2010.08.23. 09:40

A nemzeti lovarda

A Nemzeti Lovarda (Das Schweizerische Nationalgestüt) központja Avenche-ban van, ez a település volt a római-kori Helvécia központja, fővárosa. A Lovardát 1899-ben alapították és természetesen fő feladata a nemzeti lovas értékek megőrzése, gyarapítása, a nemzeti fajta, a "Freiberger" tenyésztése.

Csakhogy spórolásból meg akarják vonni az állami támogatást, ami egyet jelentene a megszűnéssel. Voltunk az itteni "tavaszi BNV-n", ahol lovasbemutatót is néztünk és utána be lehetett menni az istálló-területre. Ott is és még számtalan fórumon aláírásgyűjtés folyt a Lovarda megmentéséért.
Nagyon sokak szeretik a lovakat, a lovas sportokat; a II. világháború óta megduplázódott a lovak száma az országban. Vidéken mindenhol látni kisebb-nagyobb lovardákat, annak ellenére, hogy kevés a hely vágtázni, ráadásul mindig útban van egy-két hegy, nem úgy, mint Magyarországon.

Még többeknek nem fér a fejébe, hogy hogyan lehet megvonni egy ilyen nemzeti értéktől a támogatást, mely mértéke az államkasszának aprópénz, miközben minden más kevésbé fontos (=vérlázítóan érdektelen) dologra ennek többszörösét költik. Pl. többszás milliót pumpáltak különböző bankokba, azok megmentéséért. Ugyanezek már a rákövetkező üzleti negyedévben szarrá keresték magukat, csesznek visszafizetni a segélyt és szétröhögik magukat az ostoba államon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr52240496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása