2010.10.27. 11:50

(ne) menjünk orvoshoz!

Következzék a következő, aki következik...kérem a következőt!

Svájcban nincsen állami társadalombiztosítás, TB. (Hozzátenném gyorsan, hogy elég kevés "állami" cég van, az államnak itt szemrevételezéses becslésem szerint kevesebb tulajdona van a gazdaságban általában.)
Magán társadalom-biztosítók vannak, ezek "betegpénztárak" (szemben a magyar egészségpénztár elnevezéssel; ott nem, itt viszont tényleg a betegek pénztára), vagyis kötelezően választanunk kell egy Krankenkassét magunknak, ha már van svájci lakhelyünk. Nem a munkáltató vonja le és utalja át a fizetésünkből a TB-t, hanem mi magunk tesszük meg ezt. (A munkáltatónak semmi köze és nem is érdekli a TB-d, csupán a megléte.) A jövedelemadó-bevallásban is saját magunknak fel kell tüntetni az éves befizetett díjat és az összes megfizetett orvosi költségeket, ami valamelyest adóterhet enyhítő tényező.

A lakcímbejelentésnél valószínűleg kérni fognak erről egy igazolást, tehát a sorrend:
1.keresünk lakást
2.találunk lakást
3.beköltözünk
4.megkötjük a biztosítást
5.elmegyünk a faluházára bejelenteni a lakcímünket a biztosítási szerződéssel vagy esetleg már a TB kártyánkkal.

Mindenki ízlése, igényei és anyagi lehetőségeihez mérten választhat TB-pénztárat, nagy a választék. Ennek megfelelően eltérhetnek a szolgáltatások is, természetesen.
A hasonlóság mindegyiknél, hogy választanunk kell, mennyi havidíjat akarunk/tudunk fizetni, mennyire vagyunk betegesek illetve mennyire bátran vállaljuk be az éves önrészt (franchise). Majdnem olyan, mint a casco...
Az önrész lehet pl. 500, 1000, 1500 frank, a maximális önrész általában 2'500,-CHF. Ez azt jelenti, hogy az egész éves összes orvosi költségeket az esetleges támogatások nélkül mi magunkra vállaljuk eddig az összeghatárig.

Példa:
Orvoshoz kell mennünk januárban: 100,-frankot fizetünk, orvoshoz kell mennünk májusban: 250,-frankot fizetünk. Aztán szeptemberben kórházba kerülünk, ami az egy hetes ápolást követően mondjuk 3000,-frankba kerül. Mivel ebben az évben már saját zsebből álltuk a 100+250,-frankos orvosi számlákat, a kórházi költségekből 2.650,-frankot kell már csak megfizetnünk, a fennmaradó részt már a biztosító fizeti, és innentől kezdve minden egyéb orvosi számlát ebben az évben, mivel már elértük és megfizettük az önrész mértékét.

Ez az alaphelyzet és érdemes alaposan mérlegelni a választást szerződéskötés előtt. 
Ha például nem szoktunk betegek lenni és fiatalok vagyunk, érdemes bevállalni a legnagyobb önrészt, mivel így csökkenthetjük a havidíjat, amennyit meg egy átlag ember esetleg orvoshoz jár, pl. megfázás, influenza stb. miatt, azt a legalacsonyabb önrész (és legmagasabb havidíj) mellett is saját zsebből kellene fizetnünk.
Kasszánként eltérőek a szolgáltatások: az olcsóbb variációknál előfordul, hogy nem mehetünk csak úgy bármelyik orvoshoz, hanem csak a pénztárral szerződésben álló orvoshoz, vagy előbb fel kell hívni az ingyenes TeleDoktorukat és ő megmondja, hogy mi legyen, kell-e egyátalán orvoshoz mennünk. Vagy ha nem sürgős műtéti beavatkozásra van szükség, megmondják, hogy melyik kórházba, milyen kategóriájú ágyba fekhetünk.
Ne ijedjünk meg, ez nem azt jelenti, hogy ha valaki rosszul lesz és leáll a szíve, akkor telefonon át kell vitatkozni egy bürokratával...mert sürgős esetben persze az ember mentőt hív.

Annak a munkavállalónak, aki legalább kb. 40-50%-os foglalkoztatottságú, az üzemi és nemüzemi baleset-biztosítást a munkáltató fizeti. Így például egy lábtörést ez alapján fognak téríteni, akár munka közben, akár azon kívül történt, mivel az nem betegség. Figyelem: háztartásbeliek a balesetbiztosítást építsék be a szerződésükbe, nekik maguk után kell fizetni!

Különbségek jelentkezhetnek még a térítések, szolgáltatások mértékében: van, ahol mondjuk 3 évente 270,-frankot térítenek szemüveg készítés esetén,  van ahol csak 5 évente 300,-frankot, stb. Van, ahol fizetnek hozzájárulást éves fitnessz-bérlethez, alternatív-gyógyászati kezeléshez, lúdtalpbetéthez, stb.

Hogy legyen valami fogalmunk, hogy mekkora összegekről van szó: 1.500,- frankos éves önrésznél a havidíjak 183-329,-frank között mozognak; 2.500,-frankos éves önrésznél pedig 154-270,-frank között, attól függően, hogy melyik kassza melyik fajta biztosítását választjuk. Gyermekek biztosításánál lehet választani 0,-frank önrészt, tehát a költségeket minden esetben téríti a biztosító.

A költségek rendezése általában úgy történik, hogy megkapjuk az orvostól, kórháztól, ortopédiáról a számlát, mi pedig befizetjük azt csekken, a számlamásolatot pedig tovább küldjük a biztósítónkhoz, aki elszámolja. Ha olyan az igénybe vett szolgáltatás, vizsgálat, stb. amire van esetleg támogatás, vagy pl. gyerekek esetében 100%-ot térítenek, akkor bankszámlára utalják át a nekünk visszajáró összeget.
Némely pénztárak ebben is különböznek: van, ahol ez lezajlik 2-3 héten belül és megkapjuk, ami jár nekünk, van, ahol egy évben csak egyszer, kétszer vagy negyedévenként van kifizetés, vagyis várni kell a pénzünkre, ha van térítés.

További tipp, hogy vannak olyan pénztárak, ahol
1. kap az ember bónuszt, ha beajánlasz valakit (tehát ha van ismerős...vagy esetleg a partnert is lehet, ha megoldható az időbeli elcsúsztatás, pl. kaptunk 100,-frankot, mikor házasság után Amore engem beajánlott...)
2. ha a kasszának semmilyen költsége nem merült fel adott évben miattunk, akkor szintén jár néhol bónusz. Mi pl. mivel 2009-ben sem én, sem Amore után nem kellett fizetniük orvosért, kaptunk vissza fejenként 100,-frankot.

Van egy nagyon jó oldal, többfunkciós keresőmotor a comparis.ch. Többek között lehet rajta TB-kasszát is keresni, összehasonlítani, tájékozódni. Jelszó: Krankenkasse.

Privát véleményem pedig az, hogy ezen a téren is látszik, mennyire hegyek közé zárt birka nép a svájci. Magyarországon ha beteg vagy, se nagyon akar látni az orvos, mert sok a beteg, mert ő nagyjából ugyanannyit kap akkor is, ha napi öt vagy ötven mellkast hallgat meg, vérnyomást mér meg.
Svájcban az orvosok minél többet dolgoznak, annál többet keresnek, mivel minden páciensnek külön küldenek számlát a kezelésről. Van, ahol percenkénti tarifa van a konzultáció elszámolására. Sarkítva: ha a doki lassan beszél és lelkiismeretesen kitér minden tényezőre tanácsadás címszó alatt, én fizetek, mint a katonatiszt...
Magyarországon lórugás gyógyszereket írnak fel, hogy mielőbb meggyógyuljál és menjél dolgozni, kisöpörnek a táppénzből. Svájcban, a gyógyszergyárak Mekkájában (ahol a legdrágábbak a gyógyszerek, pedig csak 50 km-re van a Novartis) enyhe gyógyszerekkel babusgatják a betegségeket, hogy esetleg ne nagyon használjon, és menjél vissza a dokihoz. Újabb konzultáció, újabb számla...
Egyébként is olyan, mintha kétszer fizetném meg a szolgáltatást: be kell fizetni a nemkevés havidíjat (pl. a mi 2 felnőtt+1 gyerek felállásunkban 2011-ben havi 720,-frankot jelent, kb. 140ezer forint) plusz még neked kell állnod a költségek javarészét.
Ennek megfelelően az orvosok jól keresnek, a kórházak tiszták és szépek, a nép meg fizet szó nélkül, mert kényelmes és mert nem ismer mást: fogalma sincs, mi van a hegyen túl...A biztosítók tele vannak pénzzel, plusz tök fölösleges szolgáltatásokat tartanak fenn iszonyú költségesen így a havidíjak évről évre emelkednek. 2010-ben 583,-frank volt a családi havi díjunk, jövőre 720,- lesz...

Igaz, mivel Amore egyedül kereső a családban, lehet igényelni a kantontól hozzájárulást, idei évben 2.600,-frankot kaptunk költségenyhítésre, tehát kb. 4,5 hónapnyi díjat.

Vagyis irdatlan pénzeket fizet be az ember, hogy biztosítva legyen -kötelezően, ugye- mégis jobban járunk, ha nem megyünk orvoshoz. Ez nagyrészt az egyik legjobb preventív módszer: mi sem ösztönöz jobban az egészséges életmódra...