2011.09.20. 09:25

rövid hírek v3.6

  • Lassan finisbe ér az idei Miss Svájc választás. A döntőre szombaton este kerül sor, melyet a tv is sugároz élőben Lugano-ból, 20:05-től.
    Íme a döntős szépségek. (a versenyt úgyis Sven Epiney nyeri)
     
  • Egyre erősödik és éleződik a választási kampány, egy hónap múlva parlamenti választások. Sarkallatos témák változatlanul: bevándorlók, menekült-státuszért ácsingózók, csatlakozás az EU-hoz, atomerőművek leállítása és még néhány apróbb  fogós kérdés.
     
  • A mostani 200'000 főről 100 ezerre csökkentené a parlament a hadsereg nagyságát. További téma, hogy 5 milliárd frank értékben vadiúj vadászgépeket vásárolnának. Mondjuk nem tudom, minek, mikor az alighasznált F-18-asokat sem tudják kihasználni. Az ország meg egyébként állítólag semleges.
     
  • Az elmúlt hétvégén Zürichben és Bernben is a rendőrségnek vízágyúval és gumilövedékkel kellett szétoszlatnia randalírozásba torkolló illegális partykat. Az utóbbi 1 hétben Zürichben összesen kb. 4-szer kellett a rendőrségnek hasonló megmozdulásokat erőszakkal feloszlatni; többnyire pl. a Hauptbahnhof környékét lepték el a huligánok és törtek, zúztak, csak úgy... 91 embert tartóztattak le csak a hétvégén, túlnyomó részben svájciak, sok köztük a kiskorú is.
     

  • Hétfő reggelre a hőmérséklet esés miatt Graubünden kantonban már 7-800 méteren havazni kezdett és 30-50 cm friss hó esett, már szeptemberben téli ruhába öltöztetve a tájat. St.Moritz, Davos, Scuol, Arosa, Pontresina, mind-mind karácsonyt idéző fehér lepel alatt; de az ország egyéb vidékein is 1500-1900 méteren már esett-esik hó. A hirtelen jött teher alatt fák adták meg magukat, fennakadást okozott a közúti- és vasúti közlekedésben is. Ami Graubündent illeti: ez a mosti hóesés több szempontból is rekordgyanús; állítólag 17 éve nem volt erre példa. Hogy ilyen korán ilyen sok hó, ennyi csapadék essen.
     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr393240264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása