2014.07.24. 14:50

hív a vasút, vár a....

  • Számomra megint egy olyan kategóriába tartozó dolog, hogy "mit találjunk ki már jó dolgunkban/unalmunkban?"
    (Mellesleg megjegyzem, hogy állítólag a Svédországon kívüli Európában Svájcban nyílt az első IKEA áruház is. Nem tudom, hogy jön ez most ide...)
    A svájci nemzeti vasút (SBB) Genf-St.Gallen viszonylatán (azaz balra lentről jobbra fentig, átlósan keresztül az országon közlekedő IC-ken) irányonként napi 4 vonaton található Starbucks utasellátó. (De igen.)
    Piackutató-próba-jelleggel a vasút ugyanis átépíttette a korábbi étkezőkocsikat ezeken a szerelvényeken, amik ráadásul kétszintesek (de igen, Svájcban van emeletes vonat) : az alsó szinten take-away, a felső szinten ültetett-kiszolgált kávézó működik.
  • Meghatározott vonatokon a szerelvény összetételében találhatunk úgynevezett családi kocsit, ami nem a nyugalom szigete: olyan, mint egy mozgó játszótér. Van csúszda, társasjáték meg miegyéb. Biztosan csak nekem furcsa, hogy mi van, ha fékez a vonat...? Tudom, a normál ülésekből is ki lehet repülni, ha gáz van, de valahogy.....nem tudom...érted...
  • Szintén meghatározott viszonylatok 1. osztályán van a biznisz zóna. Nevezzük mobil irodának: van olvasólámpa, nagy asztalfelület, felerősített mobiltelefon- és internetjel, stb.
  • És a kedvencem: a relax zóna. Szintén 1. osztályon a csend szigete. Ebben a vasúti kocsiban tilos bárminemű hangot is kiadni, hehe. Nem szabad beszélgetni, telefonálni, zenét hallgatni (még fülhallgatóval sem), sem semmit. (horkolni...?)
  • És ha vonattal kell mennünk valamelyik reptérre (Zürich, Genf, Bern) akkor manapság már több, mint 50 frekventált pályaudvaron is becsekkolhatunk a majdani repülőnkre, feladhatjuk ott a csomagot is és megkapjuk a beszállókártyánkat.
  • És még mindig nincs vége: üzleti célokra alakították ki -eddig még csak Genfben és Bernben- a pályaudvaron található, bérelhető irodákat. Egyszemélyestől többszemélyesig, már óránként 25,-franktól. On-line is foglalhatóak a minden igényt kielégítő tárgyalók, vagy egyszerűen mint egy business lounge, el üldögélhetünk egy kuckóban a nyílt terepen. Közvetlenül a pályaudvaron, a vasúttól bérelhető, jól megközelíthető.

Szerintem már-már elképesztő. Mondjuk a helyi kis vasútállomások kinézetre annyira nagyon nem különböznek az otthoniaktól, van itt is pisiszag meg falfirka. Az irodai rész (ahol menetjegyet veszünk, stb.) azért szebb. A vonatok hellyel-közzel normálisak egy Monor-Üllő viszonylat svájci megfelelőjén is. És a szerelvényekben videokamerák vannak felszerelve.

És ha már vasút...úgy fair, ha megemlítem azt is, hogy nem minden mindig idilli: a nemzeti futballszövetség gyakorlatilag évek óta tehetetlen, bármivel is próbálkozott, hogy bizonyos futballmeccsek alkalmával a kemény mag ne verje szét a szerelvényeket. A futballhuligánok a vasútállomásokon áthaladó vonatból tárgyakat dobálnak ki, sörösüveget, pirotechnikai eszközöket, stb., bármit a békésen várakozó utasokra; a vonatokat brutál módon megrongálják. Az érem másik oldala.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr636540811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása