2010.08.30. 11:12

körkérdés

2011-ben lesznek parlamenti választások Svájcban. A jobbos SVP (Schweizerische Volkspartei) már elkezdett gyúrni a meccsre, mégpedig egy a népnek feltett kérdéssel. Ez amolyan népmesei "egyet mondok, kettő lesz belőle": egy kérdésből (azaz inkább problémából) csináltak tizet.
Mind a külföldiek bevándorlásának ilyen-olyan megszorításával foglalkozik.

A helyzet az, hogy szerintem Svájc túl régóta túl bőkezű és jóhiszemű volt a bevándorlókkal, a menedékjogért könyörgőkkel és egyszerűen betelt a pohár. Mára azonban sajnos annyira, de annyira tele ez a pohár, hogy az ostor -mint mindig hasonló esetelben- azokon is fog csattanni, akik tényleg nem úgy és nem is azért jöttek vagy jönnének az országba.
A helyzet az, hogy a nép nagy részének elege van a mindenféle színű és szagú külföldiekből, a kormány viszont még mindig szépítgeti a statisztikákat: "jaj, hát nem is annyian, hanem csak ennyien vándorolnak be...nem is annyi, csak ennyi a menekültstátuszért folyamodók száma és lám, évente 3-at el is utasítunk...jaj, hát mi mindig is egy gondoskodó és szociálisan érzékeny állam voltunk...jaj, hát ezt nem tehetjük meg...."
Ugyan. Néhány kérdésre még én is, külföldiként is ugyanúgy szavaznék, ahogyan a feldühödött svájciak. Ami sok az sok.
Íme az ötletek, amikről el lehet dönteni, hogy a polgár támogatja-e vagy sem.:

    • Az EU-val kötött szabad költözködési jogok azonnali újratárgyalása.

    • Az EU-val kötött szabad költözködési jogok azonnali felmondása, újratárgyalás nélkül.

    • A fellebbezési jog eltörlése elutasított állampolgári kérelem esetén.

    • "Próba-állampolgárság": a megadott állampolgárság meghatározott évig visszavonható legyen, hogy ha pl. az új állampolgár bűnelkövetővé válik, kitoloncolhassák, elvehesség az új állampolgárságát.

    • Letelepedési engedély visszavonása, ha az ember több éve folyamatosan szociális segélyen él, munkanélküli.

    • A családegyesítés legyen nyelvtudáshoz kötött. Azaz egy tartózkodási vagy letelepedési engedélyt kapott, (esetleg már állampolgárságot is) külföldi ember rokonsága csak abban az esetben telepedhet vele együtt Svájcba, ha legalább minimális nyelvtudásal rendelkezik, vagy azonnal elkezdi tanulni, illetve a gyerekek az iskolában kötelezően tanulják valamelyik hivatalos nyelvet.

    • Bűnöző külföldiek azonnali és konzekvens kiutasítása az országból, tartózkodási, esetleg beutazási engedély megvonása.

    • A bevándorlók írjanak alá egy nyilatkozatot, hogy jóhiszeműen jönnek az országba és az itteni törvényekhez híven akarnak élni. Betartják az itteni szabályokat, stb...

    • Illegális bevándorlók, itt tartózkodók kiutasítása.

    • Egy nemzeti Hot-line létrehozása, ahol jelenteni lehet a visszaéléseket.


Na, hát némelyikkel kapásból lehet vitatkozni, vica és versa...Vitatkoznak is a fórumokon.
Például miért csak a bevándorlóknak kell írásban nyilatkozni arról, hogy tisztalni fogják a svájci törvényeket, mikor nyilván vannak svájciak is, akik nem tisztelik a törvényt...?
Vagy a legszarabb ez az utolsó: tiszta rendőrállam...amúgy is minden szarért feljelentgetik egymást, hát még ha hot-line lesz erre... Aztán majd az éjszaka közepén megáll a ház előtt egy fekete Volga...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr782258302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása