2010.11.25. 10:07

A svájci posta

Svájcban a posta színe sárga. Bővebben: nagyon sárga, pici piros-fekete-fehérrel. Több, mint 40'000 dolgozóval Svájc második legnagyobb munkáltatója. Több ágazatban is tevékenykedik meg apró finomságok gazdagítják a kínálat-palettát.

A normál üzemmód természetesen a levél- és csomagküldemények egyszerű házhozszállítása. Az országot 3 régióra osztva 3 levélfeldolgozó-központ (Briefzentren) szolgálja ki, néhány kisebb logisztikai teleppel megtámogatva. Érdekesség, hogy Svájcban hivatalosan már senki, privátban is egyre ritkábban küldenek hagyományos C5 méretű borítékot (A4 lap kétszer félbehajtva), mivel ugyanannyiba kerül, mint a B5-ben küldve, azaz A4 csak egyszer félbehajtva. Nincs külön tarifa a helyi és helyközi küldeményeknek, minden egységes; nincs különbség, hogy délelőtt adja-e fel az ember a levelet, vagy zárás előtt 2 perccel. Ha A-postával küldjük (kb. elsőbbségi), akkor valószínűleg már másnap ott van, legkésőbb, garantáltan harmadnap. Az expressz leveleket garantáltan másnap kézbesítik, az ország egyik végéből is a másikba.
A gyakorlatban elég egyszerűen működik a folyamat: a posták este 6-kor zárnak, teherautókkal gyűjtik be és szállítják a leveleket a levélfeldolgozó-üzembe, ahol leszortírozzák. Ami nem helyi, tehát nem ugyanabban a régióban lesz kézbesítve, azt újra teherautóra vagy vonatra rakják és máris szállítják a másik két levélfeldolgozó üzem egyikébe, ahol szintén újra leválogatják, a helyi irányítószámoknak megfelelően.
Az éjszakai műszak folyamán a másik levélfeldolgozó-üzemekből érkező teherautókról elsőnek természetesen az expressz illetve az A-posta küldeményeket szortírozzák. Bámulatos logisztikai és szoftver-háttér áll a munka mögött: szinte az elindulás pillanatában látja számítógépen az üzem, hogy hány teherautó és milyen küldeményekkel fog érkezni ide a másik két üzemből. Így be tudja osztani a szortírozásra váró küldeményeket. A konténerek sorszámozva és regisztrálva vannak, a műszakvezető dönti el, a konténerek tartalmuk szerint milyen sorrendbe kerüljenek a futószalagra, leválogatásra.

Hasonlóképpen működik az ország 3 csomagfeldolgozó-üzeme (Paketzentren): azonos régiókra van osztva az ország és a 3 -a levélközpontoktól eltérő- csomagfeldolgozó-központ ugyanolyan szisztéma alapján a csomagok kézbesítését biztosítja. Egyetlen éjszakai műszak alatt képes a világszínvonalú szortírozógép több, mint 100'000 csomagot szétválogatni, rendeltetési helyük szerint.
A csomagok is lehetnek normál, elsőbbségi vagy expressz küldemények. Feladáskor nem kell semmi cetlit kitölteni, elég, ha a csomagra rá van írva a feladó és a címzett. Csomagunk feladáskor kap egy vonalkódot, mely egy számsor képében rajta van a pénztárblokkon és a posta honlapján nyomon lehet követni a küldemény útját, ahogy vándorol egyik csomagfeldolgozóból a másikba és mikor kézbesítik...A nem sürgős, normál küldeményeket mindkét ágazatban általában a nappali műszakban szortírozzák és továbbítják.

Egy másik leányvállalat a bankszektorban (postabank) PostFinance néven működik. Teljeskörű banki szolgáltatást nyújt és nagyon közkedvelt, szinte mindenkinek van postaszámlája (PC vagy Postkonto), aki bért kap. Nagyon sok kényelmi funkció leegyszerűsíti a napi pénzezést vagy a havi nagy csekkbefizetéseket. Megtakarítási célokra is vannak jó konstrukcióik, összehangolható a takarékszámla a folyószámlával, profi on-line banking szolgáltatással, melyhez egy külön kis kódoló készüléket kap az ember, otthonra, az abszolút biztonságos internetes hozzáféréshez. A számlához tartozó bankkártya is olyan sárga, mint a logo.

Ami az igazi meglepetés Svájcban: a távolsági buszjárat (Volánbusz) hálózatot is a posta üzemelteti PostAuto néven. (postakocsi...)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gépjárműpark fenti kettőn kívül még rendelkezik kisebb buszokkal is, a nem annyira frekventált útvonalak költségkímélőbb kiszolgálása érdekében.
Érdekes egyébként, hogy a lichtensteiniek mindig szeretik külön kihangsúlyozni, hogy ők nem, még csak véletlenül sem svájciak, hanem lichtensteiniek, de például Svájc nélkül nem lenne hivatalos pénznemük (1924 óta a svájci frank Lichtenstein hivatalos pénzneme) és nem kapná meg senki a leveleit, ugyanis a svájci posta üzemelteti és szolgálja ki a postatevékenységet Lichtensteinben. Sőt, épp a napokban nyert meg egy tendert a PostAuto, vagyis arra sem képesek, hogy a 160 négyzetkilométernyi országukban  (4. legkisebb állam Európában) néhány  távolsági buszt üzemeltessenek, útnak indítsanak... na.

A postához tartozik egy on- és offline shop is, ahol a legkülönbözőbb dolgokat árusítanak: mobiltelefont, laptopot, könyveket, társasjátékot, ajándéknak is beillő cuccokat, konyhai eszközöket, térképet, posta-logós ajándékcikkeket, stb.

A postához tartozik természetesen a bélyeg. Különböző alkalmakra különkiadású bélyegek léteznek, megvásárolhatók, de. A mindennapi forgalomra nem nyomtatnak fölöslegesen és drágán x millió bélyeget, hanem közvetlenül a levél feladáskor a küldeménynek megfelelő értékű bélyeget nyomtatja ki a postáskisasszony egy öntapadós etikettre, s ragasztja rá a levelünkre.
A hatásfokról annyit, hogy minden postán minden ablaknál el lehet intézni mindenféle ügyet. Nem kell 3szor sorba állni, ha levelet is, csomagot is fel szeretnék adni, plusz még csekket is befizetni. Vagy készpénzt felvenni a postaszámlámról.
Nem kell kis cetlin összeadogatni, ha 3-nál több csekket adok fel és a postáskisasszony nem opálosra kopott átlátszó műanyagvonalzóval tépi le a csekk nálam maradó, befizetést igazoló szelvényét.

Ezen kívül például ha erkölcsi bizonyítványra van szükségünk, személyigazolvány bemutatása mellett megrendelhetjük a postán, kifizetjük és a postás majd kihozza.
Ha az ember belép egy postára, egy állványon talál a reklám-anyagok mellett  bianco befizetési csekket, vagy például nyomtatványokat postai szolgáltatások megrendeléséhez. A posta vállalja például, hogy költözéskor a régi címünkre érkező leveleket, küldeményeket 1 évig utánunk küldi az új címünkre. Ez 15,-frankba kerül, viszont üdvözlő ajándékként kapunk egy kis dobozt teli vásárlási kedvezményekre jogosító kuponokkal, néhány előnyomtatott levelezőlappal, melyeket bérmentesítés nélkül feladhatunk és közölhejtük ismerőseinkkel az új címünket; kedvezményes helyi újságelőfizetéssel, a nevünkre előnyomtatott címkékkel stb.
Vagy pl. az állványon találunk nyomtatványt arra, hogy a posta visszatartsa az általunk megadott intervallumban a postánkat, pl. nyaralás idején. Választhatunk, hogy az utolsó utáni napon érte megyünk a postára vagy kikézbesítsék.
Figyelem: alapesetben a posták 12-14 óráig zárva vannak; akárcsak a legtöbb üzlet, ebédidőt tartanak. A nagyposták, (mint pl. Pesten a Keleti-pályaudvarnál) természetesen folyamatosan nyitva tartanak. De mint sok minden másról, a nyitva tartásról is tájékozódhatunk a posta honlapján...

...ahol még ezen kívül számos más kényelmi szolgáltatással ismerkedhetünk meg, de az egyik legjobb és legfinomabb: a postán előrecsomagolt svájci csokira csak ráírni a címzett nevét, az üzenetünket, jókívánságot, lezárni, mint a borítékot és már útjára is indíthatjuk a csokipostát. Születésnapra, vagy engesztelésül...
A levél- és csomagfedolgozó üzemek látogathatók, csoportonként körbevezetnek és bepillanthatunk a nagy gépezet kulisszái mögé.

U.i.: szombaton délelőtt is nyitva tartanak a postahivatalok és szombaton is kézbesítik a  leveleket (ha jól tudom, csomagot nem).