2011.05.18. 10:14

Basel fentről

Ilyen se volt még.

Csaknem 48 órája egyensúlyozik Basel egyik lakónegyedében egy elvileg pszichiátriai kezelés alatt álló (gyakorlatilag az elől szökő) középkorú férfi. Leginkább azzal múlatja az időt, hogy lehántja a tetőt borító cserepeket és lefelé dobálja őket. Igen, az emberekre is.

Ezért a rendőrség és a tűzoltók lezárták az utcát, az ott lakók rendőri védelemmel mehetnek csak haza, két villamosjáratot is ki kellett terelni az utcából, más útvonalon közlekednek, meg villamospótló jár. Van a helyszínen már pszichológus, pszichiáter, buddhista, bio-kertész, óvónéni, jódlikórus, barát, barátnő, testvér meg soksok járókelő, akik néha kántálják, hogy "Ugorj le! Ugorj már!" -amit a baseli rendőrség sajtószóvivője ízléstelennek tart.

A rendfenntartó erők attól félve, hogy az őrült éjjel esetleg elalszik és a tetőről lecsúszva szörnyet halhat, múlt éjjel is néha szirénázva tettek egy kört a lakónegyedben. Szóval azért, mert egy valaki, aki rettegésben tartja azokat, akik aludni szeretnének, azért senki se aludhasson. A pasi nem evett-nem ivott már két napja (vajon hol pisil? én alig bírom ki 3-4 óránál tovább...).
A közvélemény itt is, most is megoszlik (akárcsak a Turulra vagy Lánchídra mászók esetében). A kínai horoszkóp Bivaly és Disznó szülöttei például térden lőnék az őrültet, a Nyúl félti, sajnálja és együttérez, a Majom szülöttek jót röhögnek rajta, a Patkány és a Kakas cimborává fogadnák őt. A Tigris-típusok lesből ráugranának és a mélybe rántanák. De egyre hangosabban hallatják hangukat a Nyilas jegyűek is, akik kábítólövedékkel lelőnék.

Na de komolyan: például ki fizeti meg a rendőrség, tűzoltóság stb. kivonulását, költségeit? A tető újrafedését? Azok, akiket nem hagyott aludni? Azok, akikre cserepet dobált több méteres magasságból?

Miért nem merte még senki az ilyen mászós kedvű embereket egyszerűen békén hagyni???

*Lapzárta után: tegnap délelőtt vér nélkül, békésen véget ért a cseréptúszdráma. A rendőrség innivalóval karnyújtásnyi távolságba édesgette a férfit és végül "kézben hozták le".