2012.10.10. 16:13

Kassensturz

A Kassensturz nagyjából azt jelenti, hogy rovancs.
Mostmár értitek.
(kassza vagy leltár-ellenőrzés)

Ezzel a címmel jelentkezik hetente (minden kedden este 21:05) a svájci 1-es csatornán egy közkedvelt fogyasztóvédelmi műsor; a rádióban van egy testvér-adása (a DRS1 adón, Espresso címmel), ezen kívül az on-line és nyomtatott médiában is megjelenik (K-Tipp).

A műsor többek között jogi, fogyasztóvédelmi, minőségi és más egyéb, elég sokrétű témákkal foglalkozik: pl. nagy multik, bankok szolgáltatásai és szerződései, ahogy a kisembert próbáljákl lehúzni; vitás kérdésekben tanácsadás, stb. A műsor próbál átvilágítani, leleplezni a svindlit, segít tisztán látni.

A műsor egyik leghasznosabb része mindig egy teszt: minden adásban bemutatnak egy árucsoportot, melyet laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá. Így pl. tesztelték már a boltokban kapható legtöbb joghurtot (mennyi a gyümölcs tartalma, cukor tartalma, mennyire egészséges, az és annyi van-e benne, ami rá van írva...?), a napvédő krémeket, napszemüvegeket, biciklis sisakot (mennyire védenek valójában); fogkefét, vízmelegítőt, feltölthető elemeket, porszívót, nyomtató-tintát, paradicsomot, ásványvizet, bármit.

A tegnapi adásban például volt egy összehasonlítás, hogy az országban hol (t.i. melyik kantonban, településen) kell a legkevesebbet vs. a legtöbbet fizetni hétköznapi állampolgári ügyes-bajos dolgokért, mint pl. autórendszám, házaságkötés, akvi. kivonat, kutya-adó, parkolókártya, temetés, stb...
A tegnapi árutesztben pedig a testápolókat vették nagyító alá és mint általában: kiderült, hogy nem a legdrágább és a legtöbbet reklámozott a legjobb és hogy a diszkontokban kapható (Aldi, Lidl) vagy drogériák saját márkái semmivel sem rosszabbak, mint a drága flancos cuccok. Mindemellett a testápolók közül a legeslegjobbnak a Biotherme terméke bizonyult, de a már említett saját márkák alig maradtak le mögötte. Legrosszabb értékelést a Clarins csodakréme kapta, ami az egyik legdrágább versenyző volt a mezőnyben.
A jó hír, hogy az összes forgalomban lévő testápoló hellyel-közzel nagyjából beváltja, amit ígér, tehát tényleg ápol és hidratál. No de ez a minimum!
A vizsgálatok ennél sokkal mélyebbre hatolnak, jelen esetben például nagy súllyal esik a latba, hogy milyen adalékok találhatók a termékben. Van, amelyikhez pl. rákkeltő, allergiát okozó hozzávalókat kevertek; nem elégséges a vásárlói tájékoztató vagy hasonló egyéb susmusok vannak a háttérben.

Érdemes és hasznos tehát figyelemmel kísérni a műsort, visszanézhető az SF videoportálján is.

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr324830944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása