2013.09.09. 13:31

És újabb népszavazás...

Nézzük, miről is kell dönteni.

1. Maradjon-e továbra is kötelező a katonaság?
Nos, a kérdés nem így szól, hanem épp fordítva, tehát aki szeretné, hogy maradjon kötelező, annak NEM-mel kell szavaznia. Természetesen a baloldaliak nyújtották be az indítványt, hogy töröljék el a kötelező katonaságot. Jelen gyakorlat nagyjából úgy néz ki, hogy kötelező; aki nem vonul be (nem akar vagy alkalmatlan), az teljesíthet civil szolgálatot (Zivildienst vagy Zivilschutz közül lehet választani), aki ezt sem akarja, az fizet.
A cégek természetesen eltöröltetnék, mivel nem jó a gazdaságnak, ha a férfiakat folyton behívogatják; a jobboldal viszont azt mondja, hogy ha nincs katonaság, oda a védelem és a biztonság.
Mondjuk a baloldal a horribilis összegekbe kerülő új vadászgépek ellen nem nyújtott be indítványt.
Mondjuk egy semleges országnak minek hadsereg.
Viszont tényleg, egy önkéntes hadsereg valószínűleg tettrekészebb, mint akit akarata ellenére soroztak be.

2. Kötelező oltások
Azaz egy-egy kitörő, nagy hatású járvány alkalmával elrendelhessen-e központilag, alkotmányosan a kormány, az állam bizonyos védőoltásokat.
Igen? És ki és milyen alapon dönti el, hogy mikor, kit és mi ellen...?
Az ellenzők a gyógyszeripar lobbistáit vádolják, hogy egy ilyen beadvány egyátalán létrejöhetett.

3. "Sültkolbász"-indítvány
Jogilag a munkajogot érinti, gyakorlatilag azonban a józan észt.
A jelen gyakorlat szerint a Munka tv-könyve meghatározza, hogy milyen bolt meddig lehet nyitva. Különleges engedélyekkel most a forgalmas főutak és autópálya mentén nyitva tarthatnak a benzinkutak shopjai éjjel-nappal, DE: (ez a "ezt nem hiszem el"-kategória), az állandó árukészlet egy részét le kell zárniuk (letakarni, rollóval elzárni, stb.) és kizárólag olyan cuccokat árulhatnak éjjel (tól-ig), melyek az átutazók vész-szükségleteit elégítik ki. Magyarul éjjel nem árulhatja ugyanazt a hűtött, sütnivaló kolbászt, amit nappal igen, hiába van ott ugyanúgy a hűtőpultban - éjjelre az le van zárva.
Árulhatnak friss kávét meg péksütit, mert ugye az az éhes utazó szükséglete, de pl. sültkolbászt, amit mondjuk csak pár órával később fog otthon grillezni, vagy mélyhűtött pizzát, na azt most nem lehet.
Az egyik oldal azt mondja, hogy ha most a benzinkutak esetében lazítanak a szabályokon, akkor utána elindul a lavina, az összes kereskedelmi cég is hosszabb nyitvatartást akar majd. (Svájcban nincs olyan, mint otthon, hogy éjjel-nappal, szombat-vasárnap SPAR, Tesco, Auchan, Árkád...hanem hétköznap 18:30-ig, szombaton legfejlebb 17-ig, vasárnap minden zárva)
A benzinkút alkalmazottjai megoszlanak: az egyik szerint röhej, hogy pár órára le kell takargatnia a polcok felét, a másik azt mondja, hogy úgyse vesz senki semmit, mindenki csak kávét akar meg pisilni - és ezért kell neki éjszakáznia....
A józan ész viszont azt diktálja, hogy egyrészt, ha már úgyis jelen van vevő-eladó-mélyhűtött pizza, akkor miért ne találhatnának egymásra? Másrészt meg ne keverjük a szezont a fazonnal: ha a multik is jönnének, hogy hosszabb nyitvatartást akarnak, azt majd akkor kell orvosolni, ez most nem az a vita.


Hát, majd szeptember 22-én meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr35503331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igor1974 2013.09.09. 18:24:22

Imádom ezeket a híreket, még ha kicsit azt érzem is, hogy ez first (sőt, zero) world problem,de valahol meg kimondhatatlanul irigylem őket/Titeket, hogy ezekről is szavazhattok!

1) Te mit gondolsz a katonaságról, ill. hadkötelezettségről? Mert szerintem a svájci hadsereg senkit semmiben nem tudna meggátolni, mindegy, hogy zsoldos vagy kötelező...

2) Én nem vagyok összeesküvés-hívő - feleségemmel ellentétben. Szóval erre nem tudok mit mondani. De tény, hogy van abban rizikó,ha az állam mondja meg, kit mi ellen oltsanak be - ugyanakkor meg a gyerekeknek van csomó kötelező védőoltásuk... Fene tudja.

39 Viszont tudod mit: egyetértek, ne legyen itthon se nyitva semmi vasárnap. Valahogy ott is meg tudják venni azt, ami kell, akkor, amikor lehet. Arról nem is beszélve, hogy a multikat be sem engedték - és persze CBA-mutyis lánc sincs. Szóval jó Nektek ott, nagyon jó (kicsit irigykedem:-)

gretagarbo) 2013.09.09. 18:49:02

Az az igazság, hogy vannak itt is nyomasztóbb és fontosabb problémák, de... nem is tudom.
Katonaság: nézőpont kérdése. Ha azt veszem: oké, megvédeni a hazát persze kell. Azt viszont nem szeretném, ha mondjuk a "mi fiainkat, férjeinket" küldenék el értelmetlen háborúkba a világ másik felébe, amihez nekünk semmi közünk.
Egyébként a vadászrepülőkkel elég sokmindent "le tudnának vadászni", de persze atombomba nincs.
Kötelező oltást én nem akarok, inkább profi tájékoztatást és akkor ha meggyőznek, akkor elmegyek önszántamból.

A bolti nyitvatartás meg persze jó így, ahogy van, fél hétig, szombaton meg 4-5-ig, de ezt a benzinkút-mizériát megszüntetném, az amúgy is más kategória.Szóval azt megszavaznám.

gretagarbo) 2013.09.09. 18:56:27

ja, a "mi fianinkat" úgy értettem, hogy persze így gondolnám otthon is: tehát én tuti nem vinnék meghalni magyar katonákat Afganisztánba meg olyan helyekre, aminek a nevét még le se tudom betűzni... :-(
süti beállítások módosítása