2019.12.10. 12:25

Az új ropogós bankók

Mondjuk annyira már nem újak, mert mindig le vagyok maradva a bejegyzésekkel, időhiány miatt.

Lényeg: nagyjából 20 év telt el a legutóbbi bankjegy csere óta. Az volt a 8. széria a svájci frank bankjegyek történetében. Aztán pályázat útján új grafikai elképzelések születtek, különös módon nem a pályázat nyertese, hanem a második helyezett kapott megbízást a 9. széria -végleges- megalkotására.

2016 óta folyamatosan folyamatosan, lépcsőzetesen vonták ki a forgalomból a régi bankjegyeket. Idén ősszel a kék, 100 frankossal (100 kékfrankossal - hihi) le is zárult a csere, már az új frankkal fizethetünk.

Ami maradt: a színvilágok -nagyjából- és hogy továbbra is az 1'000 CHF bankjegy képviseli a világon a legnagyobb értékű nyomtatott bankjegyet. (mai árfolyamon kb. 300'000 Ft)

Az érdekesség az, hogy aznap, amikor forgalomba kerülnek az új bankjegyek, már mindenki látni akarja őket, azok állnak a kíváncsiság középpontjában. Pár nappal később pedig ugyanezek az emberek azon sajnálkoznak, hogy úúú, de hülye vagyok, kiadtam a pénztárcámból az utolsó régit...pedig meg akartam őrizni emlékbe...

A bankjegyeket itt lehet megtekinteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr1315346282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása