2021.05.02. 22:31

(ne) menjünk orvoshoz!

Ez egy régi bejegyzés, kicsit aktualizáltam.

Következzék a következő, aki következik...kérem a következőt!

Svájcban nincsen állami társadalombiztosítás, TB. 
Magán társadalom-biztosítók vannak és kötelezően választanunk kell egy Krankenkassét magunknak, ha már van svájci lakhelyünk. Nem a munkáltató vonja le és utalja át a fizetésünkből a TB-t, hanem mi magunk tesszük meg ezt. 

Kötelező alapbiztosítás (Grundversicherung)
Bármelyik biztosítótársaság mellett döntünk, választanunk kell, mennyi saját éves hozzájárulást (franchise) akarunk/tudunk bevállalni, mi számunkra az ideális.
A franchise lehet pl. 500, 1000, 1500 frank, a maximális választható érték évi 2'500,-CHF. Ez azt jelenti, hogy az egész éves összes orvosi költségeket, orvos által felírt gyógyszereket, kezeléseket eddig a választott (vagy inkább vállalt) összeghatárig saját zsebből fizetjük.

Azaz... nem, nem ilyen szép az élet.
Ha már annyit betegeskedtünk ezévben, hogy elértük a franchise értékhatárát, a további számlákból még mindig 10%-ot nekünk kell fizetni, összesen évi 700 frankig.

Még egy befolyásoló tényező van: hogy milyen biztosítási variációt választunk. Az egyik véglet, hogy elmehetünk csak úgy bármikor bármelyik orvoshoz és innen haladunk afelé a variáció felé, hogy előbb fel kell hívni az ingyenes TeleDoktorukat és ő megmondja, hogy mi legyen, kell-e egyátalán orvoshoz mennünk. Ezek a biztosítási variációk:

  • szabad orvos választás, vagy
  • minden esetben a háziorvost kell először felkeresnünk, és ő irányít át szakorvoshoz vagy
  • a Tb-kasszánk szerződéses partnerét, egy egészséghézat kell felkeresnünk, vagy
  • előbb a Teledoktorral kell beszélnünk.

Minél inkább kötöttebb variációt (és nagyobb franchise-t) választunk, annál kevesebb lesz a TB havidíjunk. Ne ijedjünk meg, ez nem azt jelenti, hogy ha valaki rosszul lesz és leáll a szíve, akkor telefonon át kell vitatkozni egy bürokratával...mert sürgős esetben persze az ember mentőt hív.

Ez az alaphelyzet és érdemes alaposan mérlegelni a választást szerződéskötés előtt. 
Ha például nem szoktunk betegek lenni és fiatalok vagyunk, nem szeretünk orvoshoz járni, csak ha már visznek, érdemes bevállalni a legnagyobb önrészt, mivel így csökkenthetjük a havidíjat. Amennyit meg egy átlag ember esetleg orvoshoz jár, azt a legalacsonyabb franchise (és legmagasabb havidíj) mellett is saját zsebből kellene fizetnünk. Vagy például ha amúgy is rögtön a háziorvosunkat keresnénk fel bármi bajjal, akkor nem muszáj a szabad orvos választás luxusát feleslegesen finanszíroznunk, jó a háziorvos-variánst választani és fizetni:

Példa:
Orvoshoz kell mennünk januárban: 100,-frankot fizetünk. Orvoshoz kell mennünk májusban: 250,-frankot fizetünk. Aztán szeptemberben kórházba kerülünk, ami mondjuk 3000,-frankba kerül. Mivel ebben az évben már saját zsebből álltuk a 100+250,-frankos orvosi számlákat, a kórházi költségekből 2.650,-frankot kell már csak megfizetnünk. Ezzel már elértük és megfizettük a franchise mértékét. Az év további részében az orvosi költségekből 10%-ot kell még megfizetnünk, felnőttek esetében max. évi 700, gyermekek esetében 300 frank határig.

Minden évben november 30-ig mondhatjuk fel a meglévő szerződésünket, (30 nap felmondási idő), lehetőleg ajánlott levélben, és választhatunk a következő év januárjától új biztosítót, új szerződést. Akárcsak Magyarországon a kötelező biztosításnál. Ugyanaz az értelme is: sajnos évről évre növekszik a havidíj, így ha akarjuk, évről évre vadászhatunk a legolcsóbb variánsra. Vagy nem és maradunk ott, ahol vagyunk.

Kiegészítő biztosítások (Zusatzversicherungen)
Ez már a betegbiztosítás szabadprogram része. Nem kötelező, de ha mégis szeretnénk, nem is muszáj ugyanannál a biztosítónál kötni, ahol az alapbiztosításunk van. A neve is mutatja: kiegészítő, azaz kiegészíti az alapellátást. Nagyon sok ajánlat és modul választható - kinek mi a fontos. Ilyenek vannak a pakliban, amiből húzhatunk: jogi képviselet, szemüveg-, fitness-, alternatív gyógyászati hozzájárulás, tömegszállás helyett privát szoba a kórházban, utasbiztosítás, mentőakciók finanszírozása, satöbbi satöbbi.

Minden évben szeptember 30-ig, három hónapos felmondási idő mellett bontható fel ez a szerződés és így választhatunk másik biztosítónál másik kiegészítő biztosításokat.
Figyelem: az alapbiztosítás kötelező, így a kiszemelt biztosító nem utasíthat el, ha oda szeretnénk leszerződni. Ezzel szemben a kiegészítő biztosítást minden esetben egy eü. állapotfelmérő kérdőív-nyilatkozat kitöltéséhez kötik a biztosítók és ha túl nagy rizikófaktort látnak, akár el is utasíthatják a felvételi kérelmünket. Ezért ha biztosítót szeretnénk váltani a Zusatzversicherung-ot illetően, javasolt csak akkor felmondani a meglévő biztosításunkat, ha már megkötöttük az újat.

Baleset-biztosítás
Aki legalább heti 8 órában dolgozik valahol bejelentve, a munkáltatója által van biztosítva balesetek esetére. Figyelem: háztartásbelieknek a balesetbiztosítást a TB-kasszájuknál, a betegbiztosítással együtt kell fizetniük! Szerződéskötéskor kell kiválasztani, hogy balesetbiztosítással vagy anélkül akarunk alapbiztosítást kötni. Egyébként elég rugalmasak a kasszák, ha változás áll be a munkaviszonyunkban, csak jelezni kell a biztosítónak és nagyon hamar beteszik vagy kiveszik a havidíjunkból a balesetbiztosítás összegét.

További tipp, hogy vannak olyan pénztárak, ahol
1. kap az ember bónuszt, ha beajánlasz valakit 
2. ha a kasszának semmilyen költsége nem merült fel adott évben miattunk, akkor szintén jár néhol bónusz. 

Van egy nagyon jó oldal, többfunkciós keresőmotor a comparis.ch. Többek között lehet rajta TB-kasszát is keresni, összehasonlítani, tájékozódni.

Magyarországon ha beteg vagy, se nagyon akar látni az orvos, mert sok a beteg, mert ő nagyjából ugyanannyit kap akkor is, ha napi öt vagy ötven mellkast hallgat meg, vérnyomást mér meg.
Svájcban az orvosok minél többet dolgoznak, annál többet keresnek, mivel minden páciensnek külön küldenek számlát a kezelésről. Van egy központi tarifarendszer, minden be van árazva, minek mennyi a tarifája (Tarmed): mennyibe kerül percenként a konzultáció, mennyi egy laborvizsgálat, bármi. Sarkítva: ha a doki lassan beszél és lelkiismeretesen kitér minden tényezőre tanácsadás címszó alatt, én fizetek, mint a katonatiszt. Gyakorlatilag reklamálási lehetőség nélkül, hiszen ki vágja maga alatt a fát?
Magyarországon lórugás gyógyszereket írnak fel, hogy mielőbb meggyógyuljál és menjél dolgozni, kisöpörnek a táppénzből. Svájcban, a gyógyszergyárak Mekkájában (ahol a legdrágábbak a gyógyszerek, pedig csak 50 km-re van a Novartis) enyhe gyógyszerekkel babusgatják a betegségeket, hogy esetleg ne nagyon használjon, és menjél vissza a dokihoz. Újabb konzultáció, újabb számla...
Egyébként is olyan, mintha háromszor fizetném meg a szolgáltatást: be kell fizetni a nemkevés havidíjat (pl.  mi  fejenként 248,-fr-ot fizetünk a legmagasabb franchise és a Telefondoktor opció mellett, ez az egyik legolcsóbb havidíj, a nagy büdös semmire) plusz még neked kell állnod a költségek javarészét.
Ennek megfelelően az orvosok jól keresnek, a kórházak tiszták és szépek, a nép meg fizet szó nélkül, mert kényelmes és mert nem ismer mást: fogalma sincs, mi van a hegyen túl... Az orvos az isten.
A biztosítók tele vannak pénzzel, plusz tök fölösleges szolgáltatásokat tartanak fenn iszonyú költségesen így a havidíjak évről évre emelkednek.

A helyzetre jellemző, hogy sok többgyermekes családnak már a havi TB megfizetése is hatalmas teher. Így lehet igényelni a kantontól költségtámogatást, illetve a másik véglet a sok elmaradás, nagyon sokan nem fizetik a TB- és el vannak adósodva. Igen, Svájcban.
A teljes történet nyilván nem ennyi, még sok részlet tarkítja az összképet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr752402584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igor1974 2010.10.27. 19:02:42

Ez megint tök jó lett.

A kérdés, hogy egy jobb kassza/alacsonyabb önrész esetén kb. mennyit fizetne az ember?

A 2.500 CHF önrész nekem soknak tűnik és ez egy lábtörésnél is összejön, gondolom, így önmagában a fiatalság nem garancia arra, hogy nem kell egy vagyont fizetned.

gretagarbo) 2010.10.28. 10:08:46

Még eszembe jutott -juttattál egy-két kiegészítést, szóval írok még bele.

muzsika 2010.11.30. 13:56:57

Szia, szuper a blog, okosodok :) Mi aug óta vagyunk itt, még mindig nem tiszta minden. Én HTB, szóval ha eltöröm a lábam, fizethetek, ha nincs még plusz balesetbiztosításom? Ez nekem új, jajjj. Nem 90%-ot áll csak a biztosító? A gyerekekre biztos, ami biztos, 0% franchize-osat kötöttünk, most várjuk a számlát az első orvoslátogatásról...
Mi ez a kantonos hozzájárulás? HOl kell igényelni? Jól jönne nekünk is ilyen. Nem svájcinak is jár?

gretagarbo) 2010.11.30. 14:14:57

Szia, ha HTB vagy, akkor mindenképpen olyan biztosítást kell kötnöd a Krankenkassénál, amiben benne van a balesetbiztosítás, mivel nincsen munkáltatód. A hozzájárulás szerintem jár, ez attól függ, hogy hány tagú a család, mennyi az összjövedelem és hol laktok, melyik kantonban. Néz utána itt: www.ausgleichskasse.ch/chmap.aspx és keresd azt, hogy "Prämienverbilligung" (ha németes vagy...)

gretagarbo) 2010.11.30. 14:19:24

Még valami: általában az a gyakorlat, hogy az orvosi számlát befizeted a csekken és az orvos számláját elküldöd a TB-pénztáradnak, aki visszautalja neked a pénzt. Egyébként biztosító és biztosító közt nagy különbségek lehetnek, minden téren.

muzsika 2010.12.01. 11:48:32

A kórházban csak lehúzták a kártyát, a gyerekorvosnál azt mondták, nekünk küldik a csekket.
Megnézem a linket, köszi!

gretagarbo) 2010.12.01. 12:37:24

Milyen kártyát húztak le? És min? :-)

muzsika 2010.12.01. 13:19:33

kaptunk a krankenkassétól egy (illetve 5, mert mindenkinek van saját) plasztik kártyát, mint a bankkártya, és van rajta egy csip. ez akkor nincs mindenütt így??? fura :)

gretagarbo) 2010.12.01. 13:20:35

De igen, nekünk is van, csak tőlem még sosem kérték :-)

gretagarbo) 2021.05.02. 22:55:52

@igor1974: A lábtörés csak akkor szívás anyagilag, ha háztartásbeli vagy. Ha dolgozol, akkor a céges balesetbiztosítás állja a számlát.

Dexter Dexter 2024.03.26. 08:20:59

CSS-nel vagyok es 11 szazalekkal emeltek a havidijat 2023-ra, pedig a frankon volt a legkisebb az inflacio ezen a bolygon. 3,8 szazalek.
Jo lenne mar, ha az emberek elkezdenenek tuntetni, mert a havidij merteke koszonoviszonyban sincs a kockazati szinttel. Nem tudom nem azt hinni, hogy itt is, mint barmelyik mas orszagokban a kozhatalom meg van korrumpalva es igy a piaci ar tobbszoroseert kinalhatjak a biztositok a krankenkasse-t. Ez meg akkor is igazsagtalan lenne, ha nem lenne kotelezo belepni valamelyikba, ahogy az USA-ban. Ott 50 millio ember nem fizeti meg pont ezert, mert irrealis az ara.

gretagarbo) 2024.03.26. 08:37:06

@Dexter Dexter: Helló, elnézést, hogy csak most reagálok, eléggé elhagytam ezt a blogomat, nem is néztem, nem is frisítettem. Szerintem a svájci eü. problémái több sebből véreznek.
1.) Nagyon sokan mindenféle apró-cseprő dologgal már rohannak is az orvoshoz. MINDENNEL.
2.) Svájcban az egészségügy piaci alapokon működik. A kórházaknak gazdaságilag nyereségeseknek kell(ene) lenniük, önellátóknak.
3.) Ennek érdekében boldog-boldogtalant műtenek, mert a kórházak és bármely eü. szolgátató, a háziorvos, a specialista, a gyógytornász, mind-mind végső soron az egészség-biztosítónak küldi a számlát. Annak függvényében, hogy neked milyen a biztosításod, a megfelelő részt te fizeted, de könnyen el lehet képzelni, hogy hogy működik ez: központilag meghatározott tarifák alapján áraz az orvos, a kórház, nincs apelláta. Te fizeted a saját részedet, de a fennmaradó részt a biztosító fizeti. Ennyi emberre... drága minden, nyilván a biztosító is nyereséges akar lenni, megfizettetik veled úgy, hogy minden évben emelik a tarifát.
4.) Nyilván nem fogsz az orvosodnál reklamálni, mert kereshetsz is nyomban új háziorvost. Pedig nekem is többször is számáztak már ki hajmeresztő dolgokat, otthon ezt el sem hinnéd. Pl. 20-40 frank csak azért, mert a gyógytornászom felhívta a háziorvosomat, hogy beszámoljon neki, hogy hog yvan a térdem. Tehát ÉN nem is voltam ott, nem is mentem az orvoshoz, mégis fizetek. Meg ilyenek. "Páciens aktájának tanulmányozása a páncins távollétében" - faszom... 10-20 frank ugrik ilyenekre. Nem tartom életszerűnek, hogy egy orvos, akinek tele van a várója, majd még az én aktámat fogja bújni... De nem tudsz mit csinálni. A biztosítóknak kellene az asztalra csapni és ellenőrizni jobban, hogy az orvosok mit számlázgatnak ki.
5.) Háziorvos már alig akar lenni valaki Svájcban. A legtöben szakosodnak, füll-orr-gégész, stb., mert az kevesebb meló több pénz.
6.) Volt már lázadás, volt már népszavazás, de úgy látom, a svájciak híresek arról, hogy ha van egy probléma, akkor azt a lehető legképtelenebb oldalról közelítik meg. Idióta megoldásokkal ötletelnek, nem jutnak előre és a probléma marad. Legyen az eü, nyugdíj, tv-díj, bármi.
süti beállítások módosítása