2010.08.23. 16:11

bevándorlás

Az itteni "külügyminisztériumot" úgy hívják, hogy Eidgenössisches Departement für auswärtige Angelegenheiten, (=külhoni dolgok szövetségi ügyosztálya) innen jön a rövidítés: eda.ch. Itt lehet megtalálni csaknem mindent, ami Svájcban élő vagy ide utazó külföldieket érint.

Például a különféle tartózkodási, letelepedési és munkaengedélyekről.
Ugye, a többséget ez érdekli a legjobban.
(Míg el nem felejtem: a svájci hivatalos oldalak legalább 3 nyelvűek, legtöbbje még angolul és esetleg portugálul is elérhető, tessék keresni valamelyik sarokban nyelv-választó gombokat.)

A bevándorlás ABC-je itt a "B" betűvel kezdődik. Az alábbiak az EU tagországok állampolgáraira vonatkoznak.

  • "B" típusú külföldi igazolvány
    Ez az 5 évre szóló tartózkodási és szabad költözési engedély az egész ország területére. Létezik munkavállalási engedéllyel egybekötve és anélkül. EU állampolgárok az igazolvány munkavállalási engedély nélküli változatát szinte minden további nélkül igényelhetik, amennyiben pl. bankszámlán fel tudnak mutatni a kanton által meghatározott, minimális anyagi biztosítékot a megélhetésükre.
    5 év eltelte után meg kell hosszabbítani. Előfordulhat, hogy igazolnunk kell a hosszabbítás kérvényezésénél, hogy jártunk nyelvtanfolyamra, ill. beszéljük valamely államnyelvet vagy pl. ha munkavállalási engedéllyel egybekötött a B igazolványunk és az utóbbi 12 hónapban munkanélküliek voltunk, lehet, hogy csak 1 évet hosszabbítanak, nem 5-öt.
     
  • "C" típusú külföldi igazolvány
    Ez határozatlan időre szóló letelepedési és szabad költözési engedély. Ez már közelít a svájci állampolgársághoz. Kb. 5-10 éves hivatalos és életvitelszerű itt tartózkodás után lehet kérvényezni. Mivel határozatlan időre szól, nem kell hosszabbítani.
     
  • "Ci" típusú külföldi igazolvány
    Ez a nemzetközi szervezetek, kormányok, stb. Svájcban tartózkodó -külföldi- megbízottjai, képviselői és hivatalnokai legközelebbi hozzátartozóinak (házastárs és gyermek) szól.
     
  • "G" típusú külföldi igazolvány
    Ez tulajdonképpen csakmunkaengedélynek tekinthető: olyan külföldiek kaphatják, akik nem Svájcban laknak, de itt dolgoznak. Régebben, míg szigorú országhatárok szegélyezték az országot, ez az engedély az ún. határsávban lakó és ott dolgozó (=értsd: pl. Németországban a határsávban lakó és Svájcban, a határsávban dolgozó) külföldi állampolgároknak jött jól. Manapság csak annyi a feltétel, hogy heti egy alkalommal mindenképpen vissza kell térni a lakhelynek számító országba. A modern technika vívmányaival ez akár repülőgéppel, Magyarországról is megtehető, tehát a határsávos elmélet már nem gyakorlat. Kivéve Románia, Bulgária; ők még nem kaphatnak ilyet. (még repülővel sem...)
    Elvileg korlátlan időre szól, ha az embernek korlátlan idejű munkaszerződése van. Ha 365 napnál rövidebb a munkaszerződés, akkor annak érvényességéig szól.
     
  • "L" típusú külföldi igazolvány
    Ez egy, a B-hez hasonló tartózkodási engedély, legfeljebb 1 évre szól, utána hosszabbítgatni lehet-kell. Létezik munkavállalási engedéllyel egybekötve, illetve anélkül. Olyan külföldiek számára, akik valamely meghatározott céllal, több, mint a 90 napos turistáskodás, Svájcban szeretnének maradni életvitelszerűen. Pl. tanulók, egyetemisták, esetleg ha valaki fél éves levegőkúrára érkezik a hegyekbe - munkavállalási engedély nélkül.
    Vagy:
    munkavállalási engedéllyel együtt kapható, ha valakinek 90 napnál hosszabb, de 365 napnál  rövidebb (pl. fél év, 8 hónap, ilyesmi) idejű munkaszerződése van.
    Ezt az engedélyt szokás kiváltani akkor is, ha az ember idejön szerencsét próbálni, munkakeresés -hosszabb- idejére.

Ezen kívül léteznek még különféle engedélyek a nem-EU országok állampolgárainak, valamint különféle menekült-státuszokra. Ezeket nem részletezem, ha esetleg valakit mégis érdekel, írjon.

Idénymunkát legfeljebb 3 hónap időtartamig lehet vállalni munkavállalási engedély nélkül is (turistaként is ennyit lehet az országban tartózkodni, szóval ez egybevág), nem engedélyköteles, de a lakhely szerinti önkormányzatnál bejelentési kötelezettség érvényes.

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr742241540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p joci 2011.04.12. 08:03:07

Üdv. Én egészen friss újonc vagyok az oldalon és még nem olvastam el mindent ezért ha olyat kérdezek ami már meg van válaszolva akkor csak szóljatok rám... Az én helyzetem az jelenleg úgy néz ki, hogy van egy közeli rokonom aki Német állampolgár és a Svájc határán de még Németországban lévő Waldshut városban lakik és Zürich-ben dolgozik. Én mint magyar állampolgár szeretnék odaköltözni hozzá és szintén Svájcba dolgozni... de nem idény jelleggel hanem tartósan és később jönne utánam a menyasszonyom is... Az a tervem hogy első körben elmegyek a McDonalds-ba melózni azt hallottam oda könnyen be lehet jutni... 31 éves vagyok, a végzettségem informatikus mérnök angol magyar és szerbhorvát nyelven tökéleteshez közeli szinten beszélek... persze a magyar az anyanyelv valamint a német is elég jól döcög, végül is majdnem mindent megértek csak a beszéd akadozós és nem mindig jutnak eszembe szavak... Úgy gondolom első körben tök mindegy mit dolgozom utána meg majd kialakul ha a nyelvbe is jobban belejövök... Ha van valami jó ötletetek vagy tanácsotok azt megköszönném... Előre is kösz :)

gretagarbo) 2011.04.18. 22:14:27

@p joci: Kedves Joci. Végülis az egész blog a tippekről meg az ötletekről szól, szóval nem tudom, mit írhatnék MÉG. Ha informatikus vagy, akkor keress ennek megfelelő állást először, a net tele van, érdemes megpróbálni. Semmiféle jelentősége nincs, hogy Waldshutban vagy hol laksz, illetve annyi igen, hogy Németországban olcsóbb az élet. Svájc szempontjából viszont tök mindegy, hogy Némeország, vagy Magyarország, mivel mindkettő EU.
süti beállítások módosítása