2011.01.21. 12:37

mindig laktunk valahol

Vagyis keressünk lakást Svájcban.

Néhány ingatlanos weboldal:

Hirdetés keresésekor állítsuk be, hogy bérelni (vagy venni) szeretnénk, bútorozottat, bútor nélkül, hol, és milyen vonzáskörzet jöhet számításba (pl. ott vagy 15 km-en belül...) satöbbi.

Néhány a hirdetésekben előforduló rövidítés jelentése:

  • Zi.: Zimmer, vagyis szoba
  • Whg.: Wohnung, vagyis lakás
  • WG: Wohngemeinschaft (!!!), vagyis többen bérelnek egy többszobás lakást, tehát a hirdetésben szereplő 3 szobából valószínűleg csak egy kiadó, közös helyiségek használatával, lakótársakkal.
  • 3 1/2-Zi.-Whg vagy 3,5 szobás (vagy 4 1/2, 5 1/2, stb.) ez általában azt jelenti, hogy három (4; 5; stb.) szoba van, ebből a legnagyobb a nappali, amiben van hely egy étkező saroknak, tehát a szoba kb. 1,5 szoba méretű
  • Parterre: földszinti lakás
  • Maisonette vagy Attika: tetőtér, lehet kétszintes is a lakás
  • GS vagy Küche mit GS: Geschirrspüler, azaz mosogatógép van
  • GK: Glaskeramik-Kochherd, vagyis kerámialapos tűzhely
  • WT: Waschturm, azaz saját mosógép, tetején szárítógép. Igen, itt szokás egymásra pakolni a két gépet, ezért hívják szószerinti fordításban mosótoronynak.
  • MZ: Mietzins, vagyis a havi bérleti díj
  • MZ inkl. NK: Mietzins inklusive Nebenkosten, azaz bérleti díj rezsivel*
  • MZ exkl. NK: értelemszerűen bérleti díj rezsi nélkül. Ilyenkor külön fel van tüntetve az NK (rezsi), össze kell adni...
  • Reduit: lakáson belül egy kis spájz vagy rumlis helyiség (porszívónak, fregolinak, néhány polc esetleg a falon 1-2 m2...)
  • Autoeinstellhalle, Einstellplatz: teremgarázs
  • Abstellplatz: bérelhető, saját parkolóhely az utcán, ház előtt, stb.
  • offene Wohnküche: tulajdonképpen amerikai konyhás, tudod.
  • Cheminée (-Ofen): kandalló vagy ehhez hasonló tűzrakó hely a nappaliban
  • Schweden-Ofen: bekötött kályha, látványos-szép tűztérrel, amilyet az OBIban is lehet kapni.
  • MFH: Mehr-Familien-Haus, többgenerációs családi ház vagy társasház
  • Abstellraum, Keller(abteil): tároló ill. pincehelyiség
  • Laminat: ez ilyen PVC vagy linoleumhoz hasonló padlóburkolat, viszonylag gyakori, a lakószobábkan is.
  • Plattenboden: járólap burkolat

Most hirtelen elsőre ennyi, ha valaki valami olyanra bukkan, ami itt nincs és fogalma sincs, mi az, írjon.

* a rezsi itt nem teljesen azt jelenti, mint otthon: itt a fűtés, a hideg víz, a szennyvízdíj és a közös költség van benne. Hogy a melegvíz is benne van-e, az attól függ, hogy milyen a melegvíz-ellátás. Most pl. kazánból, a háztól kapjuk a melegvizet, tehát benne van, az előző lakásban villanybojler volt a reduit-ben, tehát a melegvíz-díj gyakorlatilag a villanyszámlával jött.
Villanyt mindenki saját maga után fizet (gyakori, hogy nem havonta, hanem kb. 4-6 havonta), be kell jelentkezni a regionális áramszolgáltatónál; TV-díjat is maga után fizet az ember, kötelező, akkor is, ha nincs tévéd. Szemétdíjról is esett már szó: megveszed a zsákokat, plusz küld egy évben 1-2-szer szemétdíjról csekket az önkormányzat.
Svájcban általában nincsen vezetékes gáz a lakásokban, villanytűzhely van, és elektromos vagy olajkazánnal fűtenek.
Az NK, tehát a rezsi költség havonta egy átalányt jelent, de évente egy-kétszer húznak egy vonalat és elszámolás következik, amikor általában egy kicsit ki kell egészíteni, rá kell fizetni. Ha túl sok lenne ez a kiegészítés, akkor érdemes esetleg a havi rezsit önkezűleg megemelni és picit többet átutalni önként, hogy utána ne egy összegben kelljen mondjuk 50ezer forintnyi plusz költséget kicsengetni, mert mondjuk nagyon hideg volt a tél és felment az olaj ára.

Ha lakást keresünk, azon felül, hogy tetszik-e a kilátás, kérdezzünk rá mindenképp, hogy milyen lehetőség van a mosásra, mert a legtöbb helyen, régi házakban nincs saját mosógép, hanem közös mosókonyhán osztozik a lakóközösség; illetve ha van autónk, akkor tudakozódjunk a parkolási lehetőségekről. Nem automatikusan van hely a teremgarázsban, vagy a ház előtti parkolóban, illetve ezek általában külön bérelhetők.

Kaució 1-2 havi bérleti díj (NK nélkül), általában egy banknál szokás erre számlát nyitni és mivel a többség bérelt lakásban lakik, a bankok be is rendezkedtek erre: ez direkt ilyen számla, tudják, hogy a mi pénzünk, a mi nevünkön vezetik, de azt is tudják, hogy ez kaució, nem folyószámla. A bank tudja, hogy nem érkezik rá rendszeres befizetés, és a számlán lévő pénzt csak akkor kapjuk vissza, ha a lakástulajdonos erre (kiköltözésünk után 1-2-3 hónappal) engedélyt ad, tehát nyilatkozatát eljuttatja a bankhoz arról, hogy nincs velünk szemben követelése.

Végül egy tipp: ha egy környéken egy lakás gyanúsan olcsó, azt nem is érdemes megnézni...vagy lelakott vagy az albán gettó közepén van, esetleg mindkettő.

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr352602348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muzsika 2011.01.22. 06:41:14

Ó, ha én ezt egy fél évvel ezelőtt olvashattam volna!
Ez a kaucióvisszafizetés azt jelenti, ha új lakásba költözök, addigra spóroljak össze egy új kaucióra valót? Mert a mostit csak a másik kifizetése után jóval kapom meg??? Jáááj. Maradunk életünk végéig :D
Ha már pénzügyek: mennyibe fáj nagyjából egy költözés?

gretagarbo) 2011.01.22. 18:50:38

rosal: igen, sikerült, bár tájékoztattak, hogy ugye nem a jogszabályban szereplő jogcímek valamelyikén lakom itt, tehát ők nem garantálnak semmit, csak hogy továbbítják.
muzsika: igen, nagyjából ezt jelenti. Az első kauciót hónapokig is visszatarthatja az előző lakástulajod. Hogy mennyibe fáj, nem tudom, mire gondolsz. Mi mindkétszer mi magunk költözködtünk.

muzsika 2011.01.22. 20:47:09

hát,kézben mégsem hordhatom el a kanapét :) tehát kell teherautó, meg emberek, akik cipekednek :) gondolom.

gretagarbo) 2011.01.24. 13:43:30

A comparis.ch oldalon költözködéssel kapcsolatban is vannak jó tippek meg linkek, reklámok. Vagy keress az aranyoldalakban.

hercsak 2011.01.25. 15:58:41

Ne haragudj, hogy megkerdezem, de te hol laksz?
süti beállítások módosítása