2012.08.23. 14:43

utazzunk!

Mint sok bejegyzés, ez is az a kategória, hogy "hátha valakinek jól jön". Nézzük.

Létezik 3 hasznos dolog, melyeket már csak azért is érdemes megemlíteni, mert általában rövidítésként használják a nyelvben és van, aki azt se tudja, hogy mi az.

1. GA
Ez az úgynevezett General Abo(nement). Ez egy általános éves bérlet. Egy évre csak egyszer kell kiváltani és az összes Svájcban található tömegközlekedési eszköz kb. 99,9999999999999%-án többletköltség nélkül utazhatunk. Tehát legyen az vonat, hajó, PostAuto (ez a Volánbusz megfelelője), hegyi vasútak, városi tömegközlekedés, drótkötélen függö hintapalinta, bármi. Jelen idő szerint egy felnőtt jegy 2. osztályra 3'350,- CHF. Nagyon ritkán előfordul, hogy valahol nem fogadják el 100%-ban, azaz valamiféle kiegészítő jegyet kell váltani hozzá, esetleg magán-hegyivasúton, de elvétve találkozni ilyennel. Viszont alkalmanként lehet váltani 1. osztályra kiegészítőt hozzá.
Érdekesség még, hogy nem muszáj az egész évre egyszerre megvásárolni, mert van, aki nem tud kiperkálni 3'350,- frankot egyösszegben...(itt is akad ilyen). Lehetőség van havonta megvásárolni, de legalább 4 hónapra. A 4. hónap lejárta után eldönthetjük, hogy hozzávásároljuk-e a következő hónapot, vagy sem. Jó megoldás lehet ez ha valakinek csak szezonra, 4 hónapra van szüksége.

Létezik pár-változata is, tehát pl. egy házaspár egyik tagja rendelkezik már GA-val, a partner kedvezményesen vásárolhatja meg saját részre, 2'350,-Sfr-ért. Vagy gyermek, családi kedvezmények. Satöbbi, sok változata létezik, bővebb info itt.

2. HA vagy Halbtax Abo(nement)
Ez az első varians, a GA félárú változata. Szintén egyszer kell kiváltani egy évre, és arra jogosít, hogy félárú jegyet vásárolhassunk a már említett, szinte összes közlekedési eszközre. Számos kedvezményt vehetünk igénybe, jól jön, ha valaki kiismeri magát a kombinatórika útvesztőjében és vág az esze...

3. Junior- és Enkelkarte (gyermek- vagy unoka-bérlet)
Ez azt tudja, hogy a gyereknek (6-16 éves korig) veszünk egy ilyet 30,- frankért és a szülő(k) vagy a nagyszülő(k) kíséretében (tehát ha egyedül utazik, akkor nem érvényes) egy éven át ingyen utazhat. (dehogy ingyen, hanem 30,- frankért...) Szóval érted. Egyszer megveszed és nem kell jegyet váltani a gyereknek, szintén gyakorlatilag az összes tömegközlekedési eszközön. Fényképes igazolványokat kérhetnek jegyellenőrzéskor! Ennek valójában semmi köze az első kettőhöz, tehát vehetünk egy ilyet a gyereknek anélkül, hogy mi, a szülők GA-val vagy HA-val rendelkeznénk. Azaz pl. elmegy a család hétvégén hajókázni, a felnőttek vesznek jegyet, a gyereknek meg van ez a bérlete. Slussz.
A nagycsaládosokra is gondoltak: a 3. gyermek után ingyenes a kártya.

Léteznek még variánsok, pl. a 25 év alattiak részére este 19 óra után érvényes bérlet, vagy a reggel 9 után érvényes bérlet, regionális bérletek ingázóknak, stb. Fontos viszont, hogy ha megvásároljuk egyiket vagy másikat, akkor az érvényes a többi tömegközlekedésre is, tehát buszra is, nem csak vonatra, stb.
Olvassuk el alaposan a tájékoztatókat és az apróbetűket, mert nem ismernek pardont.

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr714727835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gretagarbo) 2012.08.23. 16:09:12

Köszi! :-) Asszem valahogy máshogy akartam írni, aztán végül úgy maradt, hibásan. Kijavítottam. :-)

gretagarbo) 2012.08.24. 09:27:13

Mondjuk a GA átszámítva kb. 700'000 Ft ..... biztos van otthon is MÁV éves bérlet... ami jó, hogy a munkahelyre ingázók leírhatják a bérlet (nem a GA) árát az adóból, illetve hogy 1-2 munkáltató juttatásként HA-t ad a dolgozóknak.
süti beállítások módosítása