2010.12.03. 09:07

futball játszmák

 

Tegnap szavazott zürichi székhelyén a FIFA, mégpedig a 2018-as és 2022-es futball-világbajnokság helyszíneiről. Előbbit Vladimir Putyin (öööö...vagyis akarommondani Oroszország), utóbbit Katar (miazhogy katar?) nyerte el.

A kampányolás keretén belül sok ismert személyiség látogatott Svájcba: William herceg, Bill Clinton, Elle MacPherson, David Cameron, Morgan Freeman és sok más közt David Beckham is, aki a szavazás előtti napon azzal akart bevágódni a FIFÁ-nál, hogy spontán megjelent egy svájci általános iskolában és fényképezkedett meg focizgatott lazán a gyerekekkel. Akik el se tudták hinni, hogy most mi van?
Ami a választás kimenetelét illeti, az van, hogy a FIFA valószínűleg berágott az angolokra, mivel épp e hét elején hozott nyilvánosságra a BBC bizonyos, a FIFA némely vezetőiről szóló korrupciós híreket, bizonyítékokat, találgatásokat, vagy igen.... Ezek után angol humor lett volna, ha a FIFA a szavazáson berajong Angliáért és odaítéli a rendezés jogát. Anglia már az első körben kiesett. Most sírnak az angolok, hogy már 1966 óta nem rendezhetett a szigetország vb-t, holott ők a futball hazájának, mekkájának tekintik magukat, és oda a 15 millió eurós kiadás a pályázatra, melyet ínséges gazdasági időkben kapartak össze a Nagy Reménységre.

Mit mondhatnék Katarról?
Annyira jelentéktelen, hogy meg se buksz föciből, ha nem tudod, hogy Katar egy ország és hogy hol van. Annyira, de annyira, hogy nehézségi foka alapján  beillik másfél milliós kérdésnek Vágó Istvánnál, és buktautca, ha nem tudod, hogy a fővárosa Doha.
A FIFA indoklása szerint hatalmas szimbolikával bír Katar megszavazása. Nemzetközibbé teszi a futballt, hidat ver kontinensek, kultúrák, világok közé. (ezt már csak én fűztem hozzá)
Mint az internetről hamar megtudtuk: Katar kicsi és forró, hely alig van, pénz annál inkább. Talán jutott a FIFA döntéshozók zsebébe is. (vö.: Anglia folytathatja a korrupciós gyanúsítgatásokat, immáron egy újabb okkal megtámogatva és már tét nélkül...) A fiúk majd 50 fokban fognak focizni, vagy klimatizált futball-templomokban.

Oroszországot illetve V. (nem "ötödik"...) Putyint a keleti blokkban nem kell különösebben bemutatni, ő valójában nem megpályázta, hanem bejelentette igényét a rendezési jogra és Putyin mindig megkapja, amit akar. (különben leállítja a gáz vagy az orosz kurvák exportját) Míg az angolok William herceggel és Cameron miniszterelnökkel kampányoltak, Putyin meg sem jelent Zürichben ("nem akartam befolyásolni a döntést..." hehe), csak mikor már kihirdették a végeredményt, akkor szakított meg mindenféle megbeszéléseket Moszkvában és ült azonnal repülőre, hogy Zürichben egy Grüezzi beszólással kezdetű felszólalással megköszönje a döntést. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy 4 éven belül 2 sport-világesemény házigazdája lesz Oroszország, mivel 2014-ben Szocsiban rendezik a téli-olimpiát.
Putyin azt hangoztatta beszédében, ezen események segítségével leomlik a Berlini Fal utolsó tégálja is, Európa és a Világ megismerheti az új, fejlett Oroszországot. Mindkét sportrendezvény idejére feloldják a vízumkényszert - állítólag.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr552489964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosal 2010.12.03. 22:35:27

bizony, bizony, a világ (vö.: Európa) elkezdett udvarolni azoknak, akik a gáz- és olajmezőkön ülnek. No de akkor mi mikor rendezzük meg Viktor király nagy álmát? 2026-ban? Kitart-e addig a 2/3-ad?
süti beállítások módosítása