2010.09.06. 08:51

autót vezetni Svájcban

Ha valaki huzamosabb ideig Svájcban él, a jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy (a lakcímbejelentéstől, tehát a hivatalos itt tartózkodástól számítva) legfeljebb 1 évig  érvényes Svájcban a külföldi, így a magyar autóvezetői engedély. Le kell cseréltetni svájci jogosítványra. Erre a cserére maximum 3 évünk van. Tehát vezetni csak egy évig lehet a magyar jogosítvánnyal, de a lecserélésére van plusz 1-2 évünk.

Cseréhez ki kell tölteni egy nyomtatványt (bármely rendőrörsön illetve a közlekedési felügyelet ügyfélszolgálati irodáiban elérhető, vagy az internetről letölthető), a nyomtatvánnyal együtt el kell menni egy optikushoz vagy szemorvoshoz és bemondjuk a jelszót: vezetői engedély. Az optikus megcsinálja velünk a szemvizsgálatot és ráírja a nyomtatványra az eredményt. Egyes kantonok, melyek "különben és egyenlőbbek" a többi kantonnál, mint pl. Zürich, lehetséges, hogy nemcsak látás-, hanem hallásvizsgálatot is kérnek.

Első azaz új vezetői engedély igénylésénél személyesen kell beadni a nyomtatványt, a Közlekedési Felügyeletnél (Motorfahrzeugkontrolle vagy Strassenverkehrsamt) 2 egyforma igazolványképpel, a külföldi igazolványunkkal és a magyar jogosítványunkkal. Kb. 30,-frankba kerül az ügyintézés, a magyar jogsit bevonják és elküldik Magyarországra; soha nem látjuk viszont többé. Praktikus és/vagy nosztalgikus okokból aki szükségét érzi, szkennelje be vagy készítsen fénymásolatot róla. Az új jogosítványunkat a külföldi igazolvánnyal azonos névre állítják ki. (ezt az épp házasulandó vagy friss házas nők miatt mondom)

Az új, svájci jogsinkat postán kapjuk kézhez. Érdekesség, hogy korlátlan ideig érvényes és nem kell se meghosszabbítgatni, sem 5 évenként orvoshoz menni ezért. Megkaptad, kész, vezetsz. Ha bajt csinálsz, elővesznek, de nagyon.
Lakcímváltozáskor nem kell újat csináltatni, de bejelentési kötelezettség érvényes.

Ha valaki hivatásos jogosítvánnyal rendelkezik és Svájcban is hivatásos sofőrként szeretne dolgozni, akkor rögtön le kell cseréltetnie a jogosítványát, nem vezethet 1 évig a magyarral, mint az úrvezetők.

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr642274446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hARCOS 2013.02.16. 10:34:07

Heló! És magyar jogosítvánnyal vezethetek svájci rendszámú autót? És amit említettél, hogy elveszik a magyar jogsit, akkor a svájcival vezethetek magyar rendszámú autót svájcban, magyarországon vagy euban, vagy svájci autóval mehetek magyarországra, ha még nem vagyok svájci állampolgár?

gretagarbo) 2013.02.18. 09:23:21

Sajnos egzaktul nem tudom a hivatalos verziót, én minden formációt megtettem, amire rákérdeztél, más kérdés, hogy engem nem igazoltattak.
Ha lecseréltetted már a jogsidat és van svájcid, ahhoz kérhetsz ugyanott (megyei illetékes MFK) nemzetközi jogsit is, azzal tuti jogosult vagy szerintem a kérdéses formációkra. Ha kell a pontos, hivatalos válasz, azt az MFK-nál, illetve a magyar szervnél kell megkérdezni.

Gusshun 2013.04.11. 13:59:24

Szia,
arra lennék kíváncsi, hogy hivatásos sofőrként a többi papírt (GKI belföldi nemzetközi árú fuvarozói engedély és sofőrkártya) is cserélik vagy kell valamiből esetleg vizsgázni újra?

gretagarbo) 2013.04.25. 08:44:47

@Gusshun: Szia, sajnos nem tudom, érdeklődjél a lakhelyed szerint illetékes közlekedési főfelügyeletnél. (MFK)

Laszlo laszlo 2024.03.26. 08:41:13

Szia azt szeretném kérdezni hogy en ha Lengyelországban vizsgáztam és magyar állampolgár vagyok ki cserélik svájcira a jogosítványt ?

gretagarbo) 2024.03.26. 08:50:07

@Laszlo laszlo: Hello, a lakóhelyed szerint illetékes MFK (Motorfahrzeugkontrolle vagy Verkehrsamt)-nál kell intézned. Ha Svájcban élsz, akkor minél előbb, mert azt hiszem, az ideköltözésedtől számítva 1 éved van rá. Ahol én lakom, ebben a kantonban az infókat itt találod: so.ch/fileadmin/internet/bjd/bjd-mfk/Formulare/PDF/Merkblatt_Motorfahrzeug_Fuehrerausweis_Wohnsitz_SO_neu_ab_1.3.2024.pdf

Kell hozzá azt hiszem látásvizsgálat, fotó és egy kitöltött nyomtatvány, valamint le kell adnod a külföldi jogsidat, azt visszaküldik a kiállító országba.
süti beállítások módosítása