2016.06.01. 10:45

Népszavazás - június 5.

Most vasárnap telik le a többhónapos gondolkodási idő az egyik legegyedibb népszavazásra bocsájtott kérdésről: a 26 szövetségi Kanton többek között arról szavaz: bevezetésre kerüljön-e egy alapjövedelem, melyet minden svájci állampolgár alanyi jogon megkapna -mondjuk úgy- az államtól.

A beadvány felnőttek számára havi 2'500,- , kiskorúaknak pedig havi 625,- indítványoz.

Elöljáróban fontos megemlíteni két lényeges tényezőt:

  • a jelenleg aktív munkavégzőknél ez a jövedelem NEM pluszban értendő! Tehát ha ma valaki 5'000,- frankot keres, nem fog holnaptól 7'500-at keresni, csupan a "régi béréből" 2'500,- Fr más forrásból jön illetve ha munkanélkülivé válik, akkor ezt a 2'500-at kapja továbbra is.

  • 2'500 Frankból Svájcban nem lehet nagylábon élni, ezért ne is kezdjen senki valutaváltásba: SEMMIT nem árul el a dologról az, hogy mai árfolyamon 2'500 Fr az megközelítőleg 700'000,- Ft

  • A beadvány kitalálói kicsit sarkítanak már az első apró ellenérvnél: szerintük ez az alapjövedelem kiváltaná például a munkanélküli segélyt. Csakhogy egy átlagjövedelemmel rendelkező munkavállaló, ha munkanélkülivé válik, a legutolsó 12 havi átlagkeresetének 70 ill 80%-át kapja munkanélkili segélynek a mai gyakorlat szerint! Ami azért több, mint 2500,-Fr.
  • Pillanatnyilag még az sem tisztázott, hogy ezt az alapjövedelmet milyen levonások terhelik, melyeket a normál fizetésből levonnak. Svájcban az egyik leggyakoribb szó a diszrimináció: az nem járja, hogy ha munkavállaló kapja ezt az összeget, akkor másfajta levonások terhelik, mintha nem dolgozó kapná...

Összességében: Svájc tipikusan az az ország szerintem, ahol egy ilyen gondolat egyátalán felmerülhet, még akár elméletben kivitelezhető is lehetne, de pont ez az az ország, ahol nem fogja a nép megszavazni, hogy mindenki "csak úgy" kapjon havi 2'500 Frankot.

 

süti beállítások módosítása