2010.08.31. 09:16

házasságkötés Svájcban

Tárgyaljuk az alapesetet, azaz egy Magyarországon élő magyar állampolgár szeretne házasságot kötni egy Svájcban élő svájci állampolgárral.
Vegyenek elő papírt, ceruzát és az Ország-Világ e heti számát...

 

 • Bemész a lakóhelyed szerint illetékes önkormányzathoz, ott is a népesség-nyilvántartó irodához. Kérsz egy Rád vonatkozó kivonatot házasságkötéshez arról, hogy név, cím, apja-anyja neve és hogy nem vagy házas.

 • Ezt hivatalosan lefordíttatod Svájc valamelyik hivatalos nyelvére (német, francia, olasz, végső esetben rétóromán) az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Intézetben. Általában pár nap-egy hét alatt elkészül, 7-10ezer forintba kerül. Tudtommal személyesen lehet csak intézni.

 • Bemész a születési helyed szerint illetékes önkormányzathoz, ott is az anyakönyvi hivatalhoz. Kérsz egy friss, ropogós születési anyakönyvi kivonatot. (Gyakorlott, fifikás versenyzők rögtön kettőt vesznek...) Könnyen előfordulhat, hogy ez 2.500,-Ft-os okmánybélyegbe kerül; erre készülj fel, idegileg és gyakorlatilag is. Ezt nem kell lefordíttatni, mert 3 nyelvű: magyar-angol-francia. A házasságkötési szándék benyújtásakor nem lehet 6 hónapnál régebbi!

 • Az 1. pont hivatalos fordítását és a születési akvi kivonatot kézenfogod és elmész vele a Külügyminisztériumba. Itt beadod őket és kérsz rájuk egy úgynevezett "apostille"-t, ami egy újabb hitelesítés, külföldön felhasználni kívánt magyar hivatalos dokumentumokra kötelező és újabb 5.500,-Ft darabja.
  Itt olvasható a részletes tájékoztató.

 • Ha kész, akkor mindkét házasulandó fél együtt elballag Svájc budapesti nagykövetségére a Stefánia útra (linket találsz jobbra az egyik hasábban) mivel a Pesti konzuli hivatal megszűnt, szerintem a Bécsben található regionális konzuli hivatalhoz kell fordulni vagy Svájcban a lakhely szerinti anyakönyvi hivatalba (Zivilstandesamt) és benyújtjátok a papírokat. Az előkészületekre mi Pesten kb. 9.000,-Ft-ot, Svájcban még kb. 300 frankot fizettünk.

 • Ha mindent leellenőriztek és rendben találtak, akkor kapsz egy levelet az anyakönyvvezetőtől, hogy menjetek be időpontot egyeztetni, stb.

 • Házasságkötéssel egyidejűleg a külföldi (magyar) házastárs B típusú, 5 évre szóló tartózkodási és munkavállalási-engedélyt kap. A lakhely szerinti önkormányzat amint értesül az akvi hivataltól a házasságkötésről, küld egy levelet, hogy megkezdődhet hivatalosan a Családegyesítés. Ehhez ki kell tölteni és beadni egy nyomtatványt (Familiennachzugsgesuch), azaz ezzel igényled a B igazolványodat. Az igazolványhoz kell 2 igazolványkép és 65 frank, valamint bizonyíték arról, hogy kötöttél TB-t valamelyik társadalom-biztosító egészség-pénztárnál. Ha még nem kaptad meg a TB-kártyádat, általában el szokták fogadni, ha a szerződést vagy a befizetésről egy bizonylatot bemutatsz és később mutatod be a TB kártyádat. (Ezt a külföldi igazolványt mindig az útlevéllel azonos névre állítják ki. Ez azt jelenti, hogy először még a leánykori névre...utána cseréltetni kell, újabb 65 frank.)

Házasságkötés (és nászéjszaka) után.

Névhasználat

A névhasználatról, a házasság utáni polgári jogállásról változott a törvény 2012. végén, íme az új változat. Tulajdonképpen a legfontosabb, hogy házasságkötéskor mind a férj, mind a feleség megtartja a saját Heimatortját (honosságát) és hogy megszüntetik a bonyolult és hosszú dupla családneveket.
http://www.admin.ch/opc/de/official-compilation/2012/2569.pdf

Ha bármely formában felveszi a férje nevét és névváltoz(tat)ás a végeredmény, akkor bizony kellenek új igazolványok, például új magyar útlevél. Ennek menete:

 • A svájci házassági akvi kivonatot le kell fordíttatni magyarra. Lehet Svájcban, lehet esetleg megint az OFFI-nál, ha valaki épp Magyarországon jár...

 • Ezzel, a születési akvi kivonatoddal, -régi, meglévő- útleveleddel valamint az új férjeddel elmész a berni konzulátusra (link szintén jobboldalt), leülsz és vársz.

 • Itt kapsz kb. 5-6 nyomtatványt, amit ki kell tölteni. Ez két dolgot szolgál: egyrészt Magyarországon honosíttatod a külföldön kötött házasságodat, másrészt egyúttal igényelsz új útlevelet az új nevedre.

 • Minden apró szarért felszámolnak költséget, itt 10 frank, ott 50 frank; a végösszeg kb. 220 frank, amit rögtön ott kell fizetni. Kb. 4-6 hónap, mire elkészül és értesítenek. Én októberben adtam be a kérelmet és márciusban kaptam értesítést, hogy átvehetem.

És még egy talán fontos adalék a házasságkötéshez és gyermekvállaláshoz: mikor milyen tartózkodási engedélyt kap a házasságkötés után a magyar fél illetve születendő gyermekük, ha a Svájcban élő házasulandó fél nem állampolgár, hanem szintén "csak" tartózkodási engedéllyel él Svájcban.

 • ha a férj B-vel rendelkezik: a feleség és a gyermek is B-t kap.
 • ha a férj C-vel rendelkezik: a feleség B-t, a gyermek C-t kap.
 • ha a férj L-lel rendelkezik: a feleség és a gyermek is L-t kap.
 • ha a férj svájci állampolgár: a feleség B-t kap; a gyermek általában svájci állampolgárságot kap.