2013.03.15. 11:54

nyílt nap Csokiországban

Jövő héten vasárnap, március 24-én a Nestlé-családhoz tartozó Cailler csokigyár nyílt napot tart Broc-ban (Fribourg kanton) található üzemében. 10-17 óra között szeretettel várnak mindekit, üzemlátogatás, gyerekeknek kincskeresés, ingyenes tízórai-uzsonna, stb.
Aki nem tud részt venni pont ezen a napon a csokiélvezetben, de egy másik napon ellátogat a csokigyárba, a belépőjegy bemutatása ellenében aznap vagy a következő napon 20% engedményt kap a "Bain de la Gruyere" termálfürdőben. Ez az akció már csak március 31-ig érvényes.

Ugyanitt még érdekesség: válthatunk kombi-jegyet, ami érvényes a csokigyárba és a Gruyerben található sajtüzembe, szintén gyárlátogatásra. És ha már ott vagyunk Gruyerben, másszunk fel a várkastélyhoz, ahol a Nyolcadik utas a halál (és természetesen más egyéb művek) szörnyeit megalkotó H.R. Giger múzeuma található.

2013.03.13. 07:55

rövid hírek v4.8

  • Múlt héten kedden a nemzeti hoki bajnokság meccsén egyik a másikat úgy taszajtotta odébb, bele a palánkba, fejjel előre, hogy az a másik csigolyatörést szenvedett és a tudomány mai állása szerint örökre lebénult marad a 30-32 éves sportoló.

  • Ex-Novartis CEO D. Vasella a svájci honorárium-botrányt követően kivándorol Amerikába. Egyes hírek szerint már januárban kijelentkezett -na, vajon honnan...?- az adóparadicsomnak számító Zug kantonban található lakcíméről. A 72 milliós -nem tudom, minek nevezzem...- juttatás okán hűtlen vagyon-kezelés miatt per indult ellene és a menedzsment ellen is, akik erről az összegről megegyeztek Vasellával.

  • Egyre erősödnek (újra) az integrációt fontosnak tartó, szabályokat szigorító vélemények, hangok, már ami a tartózkodási-, letelepedési-engedélyeket és az állampolgárosítást illeti. Egyébként eddig is az volt a szabály és a gyakorlat, hogy az még nem elég, hogy valakinek a törvény szerint járhatna az állampolgárság: a lakóhely és a kanton még mindig megvétózhatja.

  • A "Petit Beurre" egy négyszögletes keksz, rajta csokiréteggel. Több gyártó is készíti ezt a finomságot, ám mostantól bővül a választék az Ovomaltine saját termékével: keksz, rajta Ovomaltine-csoki réteg.

  • A napokban tette közzé a Nemzeti Bank a 2012 évi gazdasági eredményeit: 6,9 milliárd CHF könyv szerinti nyereség. Emellett íme az SNB állásportálja.

  • Mivel a Miss Schweiz választást rendező szervezet 2011-ben anyagi okokra hivatkozva nem indított újabb szépségversenyt, hivatalosan még mindig a két évvel ezelőtti első helyezett, Alina Buchschacher viseli a legszebbnek járó koronát. Úgy tűnt, senkit nem is érdekel különösebben, hogy van-e Svájc Szépe vagy sincs, aztán mégis: a Schild divatcég felkapta a stafétát, így idén júnuisban kedvencem, Sven Epiney újra remekelhet egész estét betöltően a színpadon, konferálva az idei szépségkirálynő-választást. Íme az idei döntősök. Valamint egy teszt, hogy nagyjából mit illene tudni az ország szépének - legalábbis a 20min.ch online újság szerint... (én 14 pontot értem el a 15-ből.)

  • És hogy a pápaválasztásra keresők is eltévedjenek hozzám: a konklávé okán hadd jegyezzem meg, hogy 1439-ben Baselben választották meg V. Félix ellenpápát.

süti beállítások módosítása