2013.01.30. 09:50

rövid hírek v4.4

  • Svájc nemzeti itala, a Rivella, mostantól kapható 0,33-as alumínium dobozos kiszerelésben is. Egyelőre csak a "standard" ízű, azaz a piros. A tradíciók mekkájában ez az újítás legalább akkora mérföldkő, mint az ízesített Piros Pöttyös megjelenése. A hihetetlennel vetekszik.

  • Március 3-val hipp-hopp el is érkezik az idei első népszavazás. A 3 fő eldöntendő kérdés az alábbi témákat érinti:
    - szigorítás bizonyos cégvezetők hatalmas összegű jutalmai és juttatásai ellen,
    - a területrendezési törvény módosítása (építési engedélyek),
    - családpolitika

  • Tovább várat magára az új svájci frank bankjegyek bevezetése. Az újabb időpont 2015. A biztonsági elemekre hivatkoznak még mindig. Ha jól tudom, elsőként a zöld színű, 50 frankos bankjegyet fogják folyamatosan lecserélni.
    A közelmúltban megjelent egyébként egy könyv a svájci frank történetéről, melyből többek között megtudhatjuk, hogy a frank 1850-es világrajöttekor egyátalán nem mutatott semmi jel arra, hogy mostanára a világ egyik legerősebb fizetőeszközévé fog válni.
    És egy kis izgalom: íme a Nemzeti Bank aktuális álláshirdetései.

  • Véget ért az idei WEF Davosban. A rangos gazdasági fórum honlapján megtalálható az összes releváns információ az előadásokról, előadókról, sőt, itt is találtam álláshirdetéseket, Genfbe, New Yorkba, Tokióba vagy akár Pekingbe is lehet pályázni.

  • Roger Federer sajnos kiesett az ausztrál nyílt teniszbajnokság célegyenesében. Murray, akárcsak a londoni olimpián, megizzasztotta, majd legyőzte Federert. Legközelebb február 11-én indul küzdelembe Roger, méghozzá Hollandiában.

  • Múlt hétvégén két halálos baleset is történt a hegyekben: egy 34 éves nő hátizsákjával fennakadt egy libegőn, nem tudott leszállni, továbbvitte őt a mozgásban lévő ülés és csak ott tudták lefékezni, ahol viszont kb. 7 méteres mélység tátongott alatta; valahogy viszont épp ott "engedett" a hátizsák és lezuhant, meghalt. Egy másik síparadicsomban egy szánkózó férfi került a hómaró karmai közé, hát...sajnos ő sem élte túl.

  • Az esti tanfolyamomon tanultuk: feljegyzéseket találtak arról, hogy alig 100-150 évvel ezelőtt olyan szegénység volt Svájcban, hogy pl. egy nagyobb településen sorshúzással döntötték el, melyik 6 családnak kell elköltöznie; gyakorlatilag kitelepítették őket, mert nem volt elég jövedelem, ennivaló. A 6 család kapott zsebpénzt és hajójegyet Baselből; és ezzel útnak indították őket. Muszáj-kivándorlás, éhínség idején.




süti beállítások módosítása