2013.04.26. 11:16

Ventilklausel

"Jó a buli srácok!"

Egy éve van érvényben "A Záradék", azaz a Svájc és az EU között kötött, a két országra vonatkozó szabad költözködési jogról szóló kétoldali megállapodás záradéka, melyre hivatkozva Svájc alkalmanként 1 évre, de legfeljebb 2014-ig ideiglenesen becsaphatja az ajtót az Unióból érkező bevándorlók orra előtt. Egy éve "csak" a 2004-ben csatlakozott országokra terjesztették ki a záradék hatályát, ám most ezt meghosszabbították, kiegészítve az összes EU tagállammal.

A szocik egyik célja: kifogni a szelet a júniusban népszavazásra kerülő, bevándorlást szigorítani próbáló beadvány vitorlájából. A másik cél nem is igazán cél: szerintem csak látják ők is, hogy ez már szinte menthetetlen helyzet, nincs megoldás, csak csapkodnak maguk körül.

Eleve hülyeség az egész: mivel csak az 5 éves, B típusú engedélyek számát korlátozza. Azaz kiskapuként ott marad az L engedély (legfeljebb 365 napra). 22%-kal több L-et igényeltek az elmúlt 1 év alatt Kelet-Európából, amióta a záradék első variációját kikiáltotta a svájci kormány.

Megoldás (és igazság) pedig tényleg nincs.

Ez az akció most csupán egy okkal több, hogy miért utálja az EU Svájcot, az itteni nép megtapasztalhatja, hogy a rendelkezés nem ér semmit, a gazdaságtól pedig pont azokat a munkaerőket zárja el, amikre szükség van, mert persze Herr und Frau CH nem hajlandó bármilyen munkát elvégezni.

És Bernben nem látják be, hogy a beáramló munkaerő csak a második probléma a sorban. Sőt, a harmadik. Az első a menekült státuszért folyamodó mindenféle színű emberek*, a második a kurvaturizmus és mondjuk harmadik a munkaerő-bevándorlás.

* a bevándorlási hivatal honlapján található tolmács-álláshirdetésekben csupa olyan nyelvű tolmácsot keresnek, amikről még életemben nem hallottam, pedig végigcsináltam 1-2 műveltségi vetélkedőt.

Találtam egy másik oldalt és listát is: a Svájcban bejegyzett s engedélyezett gyógyszerek, hatóanyagok és gyógyhatású készítményekről, hátha valakit érdekel. Azt hiszem, az állatorvosi gyógyszerek is benne vannak a listában.

Hozzátenném, hogy a weboldal szerint ez a friss állapot, idén április 1-től, de a férjemnek a patikában mégis azt mondták, hogy Svájcban nem lehet kapni Advilt, pedig a listán szerepel; szóval nem tudom.

Az oldal mindenesetre a svájci gyógyszerintézet hivatalos weboldala.

2013.04.25. 08:51

Autóvezetői-engedélyek

Találtam egy elég jó kis oldalt, ahol össze vannak szedve a megszerezhető autóvezetői-engedélyek kategóriái, feltételei (általában).

Lényeges különbség a magyar szokáshoz képest, hogy míg otthon a normál szgk-jogsival vezethetsz kismotort (125cm3-ig), itt nem ennyire egyszerű a helyzet, hanem pluszban el kell végezni egy 2x4 órás gyakorlati tanfolyamot (vizsga nincs) és kiállítanak egy új jogosítványt ezzel a plusz kategóriával együtt.

süti beállítások módosítása