2014.05.19. 12:14

Rivella

Svájc második nemzeti itala (az első az Ovomaltine) rágyúrt a közeledő nyárra: új ízvilággal próbálják felfrissülésre csábítani a gyöngyöző homlokú közönséget.

Rivella CLIQ néven két új családtagot találunk a hagyományos piros-kék-zöld trió mellett: rebarbara illetve őszibarack ízekre csábít a narancssárgás új csomagolás.

Még nem próbáltam, kíváncsi vagyok.

Mondjuk a rebarbarára nem, sajnos nekem már a növény neve sem tetszik.

Közel 800 fogyasztói ötletből került ki végül a döntés, hogy milyen legyen az új Rivella. Ingyen megkóstolható, ha az adott időpontban épp az adott pályaudvaron tartózkodunk és megkaparintunk egyet az ingyenesen osztogatott promo-üvegekből.

2014.05.19. 11:53

H.R. Giger

giger.jpg

Alig egy hete épp azt mondtam Velencében, hogy a függővasút sínpályája pont olyan, mint egy Alien-lény gerince Giger tollából, másnap meg olvastam, hogy meghalt.

Hans-Ruedi Giger 74 éves korában hunyt el, egy balesetben szenvedett sérüléseit csak 1-2 nappal élte túl.

1979-ben Oscar-díjat kapott az Alien (magyarul azt hiszem a Nyolcadik utas a Halál) című film szörnyének megalkotásáért. Később is ezen a vonalon maradt: szörnyeket, erőszakkal és brutalitással töltött sci-fi alakokat, alakzatokat hozott létre íróasztalán.

Legutolsó munkáinak egyike a Prometheus filmben láthatóak.

Bár évtizedek óta Zürichben élt, a munkásságát kiállító gyűjtemény Gruyerben, Fribourg kantonban tekinthető meg. (Gruyere szép kirándulás akkor is, ha a gyűjteményt nem nézzük meg.)

Mostmár kezdek azon gondolkodni, hogy ha ez a könnyített eljárás, akkor milyen a standard. A három referencia-személyem után most én kaptam levelet Bernből: most másodszor is alá kell írnunk, hogy valós házasságban élünk, nincs szándékunkban válni, külön költözni, stb. Valamint hogy most és visszamenőleg 10 évre betartom a törvényeket (blabla). Valamint kell szereznem egy újabb igazolást, ezúttal az adóhivataltól, hogy nincsen semmilyen adótartozásom és az összes máig esedékes adókat befizettem.

Külön felhívják minden lap alján a figyelmemet, hogy a szabályok be nem tartása vagy valótlan adatok közlése esetén az állampolgárság megszerzését követő 8 évig visszavonhatják a döntést és megfoszthatnak az állampolgárságtól.

Megjegyzések: érdekes módon a férjemet nem akarják megismerni, az ő szava nem számít, őt meg sem adhatom referenciának. A beadványban azt kérik, hogy olyan referenciát adjál meg, aki képes rólad nyilatkozni. Igen ám, de van olyan, aki engem ismer, de a férjemet, a házasságomat nem. Ha ilyet adsz meg, az szívás... Mint én pl. gondolkodtam, hogy a kurzusról az oktatómat adom meg. Viszont ő nem tud nyilatkozni arról, hogy névházasságban élek-e...?

Ráadásul megannyi svájci nem fizet adót. Aki meg fizet, annak az adója a menekülttáborokra megy el.

Lassan kezdem megbánni, hogy egyátalán belevágtam.

Így szavazott a nép a központi kérdésekben.

1. Ueli Maurer pont olyan képet vágott, mint a kisfiú, aki ultraturbó villanyvonat helyett a Kincskereső kisködmön képregényváltozatát kapta karácsonyra - pedig apa megígérte.... Igen, lehet, anya meg leszavazta. A kicsi Ueli nem vehet Gripeneket, vagy nem annyit, nem annyiért és nem most. Igaz, csak 53,4% volt az ellenszavazat, de épp elég a nemhez.

2. 76,3% gondolta úgy, hogy nincs szükség vagy káros hatása lenne a 22 frankos minimál-órabérnek, tehát továbbra sem lesz hivatalosan kötelező minimálbér az államszövetségben. Ez azért nehéz kérdés: bérdömping, külföldi munkaerők, kisvállalkozások stb. kontra szociális segély, eü. támogatás... Az alapérv úgy hangzott, hogy aki teljes munkaidőben dolgozik, annek meg kellene tudni élnie a havi béréből. És ez most még egyelőre nincs így sajnos, bármennyire is hihetetlen.

3. 63,5% szavazott arra, hogy a pedofília miatt jogerősen elítéltek ne dolgozhassanak többé olyan szakmákban, ahol kiskorúakkal lenne kapcsolata.

4. 88% elfogadta a háziorvosi hálózat központi fejlesztéséről szóló referendumot.

Kantononként mindig vannak ezen túlmenő, helyi érdekeltségű eldöntendő kérdések is. Az egyik legfontosabb: Aargau kantonban megszavazták, hogy ezentúl az oviban svájci-németül (Mundart) kell beszélni, nem lehet hochdeutsch-versikére tapsikolni.
Nem akarom ezzel elbagatelizálni a dolgot, valójában ez egy fogas kérdés. Ha marad a hochdeutsch, akkor a svájci gyerek gyakorlatilag nem az anyanyelvén "jár oviba", nem azt tanulja. Ha mundart, akkor azt a rengeteg külföldi származású gyerek még annyira sem érti, mint a hochdeutschot. Ha nem érti, nem fog tudni integrálódni később. Ha hochdeutschot tanul és továbbra sem érti a mundartot, akkor sem fog tudni integrálódni. Odahaza a szülők meg úgyis csak albánul értenek.

Nagyjából ennyi, itt vannak a grafikus ereményjelzők a témához.

Rólunk annyit, hogy 4-ből 3-at ikszeltünk jól.

2014.05.02. 15:22

népszavazás 2014. május 18.

Központi szinten 4 nagyon fontos kérdésről lehet május 18-án szavazni:

  1. A háziorvosi alapellátás fejlesztéséről. A probléma lényege, hogy egyre kevesebb háziorvos praktizál, ők is a frekventáltabb területeken, valamint hogy a lakosság öregszik -el- és több az "eset", több a betegség, ráadásul az idősebbek előszeretettel keresik fel háziorvosukat a mindenféle szir-szartól elkezdve a valós betegségekig, az orvosok mindezt kiszámlázzák (=értsd: az eü. pénztárak felé), amitől egyre drágább lesz évről évre az orvosi ellátás. És nem csak a lakosság, de az orvosok is kiöregszenek, a külföldről érkező sok orvos meg nem a kisebb településeken akar nyilván praxist nyitni, hanem Zürichben, Genfben vagy Locarnoban. A beadvány azt igényli, hogy komoly lépések fogalmazódjanak meg megyei és államszövetségi szinten a helyzet javítására.

  2. A pedofil-kérdés. A beadvány azt szeretné elérni, hogy olyan polgár, akit pedofil bűntett miatt jogerősen elítéltek, soha többé ne dolgozhasson sem pénzért, sem társadalmi munkában kiskorúakkal vagy kiszolgáltatottakkal (pl. szellemi fogyatékosokat gondozó otthonban).

  3. Minimálbér. A beadvány célja, hogy legyen egy általános minimálbér, mégpedig legalább 22,-frank órabér; ami nagyjából havi 4'000,- frank havi bruttó bérnek felel meg. (teljes állásban)

  4. Ueli Maurer (Bundesrat, SVP) és az ország egyik fele úgy gondolja, hogy a régi és elavult -ugyan alig használt- 54 db F-5 Tiger vadászgépet muszáj mindenképpen 22 vadiúj, még csak tervrajzon létező Gripenre lecserélni. Igaz, hogy az ország semleges, az is igaz, hogy mire elérik a kifutó végét a gépek, már szinte el is hagyták a svájci légteret, sebaj. Uelinak kellenek ezek a játékszerek, meg ólomkatonák, mindenképpen, még mielőtt nyugdíjba vonul, szeretne halhatatlan maradni. Erre a shoppingra akarnak létrehozni egy pénzügyi alapot.

 

Még ki kéne találni a szabadságra elutazás előtt, hogy hogy szavazzunk.