2010.08.23. 16:11

bevándorlás

Az itteni "külügyminisztériumot" úgy hívják, hogy Eidgenössisches Departement für auswärtige Angelegenheiten, (=külhoni dolgok szövetségi ügyosztálya) innen jön a rövidítés: eda.ch. Itt lehet megtalálni csaknem mindent, ami Svájcban élő vagy ide utazó külföldieket érint.

Például a különféle tartózkodási, letelepedési és munkaengedélyekről.
Ugye, a többséget ez érdekli a legjobban.
(Míg el nem felejtem: a svájci hivatalos oldalak legalább 3 nyelvűek, legtöbbje még angolul és esetleg portugálul is elérhető, tessék keresni valamelyik sarokban nyelv-választó gombokat.)

A bevándorlás ABC-je itt a "B" betűvel kezdődik. Az alábbiak az EU tagországok állampolgáraira vonatkoznak.

 • "B" típusú külföldi igazolvány
  Ez az 5 évre szóló tartózkodási és szabad költözési engedély az egész ország területére. Létezik munkavállalási engedéllyel egybekötve és anélkül. EU állampolgárok az igazolvány munkavállalási engedély nélküli változatát szinte minden további nélkül igényelhetik, amennyiben pl. bankszámlán fel tudnak mutatni a kanton által meghatározott, minimális anyagi biztosítékot a megélhetésükre.
  5 év eltelte után meg kell hosszabbítani. Előfordulhat, hogy igazolnunk kell a hosszabbítás kérvényezésénél, hogy jártunk nyelvtanfolyamra, ill. beszéljük valamely államnyelvet vagy pl. ha munkavállalási engedéllyel egybekötött a B igazolványunk és az utóbbi 12 hónapban munkanélküliek voltunk, lehet, hogy csak 1 évet hosszabbítanak, nem 5-öt.
   
 • "C" típusú külföldi igazolvány
  Ez határozatlan időre szóló letelepedési és szabad költözési engedély. Ez már közelít a svájci állampolgársághoz. Kb. 5-10 éves hivatalos és életvitelszerű itt tartózkodás után lehet kérvényezni. Mivel határozatlan időre szól, nem kell hosszabbítani.
   
 • "Ci" típusú külföldi igazolvány
  Ez a nemzetközi szervezetek, kormányok, stb. Svájcban tartózkodó -külföldi- megbízottjai, képviselői és hivatalnokai legközelebbi hozzátartozóinak (házastárs és gyermek) szól.
   
 • "G" típusú külföldi igazolvány
  Ez tulajdonképpen csakmunkaengedélynek tekinthető: olyan külföldiek kaphatják, akik nem Svájcban laknak, de itt dolgoznak. Régebben, míg szigorú országhatárok szegélyezték az országot, ez az engedély az ún. határsávban lakó és ott dolgozó (=értsd: pl. Németországban a határsávban lakó és Svájcban, a határsávban dolgozó) külföldi állampolgároknak jött jól. Manapság csak annyi a feltétel, hogy heti egy alkalommal mindenképpen vissza kell térni a lakhelynek számító országba. A modern technika vívmányaival ez akár repülőgéppel, Magyarországról is megtehető, tehát a határsávos elmélet már nem gyakorlat. Kivéve Románia, Bulgária; ők még nem kaphatnak ilyet. (még repülővel sem...)
  Elvileg korlátlan időre szól, ha az embernek korlátlan idejű munkaszerződése van. Ha 365 napnál rövidebb a munkaszerződés, akkor annak érvényességéig szól.
   
 • "L" típusú külföldi igazolvány
  Ez egy, a B-hez hasonló tartózkodási engedély, legfeljebb 1 évre szól, utána hosszabbítgatni lehet-kell. Létezik munkavállalási engedéllyel egybekötve, illetve anélkül. Olyan külföldiek számára, akik valamely meghatározott céllal, több, mint a 90 napos turistáskodás, Svájcban szeretnének maradni életvitelszerűen. Pl. tanulók, egyetemisták, esetleg ha valaki fél éves levegőkúrára érkezik a hegyekbe - munkavállalási engedély nélkül.
  Vagy:
  munkavállalási engedéllyel együtt kapható, ha valakinek 90 napnál hosszabb, de 365 napnál  rövidebb (pl. fél év, 8 hónap, ilyesmi) idejű munkaszerződése van.
  Ezt az engedélyt szokás kiváltani akkor is, ha az ember idejön szerencsét próbálni, munkakeresés -hosszabb- idejére.

Ezen kívül léteznek még különféle engedélyek a nem-EU országok állampolgárainak, valamint különféle menekült-státuszokra. Ezeket nem részletezem, ha esetleg valakit mégis érdekel, írjon.

Idénymunkát legfeljebb 3 hónap időtartamig lehet vállalni munkavállalási engedély nélkül is (turistaként is ennyit lehet az országban tartózkodni, szóval ez egybevág), nem engedélyköteles, de a lakhely szerinti önkormányzatnál bejelentési kötelezettség érvényes.