2013.08.23. 14:27

rövid hírek v5.2

    • Egy hónappal ezelőtt, július 21-én másodszor is kimondta a boldogító igent Tina Turner. TT 27 éve él párkapcsolatban Erwin Bach német zenei producerrel, ebből az utóbbi több, mint 15 évben Küssnachtban, ami a Zürich-tó "aranypartjának" számít. Ezalkalomból -bár NEM TT kérésére- a vízirendőrség lezárta a házuk előtti partszakaszt, hogy zavartalanul ünnepelhessenek. Állítólag a szomszédokat levélben értesítették az eseményről és "elnézésüket kérték" az esetleges sokáig tartó mulatozásért. Ez milyen már: kap az ember egy levelet TT-től! Hehe.
      Kapcsolódó cikkek és képek itt meg itt.
      A promens vendégek között volt G.Armani, Eros Ramazotti, Sade, valamint az amerikai talk-show sztár, Oprah Winfrey is...

    • ...aki miután pár nap múlva szépen hazament, elmesélte egy amerikai tévéinterjúban, hogy egy zürichi luxusbutikban nem akarták őt kiszolgálni.
      A történet annyi volt állítólag, hogy bement egy butikba, kinézett egy táskát egy magasan lévő polcon, megkérte az eladót, hogy vegye le neki és mutassa meg, az eladó pedig azt válaszolta, hogy "á, az nem magának való, túl drága!" Nos, valóban: 35'000 frank nem kevés pénz, akkor sem, ha egy krokodilbőr (vagy alligátor vagy gyíkbőr) luxustáskáról van szó. Ezek után napokig mást sem lehetett hallani az itteni médiában, mint az erről szóló véleményeket.
      - Oprah csak besértődött, hogy nem ismerték fel és így áll bosszút
      - azt mondja, azért nem szolgálták ki, mert fekete
      - utána azt mondta, azért nem szolgálták ki, mert kövér
      - a zürichiek mind ellenszenves bunkók
      - a svájciak általában nem vendégszeretőek és fennhéjáznak
      - a svájciak rasszisták és diszkriminatívak (a nemzetközi sajtó nagyon durva rasszizmusról ír, olyan országokban is, aki a "Bagoly mondja verébnek" kategória...)
      - minek akar valaki 35K-ért 1 db táskát???
      - a butik tulajdonosa rúgja ki az eladót!
      - a butik tulajdonosa ajándékozza oda a táskát Oprah-nak!
      - az állatvédők tiltakoznak és elítélik Oprah-t, hogy miért akar ilyen bőrtáskát
      - a butik tulajdonosa egyébként szintén meghívott vendég volt TT esküvőjén, de ő nem ismeri személyesen Oprah-t.
      - Oprah ebből él, hogy ....... beszél. Muszáj sztoriznia, különben miből telne neki 35K-s tatyóra?

    • Augusztus 14-én ismét csoda történt: Svájc futballcsapata 1:0-ra legyőzte az ötszörös világbajnok Brazília válogatottját. Jó, igaz, hogy egy öngóllal. Na de mi ez ahhoz képest, hogy egy átlag svájci kb. olyan 5:0-ás vereségre számított? Nagyon jól játszottak, sokkal jobban, mint a brazilok; sok jó helyzet és kapura lövésük volt, sajnos ezek nem mentek be, viszont nem kaptak egy gólt sem és már ez önmagában is óriási teljesítmény. Ez az eredmény hosszú időre emlékezetes marad, mindkét fél számára!

2013.08.23. 12:31

házasságkötés Svájcban 2.

Mivel a hasonló című bejegyzés igen nagy népszerűségnek örvend, gondoltam kiegészítem.

A svájci Társkereső oldalakkal.
Jellemzően fifikásan fizetősek: a regisztráció, személyiség-teszt, partnerajánlatok ingyenesek, de ha írni is akarsz valakinek, válaszolni, elolvasni a neked írt leveleket, megnézni mások fotóját, profilját, akkor azt csak a fizetős profillal tudod megtenni.

be2.ch
parship.ch
edarling.ch
heartbooker.ch
friendscout24.ch
singles.ch
swissflirt.ch
swissfriends.ch

2013.08.23. 10:16

Munkanélküli segély

Becenevén ALV (Arbeitslosen-Versicherung)

Az alkalmazottak munkabéréből 1,1% levonás jut a munkanélküli-segély-osztó kalapba. Értelemszerűen csak az alkalmazottak válhatnak munkanélkülivé, az önálló tevékenységet végző egyéni vállalkozók nem. Különben mindenki vállalkozóvá válna, aztán bejelentené, hogy nincs munka, tehát munkanélküli és felvenné a segélyt. Ebből adódóan az önálló tevékenységet végzőknek nem is kell ezt a járulékot fizetni és nem is jogosultak ilyen segélyre. Hasonló analógiára a munkát vállaló nyugdíjasok sem válhatnak többé munkanélkülivé, ha megszűnik a munkaviszonyuk, maradnak egyszerűen nyugdíjasok.

Ki jogosult tehát munkanélküli segélyre?

    • aki az utóbbi 2 évben legalább 1 évet dolgozott és fizette az ALV-t
    • vagy igazolni tudja, hogy mentesült az ALV megfizetése alól*
    • "munkavállalásra alkalmas" - azaz hajlandó, képes és jogosult Svájcban munkát vállalni ("will, kann und darf")
    • hajlandó együttműködni a Munkaközvetítő Irodával (RAV)
    • Svájcban bejelentett lakhellyel rendelkezik

* ha valaki katonaság, szülési szabadság, betegség, baleset vagy börtönbüntetés miatt nem volt keresőképes és ezért nem fizette a járulékot.

A munkanélküli-segélyre való jogosultság kiváltó okai:

    1. munkanélküliség
    2. ha valakit nem rúgtak ki, de a gazdasági helyzetre hivatkozva lerövidített munkaidőben foglalkoztatja őt a munkáltatója (Kurzarbeit)
    3. időjárás-függő tevékenységek kiesése rossz idő esetén
    4. ha a munkáltató fizetsképtelenné válik

Nézzük egyesével:

    1. Ez a "kirúgtak és nincs munkám" alapesete. Ha az ember a jogosultság feltételeit teljesíti, akkor alapesetben a munkabére 70, ha gyermek(ek)ről is kell gondoskodnia vagy nagyon alacsony volt a munkabére, akkor az utolsó fizetése 80%-át kapja. Az anyasági segélyhez hasonlóan napidíj formájában kerül kiszámításra.
      A jogosultság ideje véges, 200-400 napig terjedhet, életkortól és a járulékfizetés hosszától függően! A maximum jogosultság 520 nap, de ez csak az 55 év felettiekre érvényes.
      A járulékfizetés alól mentesültek egységesen 90 napra kapnak napidíjat.
      5, 10, 15 vagy akár 20 nap is lehet a türelmi idő, amikortól megkapja az illető a neki járó segélyt; attól függően, hogy mennyi volt a keresete és kell-e eltartottról gondoskodnia. Fontos még megjegyezni, hogy aki ALV-t kap, az automatikusan biztosítva van a SUVA-nál nem-üzemi-baleset esetére. (mert az alkalmazottak normál esetben a cégüknél lennének biztosítva)
      ALV heti 5 napra jár, a hétvégéket nem veszik figyelembe a kiszámításnál, valamint átlagosan 21,7 munkanap/hóval számolnak. (pl. 5'000,-fr havi bér : 21,7 x 70% = .... segély napidíj)
      Ez napidíj is AHV/IV/EO köteles, tehát le fogják vonni belőle és a maradékot kapja meg a jogosult.

    2. Ez hasonló az első esethez, csak nem teljes munkanélküliségről van szó. Ezesetben csak a kieső bér 70 vagy 80%-ára tarthat igényt a munkavállaló. Ha tehát korábban teljes állásban dolgozott, de holnaptól csak félállásban tudja őt fizetni és foglalkoztatni a munkáltató, akkor a munkabérének fele a kieső bér, stb. értelemszerűen.

    3. Ez arra vonatkozik, ha a munkáltató pl. szabadban foglalkoztatja a dolgozókat (pl. építkezés) és írtó rossz idő miatt nem tudnak dolgozni.

    4. Ez pedig arra vonatkozik, ha a munkáltató csődeljárás alá kerül. Ilyenkor a cég megmaradó vagyonából nem a dolgozókat fizetik ki elsőre...Így a dolgozókat innen fizetik ki: a jogosult bér 100%-át, de maximum havi 10.500 fr-ot és max. az utolsó 4 havi bért.

Van még egy vonatkozó sarokszám: 2 évünk van arra, hogy igényeljük a nekünk járó munkanélküli-segélyt, 2 év után elévül, nem lehet visszamenőleg 5 évre megigényelni.

A munkanélküli-segély nem csak guruló frank formájában érkezhet, hanem

  • fizethetik az átképzést
  • tanfolyamot
  • segédfelszerelést
  • satöbbi hasonló.

Röviden, nagyjából: az utóbbi 2 évben legalább 1 évnyi megfizetett járulék, max 2 évig jár és 70-80% a napidíj.

Még bővebben itt vagy nálam.

2013.08.22. 13:41

Anyasági segély

Azt sem tudom, Magyarországon mit, melyiket és pontosan hogy hívják (GYES, GYED, GYSEV...).
Itt legalább csak egy van, tehát nem bonyolult, viszont nem mindenkinek jár.

A svájci anyasági segélyt úgy hívják, hogy Mutterschaftsentschädigung.

Jogosultság feltételei:

  • a szülés időpontjában jogilag fennálló munkaviszonya van a leendő anyának (alkalmazott vagy pl. a férje vállalkozásából kap fizetést, vagy egyéni vállalkozó)
  • a szülést megelőző 9 hónapban fizetett AHV-t (pontosabban állami szoc. járulékokat, azaz AHV/EO/IV-kombót)
  • ebből legalább 5 hónapnyi munkaviszonnyal rendelkezik vagy
  • baleset, betegség, munkanélkülisegély illetve rokkantság címszó alatt segélyre jogosult (volt)

Az anyasági segély a jogszabályok alapján 14 hétig, azaz 98 napig jár. (ha a munkáltató szociálisan érzékeny és többet fizet, akkor örüljünk, itt most a törvényi minimumról van szó) Napidíj formájában kerül kiszámolásra: az aktuális bér 80%-a, de legfeljebb 196 frank naponta.

Kiszámítása: a szülést megelőző 5 hónap átlag havi fizetése osztva 30-cal és ennek veszik a 80%-át (de ugye napi max. 196 fr...). Ez egy bruttó összeg. Mivel a jövedelmet helyettesíti, ebből is levonásra kerül az AHV/IV/EO járulék és az alkalmazásban állóktól még a munkanélküli-járulék is (ALV).

A bérből levont járulékok százalékban kifejezve
AHV - 4,2%
IV - 0,7%
EO - 0,25%
ALV - 1,1%

Ha a leendő anyuka alkalmazásban áll, akkor a munkáltatója fogja a jogosultságát bejelenteni a megfelelő helyen egy megfelelő formanyomtatvánnyal; a munkáltató kapja meg a pénzt az államkasszától és a munkáltatótól fogja megkapni ő maga. Ha egyéni vállalkozó vagy a satöbbi kategóriákba tartozik az anyuka, akkor a lekhely szerint illetékes kanton FAK-jánál kell önállóan bejelenteni a jogosultságot és innen fogja kapni az anyasági segélyt. (FAK: Familien- und Ausgleichskasse)

FIGYELEM! Ez az "állami" juttatásra vonatkozik. A TB-től (Krankenkasse-től) kapott napi díjhoz ennek semmi köze.

És egy kis kiegészítő mese az egészhez: egy normál alkalmazott fizetéséből szociális járulékként levonásra kerül a már említett AHV/IV/EO tétel. Azért emlegetik így, hármasával, mert e háromféle járulék (és juttatás) megfizetésére kötelezettek köre azonos, míg más levonások eltérőek lehetnek. Magyarul: akinek AHV-t kell fizetnie ("állami nyugdíj-járulék"), annak muszáj a másik kettőt is.

Az EO elnevezés az "Erwerbsersatzordnung"-ot jelenti, azaz a kieső fizetést helyettesítő juttatásról szóló rendeletet. A fizetésből ezen a címen levont frankok egy külön kasszába vándorolnak és ebből kapják a katonák az állami juttatást (RS- Rekruten Schule, azaz alapkiképzés valamint WK- Wiederholungskurs, azaz évente-kétévente szintentartó kiképzések idején) illetve a nők az anyasági segélyt.

Bővebben itt vagy nálam.

Vagyis pontosabban B-től C-hez, azaz a B típusú tartózkodási engedélyemtől a C típusú letelepedési engedélyemig.

A B igazolvány lejártának közeledtével (általában 1, de esetemben 2 hónappal előtte!!!) kap az ember postán egy értesítést, hogy le fog járni az igazolvány és itt az idő cselekedni. Ez egy kétoldalas kitöltendő kérdőív, melyet be kell adnunk a lakhely szerint illetékes Einwohnerkontrolle (népességnyilvántartó) hivatalban, az éppen lejáró igazolványunkkal együtt. Érzelmi vagy praktikus okokból kifolyólag esetleg érdemes előtte beszkennelni vagy lefénymásolni az igazolványt.

Ez a papír csak arról szól, hogy le fog járni az 5 éves igazolvány és az állam megkérdezi, hogy itt vagyunk-e még egyátalán, élünk-e még, stb.

Egy hét múlva kaptam választ, hogy átnézték az első kérdőívet és az adataimat és alapvetően jogosult vagyok a letelepedési engedélyre. Újabb kérdőívet találtam a levél mellett, kantononként változhat némileg a kinézet, ez pl. Basel-Land kantonból való, a tartalom nagyjából ugyanaz. Találunk egy listát is a mellékelten benyújtandó dokumentumokról, ez is eltérő lehet kantononként. Nekem csak arról kellett igazolást beadnom, hogy 2 évre visszamenőleg nincsen sem köz-, sem privát tartozásom, nem folyik ellenem behajtás (ez az ún. Auszug aus dem Betreibungsregister, a lakhely szerint illetékes Betreibungsamtnál kell kérni, kb. 17-25 frankba kerül, személyesen; rögtön megkapja az ember.) Más kantonok kérhetnek erkölcsi bizonyítványt (Auszug aus dem Strafregister; ezt rendelhetünk legegyszerűbben akár a postahivatalban, vagy itt. 20 frank és kipostázzák majd) vagy munkáltatói igazolást, stb.

A letelepedési engedélyért folyó eljárás költségei 100-1000 frankig terjedhetnek, utólag kell megfizetni, valamint az igazolvány ára további kb. 95 frank plusz két igazolványkép.

Normál esetben egy földi halandó egymagában 10 év itt tartózkodás után kapja meg a letelepedési engedélyt; svájci állampolgár vagy szintén letelepedett (tehát C igazolvánnyal rendelkező) külföldi házastársa viszont ugye 5 év itt tartózkodás és házasság után. Viszont: ha a házasság felbomlik, vagy megromlik és külön élnek a felek, akkor megtagadhatják vagy vissza is vonhatják a letelepedési engedélyt!

Szóval várok. Két és fél hete adtam be a kérelmemet.
Amint kézhez kapom, indulhat a menet az állampolgárságért.

süti beállítások módosítása