2011.01.21. 08:24

rövid hírek v2.3

Wikileaks nem hagyja ki Svájcot sem. Nyilvánosságra hozott dokumentumok arról szólnak, hogy a svájci kormány egyezkedett és végül behajolt az amerikaiak előtt, csak hogy az -jelzőket már nem találok- UBS elleni eljárást rekesszék be.

GYK.: UBS egy nagy bank, talán a legnagyobb az országban és valahol mindig kilóg a lóláb, hogy na vajon miért is ennyire nagy és sikeres ez a presztízsbank. Sokan biztosak benne, hogy a háborúban elhurcolt zsidók vagyonait is őrzik és ők maguk nem nagyon járnak utána, hogy van-e jogos örökös, stb. Csak akkor csapnak a homlokukra, hogy "jaj, hát maga a Mici néni ükunokája...hát miért nem ezzel kezdte?", ha Mici néni ükunokája mondjuk sokadjára, ügyvédekkel megtámogatva követeli a régi családi vagyont.
Aztán az is undorító kis mese volt, hogy a gazdasági válság idején az UBS is nagyon sok dolgozótól megvált, könyörgött a kormánynak pénzért, mint a fulldokló egy utolsó cigiért levegőért; aztán az állami segélycsomagból többmilliós bónuszt fizettek a menedzsereknek, miközben ugye több, mint 1000 embert kirúgtak pár hónappal előtte, a bank azért kapott segélyt, mert veszteséges volt, tehát nem is érdemelték ki jó munkával a bónuszt meg ugye az állami segély nem erre való. Meg arra sem, hogy a kicseszett UBS minden neves presztízs-eseményen (Forma-1, Swiss Indoor, stb.) szponzor. Há miből, bassza meg???

Na, szóval egy ilyen UBS nyakig benne ült a pácban, mert ujjat húzott az amerikaiakkal. Ugyanis pátyolgatta amerikai adócsalók kimentett vagyonát többmillió dollár értékben. Az USA persze izomból eljárást indított UBS-es pénzügyi tanácsadók ellen, súlyos anyagi kárt okozó adócsalásban bűnrészesség miatt és követelte a pénzt és a névlistákat, (kb. 52'000 név!) különben élve felkoncolta volna a bankot nyakkendőtűvel, arany golyóstollal együtt. És ebből a helyzetből mentette ki állítólag a svájci kormány a bankot és általában a banktitkot, mégpedig a Wikileaks szerint két deallel:

  • Svájc befogad(ott) két ex-guantanamo-i foglyot
  • egy svájci cég, ami egyébként egy ideje 100%-os svéd tulajdonban van, berekesztette tevékenységét Iránban, mely az amcsik szemét csípte, mint a büdössajt-szag. Ez a cég állítólag Irán atomfegyveres tevékenységét segítette, a cég szerint csak a vízhálózatot építették ki az atomerőműhöz.

A kormány persze tagadja, hogy az amerikaiakkal egyezkedtek, a Parlament meg csinálja a vihart a biliben, hogy legalább tájékoztathattak volna minket is. (=ez svájciul az anyázás és a Torgyán-féle Mongyon le! keveréke...fő a diplomácia)

Más.
Jövő héten néhány napra újra Davosra (Davos az már majdnem St.Moritz) irányul a világ figyelme: minden évben nagyjából ezidőtájt jönnek össze a nagyok a World Ecomomic Forum-on (WEF) Davosban. (2008-ban még Gyurcsány próbált itt segget nyalni, már korán reggel az akkori svájci kormányfőnek) Jön Angela Merkel, Sárközy, Cameron, Naoto Kan, Medvegyev tartja a nyitóbeszédet és nem kisebb személyiség, mint "Sully" Chesley Sullenberger tart majd egy előadást "Führen unter Druck" azaz "Vezetői gyakorlat szélsőséges helyzetekben" címmel. Ő már csak tudja, hiszen két évvel ezelőtt ő landolt az Airbus géppel a Hudson folyón.
(állásportál a WEF weboldalán, hátha valakit érdekel)

Megint más. Az Austral Open teniszbajnokságon Roger Federer eddig 57 szettet nyert, eggyel többet, mint egyik példaképe, Stefan Edberg. Szóval Federer törtet előre, bár néha a saját dolgát nehezíti meg és nagy küzdelmek árán tudott csak nyerni. Eddig még jó.

És még egy más: nagyjából 10 hónapos szünet után csütörtök este kitoloncoltak 3 nigériai állampolgárt Svájcból. A három személy Bécsben szállt át egy ún. FRONTEX-különjáratra, ami Lagosig szállította őket. (Frontex: az EU külső határait védő biztonsági szervezet)
2010 márciusában egy kitoloncolásra váró, 29 éves nigériai férfi az előkészületek alatt a zürichi reptéren rosszul lett és a helyszínen életét vesztette. A nyomozás ideje alatt egy rövid ideig szüneteltek a kitoloncolások, majd 2010 júliusában újra végrehajtották a kitoloncolásokat, kivéve Nigéria irányába. Nigéria természetesen Svájcot vádolta, hogy embertelen és gyanús körülmények között halt meg a fiatal férfi. Ez idő alatt szüneteltek a nigériai irányú kitoloncolások, egészen mostig, mivel a nyomozás megállapította, hogy szív-rendellenességben hunyt el a férfi.
Svájcból évente kb. 50 ember kitoloncolását hajtják végre.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr692601699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása