2010.12.14. 08:05

TV- és rádiódíjak

Svájcban a tévézés nem ingyenes, fizetni kell érte, mint ahogy Magyarországon is kellett pár évig. A díjakat a BILLAG AG szedi be, mégpedig negyedévente küld egy számlát befizetési csekkel. A díjfizetés eddig tehát negyedévenként történt, ám 2011-től, spórolási szempontokkal indokolva, szeretnének áttérni az évi egyszeri díjfizetésre.
Privát használatban háztartásonként (tehát se nem személyenként, se nem készülékenként) kell megfizetni az évi 462,40* frank díjat, amit eddig az ember 4 részletben, kb. 115 frankonként fizetett. Könnyítés (ha jól értettem), hogy az eddigi, hivatalosan 14, gyakorlatban 30 napos fizetési határidőt az éves számla esetében felemelik 90 napra.(de lehet, hogy ez csak az átállás idejére érvényes, az első nagyszámlára.)
Az átállás nagyjából úgy történik majd, hogy az előfizetőket (kb. 3 millió háztartás, illetve közületek, cégek) elosztják 12 egyenlő halmazba és lesz, aki minden májusban fog fizetni, lesz, aki minden októberben.
Ha valaki ragaszkodik a negyedévente fizetéshez, felár ellenében ragaszkodhat. (+2,- frank költség kiszámlázása minden negyedéves számlán, illetve nem kerül pótdíj felszámolásra sor, ha valaki átutalási megbízással vagy e-számlán teljesíti a fizetési kötelezettséget.)

A svájciul "kérdések" (magyarul panaszok és anyázás) rohamára állítólag a behajtócég 70 alkalmazottat állított csatasorba, akiknek az a dolga, hogy állják a valószínűleg nem egy-két napig tartó fogyasztói ostromot.
A cég egyébként a kiszámlázási költségek (kinyomtatás, kézbesítés, bank stb. költségek) optimalizálásától nagyjából 10 millió frank megtakarítását reméli. A parlament rábólintott (kibicnek Bernnek ugye semmi se drága...), cserébe a behajtócég meghatározott ideig nem emel(het)i a TV- és rádiódíjakat.

A honlapon lehet olvasni a bejelentési kötelezettségről, illetve hogy például ki és hogyan mentesülhet a díjfizetési kötelezettség alól. Ha nincs TV-d, de van tv- vagy rádióadás vételére alkalmas számítógéped, mobiltelefonod, píszmékered vagy lábmelegítőd, akkor is kell fizetni. Akkor is, ha nem nézed a műsort, vagy ha nem tetszik.

Van persze magánvéleményem is, ami nyomokban fellelhető a témával kapcsolatos hírek kommentárjaiban is: egyrészt a svájci tv és rádióműsor szar. De nagyon szar. Másrészt valahol igazságtalan, hogy saccolás alapján éppen azok a külföldi adók nem részesülnek a befizetett díjakból, melyeket sokan, ha nem a legtöbben néznek.
Ébredezik az igény egy újabb kezdeményezésre, beadványra (Initiative), hogy szüntessék meg a Billag céget, mert leginkább úgy lehetne spórolni, hiszen lehetne itt is az adóval együtt fizetni a tv-ért, és nem lenne ekkora bürokratikus költségvonzata a díjfizetésnek.
És azért...ezért a szar műsorért a 97 ezer forint iszonyúsok.
 

*kb. 97ezer forint évente