualitást. Ismer-e politikai személyiségeket? A települése vezetőit? A kormányt? Stb.

4. rész: Volt-e dolga már a svájci rendőrséggel? Kihágások, büntetés, feljelentés, ítélet volt-e már Ön ellen...?

5. rész: Vannak-e köztartozásai? Indult-e már polgári vagy hivatalos tartozás miatt behajtás Ön ellen? (Betreibung, Verlustschein...?)

4-5: megjegyzés: nem érdemes semmit letagadni vagy sumákolni, mert mindenről tudnak. Mire erre a beszélgetésre sor kerül, a beadott kérvényt követően már a kanton összeszedett rólam mindent, amit talált és az egész paksaméta ott hevert a hivatalnok előtt.

6. rész: egyfajta lezárás, még néhány rutinkérdés: szándékában áll-e elválni, adott-e be válókeresetet, külön éltek-e valaha is, a házaságuk érdekházasság-e, vagy kényszerített (pl. vallási okból) satöbbi, valamint értékelik a nyelvtudást és az integrációs törekvéseket.

Nagyjából ennyi, kb. 1 óra hossza volt. Az egész eljárás hossza nagyban függ az alany életének bonyolultságától: ha valaki sokat költözött, több városban, több országban élt, több gyereke van, elvált, stb. mind-mind bonyolítja az ellenőrzés folyamatát. Az is komoly tényező, hogy hol adja be az ember a kérelmet és hogy melyik város/kanton polgára lesz: Zürichben annyian akarnak állampolgárságot, hogy iszonyú hosszú a lista, míg egy hegyi kantonban elenyésző. Esetemben egy dolog bonyolítja némileg az ügymenetet: a lakóhely szerinti kantonban kellett beadnom a kérvényt, de majd egy másik kantonba (oda, ahol a férjem "honos") küldik át a papírokat és ott dől majd el, hogy megadják-e vagy sem, valamint annak a városnak és kantonnak leszek a honos polgára.

A hivatalban a beszélgetés végén azt mondták, hogy valószínúleg még idén meg lesz a döntés. Lehet, hogy nyár végéig már nem, de valamikor ősszel valószínű.

Akkor kell majd leróni az eljárás költségeit és kapok egy értesítőt, hogy igen vagy nem. Ha igen, bemehetek kártya-személyit igényelni, valamint ha akarok, akkor útlevelet is kérhetek. Egyszerre a kettő csomagárban kedvezményes.

süti beállítások módosítása