A már beharangozott népszavazást ezen a hétvégén ejtették meg: aki eddig nem juttatta el a szavazócéduláját postán vagy személyesen a választási irodához, az ezen a vasárnapon szavazhatott hivatalosan a két nagy létkérdésről: kitoloncolják-e a bűnelkövető külföldieket és egységesebbek legyenek-e a különböző megyék nagyon különböző adósávjai.

Ez utóbbi beadványt egyértelműen elutasította a nép (gyakorlatilag a gazdagokat súlytotta volna nagyobb adókulcs, de nem fogja), a kitoloncolási beadvány ellen megfogalmazott, enyhébb ellenjavaslat is elbukott, az eredeti beadványt viszont egyértelműen elfogadta a választásra jogosultak nagy többsége.
És vajon hol nem?
Természetesen Nyugat-Svájcban, a francia oldalon nem. Szinte biztosra lehet menni, hogy az igazán fontos kérdésekben ez a régió mindig pont ellenkezőleg szavaz, mint a többségi Német-Svájc. Pedig azt gondolhatnók, hogy a bűnelkövetőkkel senki nem szívesen szimpatizál...Kivéve ugye más bűnelkövetők.
Tehát a francia oldalnak vagy tökmindegy, csak ellenkezni akarnak (talán); vagy olyan gazdag kantonok, melyek képesek pénzelni a dagadó börtönöket (nem); vagy olyan sok a már állampolgársággal rendelkező anno-bevándorló*, hogy minden családnak akad egy-két (tíz) bevándorló ismerőse, barátja, rokona akik még nem állampolgárok és ezek nem a törvénytiszteletről híresek, vagyis kitoloncolhatók lennének (nagyon talán).

* -leginkább régi francia kolóniákról származó feketék.

Francia oldalon még az enyhébb ellenjavaslat is elbukott, tehát ők egyátalán nem akarnak kitoloncolni senkit, még a külföldi elkövető gyilkosokat sem. Az ellenzők egyébként olyan érvekkel hozakodnak elő, hogy a svájci szociális szellemmel nem összeegyeztethető, hogy például ha egy svájcit elkapnak akár már csak mert marihuanát szívott, kap mondjuk pénzbüntetést vagy némi felfüggesztettet, egy külföldit ezzel szemben kitoloncolhatnak ezentúl -vagyis diszkriminatív lett a törvény.

Egyébként máris megjelentek az EU-ban (=Németország és Franciaország) a szalagcímek, hogy Svájc keményebben bánik ezentúl a külföldiekkel. Meg megjelentek az aggodalmak is: jaj, mit fog szólni az EU...jaj, hát ezt így nem lehet... az új igazságügy-miniszter máris kinyilatkozta, hogy reméli, azért nem drasztikusan, hanem jó aranyérzékkel lesz majd végrehajtva a népakarat. Persze...a parlamentben ugyanis többségben ülnek a kitoloncolást ellenzők (a beszarik), hát hogy lesz akkor itt egyátalán végrehajtva?
Hello demokrácia!

UPDATE
Mondjuk Svájc kapcsolata az EU-val mindig is egy ilyen húzd meg-ereszd meg volt és lesz és marad. Nem értek a diplomáciához, az azonban tényleg nevetséges, hogy bármilyen, az EU-nak nem tetsző döntés vagy népszavazási eredmény után az ügyeletes miniszternek rögtön loholnia kell Brüsszelbe (a minarett-ellenes döntés esetében E. Widmer-Schlumpf gombolta kabátját sietősen és repült, most S. Sommaruga - szegény, aki nem is akarta a jogi bársonyszéket, nem is jogász, most mehet magyarázkodni) és referálnia kell, mint egy alsótagozatosnak a szőnyeg szélén az igazgatói irodában.
Az EU szereti úgy feltüntetni a két fél viszonyát, mintha Svájc gazdasága az EU nélkül összeroppanna, nem lenne mit enni, csak sajtot meg csokit. Lehet, hogy így van. De egyelőre épphogy Svájc fizet frankmilliárdokat az EU-nak, holott nem is tag.
Még.
A beígért milliárdok az EU bővítéssel együtt nőttek, az új tagországok is kaptak mindig is súlyos pénzeket a hegyek közül. Igazából mit akarnak még?
Megmondom. Svájc diplomáciai baszogatásával bűnbakot keresni és elterelni a figyelmet a görög- meg írországokról, portugáliákról, többmilliárd eurós mentőcsomagokról. A fekáliáról, amiben ül az EU, és süllyed. Ráadásul már olyan régen, hogy már a szar is kihűlt.

Mellesleg amit félre lehet érteni, azt félre is értik: az EU az EU-állampolgárok jogairól fecseg, össze-vissza, holott a népszavazás döntése kizárólag a külföldi bűnözőket érinti. De ezt persze az EU nem akarja megérteni.
Mivel az EU sem akarja megkapni a bűnöző szar alakokat, gondolja, maradjanak azok csak távol, éljenek a svájci adófizetők pénzén, nem kell nekünk se a csürhe.

Félreértik, félre akarják érteni, mint annak idején a minaret építési tilalmat sem. Megjelentek a nagy szalagcímek, hogy Svájc iszlámellenes.
Frászkarikát.
Nem arról van szó, hogy le lesz rombolva az összes minaret, hanem mindössze arról, hogy újakat ne építsenek.
De a diplomaták+média kombó a legtehetségesebb, ha arról van szó, hogyan lehet csűrni-csavarni a szavakat, tényeket, és a végén már senki nem is emlékszik, hogy is szólt a szavazólapon a kérdés eredetiben...?

Ez teljesen tipikus egyébként: mint mikor az óvónéni elkiáltja magát, hogy Na, vége a gyereknapnak!, minden kisgyerek bevágja a durcát. Azt hitték, hogy az óvónéni végleg elvesztette a józan eszét, azért enged minden kérésnek, aztán mikor újra bekeményít a nő, fel vannak háborodva az agresszív kis törpék.

Az UPDATE Updatje:
Felmérések szerint körülbelül 750'000 második vagy harmadik generációs bevándorló, illetve egyéb itt élő külföldi jogosult a dolgok mai állása szerint, hogy megigényelje a svájci állampolgárságot akár már ma. (bevándorló család itt felcseperedő gyermeke, ha nem állampolgár, pl. nem katonaköteles....)
Egy civil szervezet a népszavazás eredményének nyilvánosságra hozatala után szinte rögtön kampányolni kezdett és felhívást intézett ezekhez az emberekhez, hogy rögtön rohanjanak az őket jogosan megillető állampolgárságért, nehogy ki legyenek toloncolva. Pánikkeltés és propaganda a köbön.
A jobbos SVP (aki a népszavazást kezdeményezte és győztesként ünnepel) felhívta a civil szervezet jugó származású elnökasszonyának figyelmét, hogy amennyiben a rikácsolása tömeges állampolgárságért folyamodáshoz vezet, egy újabb népszavazás keretében "megszavaztatják" a néppel, hogy
1. a svájci állampolgárságot próbaidőhöz kössék és visszavonható legyen néhány évig
2. ha valaki svájci állampolgárságot akar, le kell mondania a másik, többi állampolgárságáról.

Hozzáteszem, nagyonnagy valószínűséggel meg is szavazná a nép.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr72480517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gepsonka 2010.11.29. 22:17:42

*Vagy olvastak a sajat alkotmanyukat; nem ugy, mint a nemet-svajciak.. Szomoru, hogy pont azokban az orszagokban, ahol a modern demokracia viragzasnak indult: Svajc, Hollandia, Belgium es Franciaorszag sorra hozzak a rasszistabbnal rasszistabb nemzetkozi jogot, illetve emberjogi egyezmenyeket serto torvenyeket:(

gretagarbo) 2010.11.30. 07:44:07

Mondjuk szerintem sehol semmilyen nemzetiségű bűnözőnek nem kellene semmilyen joga legyen. Akár Magyarországon a magyar bűnözőnek, akár máshol. Nem kell bűnözni és akkor egyátalán nem érinti az embert a szigorítás, stb.
süti beállítások módosítása