2011.01.05. 11:53

rövid hírek v2.1

Először is: még azok közül is csak kevesen tudják, akik olvasták-olvassák műveit: Friedrich Josef Dürrenmatt svájci volt, (Konolfingenben született, ami Bern kantonban található) nem német. Világsikerű író, aki ma ünnepelné 90. születésnapját; 1990. december 14-én hunyt el. Olyan kötelező olvasmányokat jelentős és sikeres műveket jegyez, mint A fizikusok vagy Az öreg hölgy látogatása.

Tegnap délelőtt arról szóltak a hírek a rádióban, hogy egy férfi "le akart számolni a keresztény egyházzal", ezért bement egy templomba és felgyújtotta. Pontosabban a Solothurn kanton azonos nevű megyeszékhelyének jelképébe sétált be: a St. Ursen katedrálisba, két kanna benzint szétlocsolt az oltár közelében és felgyújtotta. A hírek szerint már korábban a rendőrség látómezejébe került, mivel 2009-ben egy vonatvagont is inzultált, elég ostoba módon akarta a vonatot kisiklásra bírni, ami persze nem sikerült. Vizsgálati fogságba került, az ügyészség kérésére elmeszakértő is megvizsgálta, de semmi rendelleneset nem talált. (hát....) Hát most majd fog.
A 61 éves munkanélküli tette nyomán valószínűleg el kell halasztani vagy áthelyezni Felix Gmür eredetileg január 16-ra, ebbe a katedrálisba tervezett püskökké avatását. A katedrálist barokk stílusban a 18. század végén kezdték építeni, és majdnem annyira közkedvelt, mint a budapesti Szt. István Bazilika. Nagyon szép, sokan látogatják, nyaranta a lépcsőjénél szabadtéri operaelőadásokat is tartanak.

Már említettem, hogy az Újév új szabályozásokat hoz magával, egyelőre csak az ÁFÁ-ról tettem említést, íme még néhány.

  • A népszavazással jóváhagyott döntés értelmében az eddigi 2-ről (1+1) 2,2%-ra (1,1+1,1) emelkedik a munkanélküli járulék. Tehát eddig 1%-ot vontak le a bruttó fizetésből és ugyanennyit tett hozzá a munkáltató, ez került befizetésre a munkanélküli segélyt finanszírozó járulékalapba. Ezentúl ez 1,1-1,1% lesz. Kb. áprilistól pedig csökkenni fognak a kiutalt munkanélküli segélyek illetve a népszavazás döntése alapján további megszorítások várhatók a munkanélküli segély jogosultságát illetően.
  • 2011 januártól csak az a külföldi köthet svájci állampolgárral  (Svájcban) házasságot, akinek a házasságtól függetlenül is van-lehet-lenne tartózkodási engedélye. Tehát a jövőben nem lehet házasságkötéssel variálni azért, hogy valaki az országba jöhessen, maradhasson, illegális tartózkodását legalizálja. Központi nyilvántartás vagy adat nincsen az érdekházasságok mértékéről, de egy kis ízelítő: 2008-ban 3'500 házasságot ellenőriztek Zürich kantonban és 500-ról bizonyosodott be, hogy érdekházasság. Le is bukott egy ilyen galeri, ahol kb. 8 nő meg jópár férfi, lejárt  vízumokkal ide-oda házasulgatott és így játszották ki a hatóságokat, így jutottak tartózkodási, majd letelepedési engedélyekhez. Most pedig az állam besokallt.
  • 2011 októberében lesznek a nagy parlamenti választások, itt 4 évente kerül erre sor. Ez azt jelenti, hogy a két házat választják újra, a National- és Ständeratot. Ezután a megválasztott parlament választja és adja majd az új Szövetségi Tanácsot, a Bundesrat-ot.
  • Adóteher-könnyítés gyermekes családok számára: az eddigi 6'000,- helyett évi 10'000,-franknyi költségelszámolást érvényesíthetnek gyermekfelügyelet-költsége címszó alatt, azaz ha valaki bébiszitter vagy Tagesmutter szolgáltatásait veszi igénybe és van róla számlája, évi 10ezerig levonhatja az adóból. Ezen kívül lesz egy új gyermekkedvezmény, egyszerűen 250,-frank gyermekenként.
  • Újdonség az is, hogy ha valaki pártokat anyagilag támogat, évi 10'000 frankot leírhat a szövetségi adóalapból.
  • Új szabályok érvényesek a 65 év felettiek nyugdíj-járulékfizetésére, és a háztartási alkalmazottak minimálbérére, stb. Ezt nem részletezem.
  • Az állami TV-nél ugyan nem kerül sor tv-díjemelésre, viszont több reklámot sugározhat a tv, kompenzálás. Főműsoridőben marad az eddigi gyakorlat: 90 percenként adhatnak reklámot, de főműsoridőn kívűl már 30 percenként és az eddigi 8-ról 15%-ra növekedett a leadható reklámok hányada (a teljes műsoridőre vetítve). Mondjuk az egész TV úgy szar, ahogy van, az egész ország csak háborog, hogy milyen drága, mennyi pénzt elvisz és milyen szar. Még meg fogom érni, hogy lesz erről is egy népszavazás... És ahogy már említettem: ezentúl évente 1 alkalommal, 1 összegben kívánja behajtani a BILLAG AG a tv-díjat.
  • Kis enyhítést kapnak a svájci egyetemen diplomázó külföldiek: hivatalosan hat hónap haladékot kapnak arra, hogy esetleg Svájcban munkát keressenek-találjanak.
  • Új szabályok érvényesek citrusfélék, lovak, stb. beutaztatására, stb.stb.stb...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr422562209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosal 2011.01.06. 22:02:24

vazzeg, fél 8as hírek! k.rv@ jó! Grat.
Egy kérdés: mi az a 60 frank amiről most kaptam levelet, hogy fizessek be a munk.nélk. alapba, miközben havonta vonták tőlem a munk.nélk. segílyt? Vmi Ausweis Solidaritätsbeiträge? tudtomon kívül beléptem vmi szakszervezetbe és a tagdíjat követelik?

gretagarbo) 2011.01.07. 07:04:24

Így ennyiből sajnos nem tudom, de ha bírom a bizalmadat, esetleg szkenneld be vagy gépeld be a lényeget és szívesen megnézem, mi lehet az.

rosal 2011.01.08. 14:56:29

Köszi a felajánlást. Közben utolértem a HR-esünket aki azt mondta, hogy ez szakszervezeti tagdíj, amit levontak automatice tavaly és jövőre is ennyit fognak. Mindenkinek a cégnél kötelezően szakszervezeti tagnak kell lennie.

goba 2011.01.10. 11:48:04

Tényleg nagyon jók ezek a hírek :)

Ja és engem Dürrenmatt fogott meg a legjobban. Igen, bizony, svájci volt, és Az ígéret című műve díjnyertes. Imádom. Amint kijöttünk Svájcba, hoztam magammal és olvastam újra. Hátborzongató, de nagyon jó. Nekem az X polgártárs-ra hajaz, és viszont.

muzsika 2011.01.10. 13:37:08

kérdezek: ez az adókedvezmény a bébiszittyóra hogy van? kell igazolni valamit: pl hogy dolgozás miatt kellett a szitter? vagy elmehetek ezalatt moziba? állati jó dolog lenne, perr pill be vagyok zárva a 2 fal közé, kifizetni ilyeneket képtelenség...
és mi ez az új gyerekkedvezmény? a csal pótlék helyett, mellett, kinek jár? a végén még gazdagok leszünk, hahaha :D

gretagarbo) 2011.01.10. 18:57:39

Ezeket az adóbevallásban lehet -majd- érvényesíteni. Nem kell igazolni, hogy miért vettél igénybe bébiszittert, viszont kell kérned tőle számlát, csak akkor írhatod be -le- az adóba-ból. Az új gyerekkedvezmény új, tehát én sem tudom, valószínáleg benne lesz ez is automatice az adóbevallásban és ikszelni kell, ha jár neked...kb.
süti beállítások módosítása