2014.05.02. 15:22

népszavazás 2014. május 18.

Központi szinten 4 nagyon fontos kérdésről lehet május 18-án szavazni:

  1. A háziorvosi alapellátás fejlesztéséről. A probléma lényege, hogy egyre kevesebb háziorvos praktizál, ők is a frekventáltabb területeken, valamint hogy a lakosság öregszik -el- és több az "eset", több a betegség, ráadásul az idősebbek előszeretettel keresik fel háziorvosukat a mindenféle szir-szartól elkezdve a valós betegségekig, az orvosok mindezt kiszámlázzák (=értsd: az eü. pénztárak felé), amitől egyre drágább lesz évről évre az orvosi ellátás. És nem csak a lakosság, de az orvosok is kiöregszenek, a külföldről érkező sok orvos meg nem a kisebb településeken akar nyilván praxist nyitni, hanem Zürichben, Genfben vagy Locarnoban. A beadvány azt igényli, hogy komoly lépések fogalmazódjanak meg megyei és államszövetségi szinten a helyzet javítására.

  2. A pedofil-kérdés. A beadvány azt szeretné elérni, hogy olyan polgár, akit pedofil bűntett miatt jogerősen elítéltek, soha többé ne dolgozhasson sem pénzért, sem társadalmi munkában kiskorúakkal vagy kiszolgáltatottakkal (pl. szellemi fogyatékosokat gondozó otthonban).

  3. Minimálbér. A beadvány célja, hogy legyen egy általános minimálbér, mégpedig legalább 22,-frank órabér; ami nagyjából havi 4'000,- frank havi bruttó bérnek felel meg. (teljes állásban)

  4. Ueli Maurer (Bundesrat, SVP) és az ország egyik fele úgy gondolja, hogy a régi és elavult -ugyan alig használt- 54 db F-5 Tiger vadászgépet muszáj mindenképpen 22 vadiúj, még csak tervrajzon létező Gripenre lecserélni. Igaz, hogy az ország semleges, az is igaz, hogy mire elérik a kifutó végét a gépek, már szinte el is hagyták a svájci légteret, sebaj. Uelinak kellenek ezek a játékszerek, meg ólomkatonák, mindenképpen, még mielőtt nyugdíjba vonul, szeretne halhatatlan maradni. Erre a shoppingra akarnak létrehozni egy pénzügyi alapot.

 

Még ki kéne találni a szabadságra elutazás előtt, hogy hogy szavazzunk.

 

2014.04.28. 12:41

Húsvétoltunk

Itt.

A bázis a Brienz-tó partján, Brienz településhez tartozó Aaregg kempingben volt.

Kirándulások innen:

Majd kiegészítem kis élménybeszámolóval...ha egyszer megint lesz időm. És jön majd egy újabb népszavazás is, meg infó a nyugdíjrendszer 2. oszlopáról.

U.I.: Szerencsére locsolkodás nem volt!

süti beállítások módosítása